Мазурчак: Замерзнути або збанкрутувати - вибір українців на опалювальний сезон від уряду Шмигаля

Опалювальний сезон наближається дуже швидко. І разом з ним - страх людей, що зима буде найважчою за всі роки незалежності. Адже вартість газу, який через дії уряду ми будемо купувати за європейською ціною, непідйомна для української гаманця. Про те, як буквально вижити громадам, які практичні кроки можуть врятувати українців в опалювальний сезон від банкрутства і холоду ми поговорили зі співголовою партії "Наш край", почесним президентом асоціації енергоефективних міст України Олександром Мазурчаком.


ТАРИФ З ПОДВІЙНИМ ДНОМ


До опалювального сезону залишилося кілька тижнів. Українців лякає абсолютна невизначеність ціни на газ. І ось НАК "Нафтогаз", і уряд цим досить часто хвалиться, виставив фіксований тариф на опалювальний сезон на рівні 7,95 грн. / Куб. м. Це, погодьтеся, дуже вигідну пропозицію.


Вигідне до тих пір, поки вам не відомі деталі. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про те, що "Нафтогаз" фіксує вартість газу рівні 7,95 грн. / Куб м. Такий собі тарифний план "Комфортний сезон". І для населення ця вартість буде до 1 травня незмінною.

Але ця ціна не остаточна. Тут відразу закладено дві хибності. Перша: сюди не включена вартість розподілу і доставки. А друга - обсяг газу, який "Нафтогаз" буде надавати громадам за цим тарифом.

Схема розрахунку, про яку мовчить уряд, наступна. Наприклад. Беремо ОСББ. У них є своя котельня. Для отримання "Комфортного сезону" вони повинні укласти договір тристоронній з банком і з дочірньою фірмою Нафтогазу (Нафтогаз Трейдинг). Банк виступає гарантом виплати коштів за спожитий газ.

Відкривається в банку рахунок, на який приходить все, що платить населення за опалення і за газ. Далі автоматично банком має списатися і бути передано Нафтогаз Трейдингу. Але. Що дуже цікаво. Перше: 50% від того, що ви в наступному місяці будете використовувати, ви повинні сплатити вперед. З яких коштів - незрозуміло.

Друге: ви повинні заявити, скільки ви хочете взяти газу. Але не вийде просто назвати необхідний обсяг. Тому що "Нафтогаз" подивиться на попередні три роки вашого споживання газу в холодний сезон, виведе середньозважену цифру і зробить її вашим "верхнім лімітом". Наприклад, ви в грудні минулих років споживали плюс мінус 19 000 кубометрів газу. На цей рік вони вам дають 19000 ліміту.


А якщо треба більше? Або перевищено ліміт?


Ось тут ми прийшли до найцікавішого. Якщо вам потрібно більше, або якщо ви, через більш суворих погодних умов, витратили газу понад ліміт, то весь надлишок вам буде виставлено не просто за ринковою ціною. А щодо ціни газу на європейському ринку. Тобто - більше 20 гривень за кубометр.

Ми всі бачимо, як прогноз погоди може змінюватися кілька разів протягом одного дня. Як громади можуть передбачити, буде тепла, або, навпаки, холодна зима? І якщо вони, наприклад, в минулі сезони зуміли економити газ, то в цьому році це буде для них не нагорода, а прокляття. Так як по "пільговою" ціною вони отримають той же маленький обсяг.

Якщо заявляє прем'єр-міністр, що дешевий газ усім гарантується, то він зобов'язаний повідомити, що гарантується тільки в межах середнього споживання за попередні роки. А це повністю міняє картину.


А як же громадам розраховувати тариф?


На жаль, практично ніяк. З математичної точки зору. Тому, уявіть, взяли 20 000 кубів. Вдарили морози. Витратили 25000. П'ять тисяч кубів - всього п'ять понадлімітних - перетворюють тариф з 7,95 в 11,30. Відразу. Хіба це те, про що попереджають в уряді?

Незрозуміло, чому уряд навіть не намагається бути чесним. Шмигаль повинен звернутися до нації і сказати: "У нас немає можливості фінансувати будь-які обсяги газу для населення за пільговою ціною. Тому ви повинні вкладатися в середнє споживання ". Далі відразу сісти і створити програми підвищення енергоефективності, ввести державні кредити на вдосконалення систем теплопостачання. Курси, врешті-решт, можна читати для ОСББ та громад з енергоефективності.

Треба вживати заходів, і чесно і відкрито показати поточну ситуацію. Тому що люди не знають про ці моменти. Вони радісно заявляють зараз людям, що ціна кубометра буде 7,95. А потім раптово вона зросте до 15. Як люди відреагують на таку цифру в платіжках? А уряд розповість - ми тут ні при чому, це все місцева влада. Але це не правда.


"Є ТАКІ ЗАХОДИ, ЯКІ ОКУПОВУЮТЬСЯ ЗА ОДИН ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН"


Що ви рекомендуєте ОСББ і громадам при таких обставинах, коли уряд так відноситься?


Перше. Ми рекомендуємо вивчати чинне законодавство і ті процедури, які впроваджує уряд. Тому що уряд не договорює. Тому потрібно самостійно вивчати глибше, як ці процедури здійснюються.

Друге. Не ховатися від людей, а відкрито їм показувати всі обставини, пов'язані з тарифом і його можливими змінами. Радитися з ними. Люди можуть зібратися, зрозуміти, що якщо їм треба отримати цей газ дешевше, то вони скинуться і зроблять цей авансовий платіж. Що їм необхідно здійснювати заходи з енергоефективності, починаючи від встановлення індивідуальних лічильників і закінчуючи заміною вікон, дверей, проведення заходів з утеплення будинків - зовнішньому і внутрішньому.

А для комунальних підприємств на рівні громад повинні бути обов'язково прийняті програми з енергоефективності, для того щоб не перебрати цей ліміт. Треба обов'язково проводити заходи. На щороку повинна бути прийнята програма по зменшенню споживання газу. Ми такі програми постійно брали. У тому числі і в Києві.


А що конкретно можуть робити громади, щоб зменшити споживання газу?


Починаючи з заміни мереж на попередньо ізольовані труби. Проведення помірної децентралізації опалення. Заміна великих котелень з багатокілометровими трубами на квартальні модульні котельні, де немає обслуговуючого персоналу, що працюють в автоматичному режимі самі.

Перехід на інші джерела опалення, де є можливість і необхідність. Проведення утеплення будинків - бюджетних і приватних.

З власного досвіду. Ввели систему ідеального теплового пункту. Вона дає можливість регулювати в заданих параметрах подачу тепла, виходячи з погодного регулювання або ручних команд.

Наприклад, йдуть люди на вихідні. Ну навіщо в суботу та неділю температура в 25 градусів? Можна ж поставити там, наприклад, 15 градусів або 14. Вночі можна поставити 14, а о 6:00 ранку додати, щоб до приходу школярів і працівників температура була комфортна.

Ставили ми і так звані рекуператори для вентиляції. Тому що свіже повітря потрібне. Але є системи, які дозволяють вже існуючим теплом приміщення нагріти входить з вулиці повітря і тим самим зменшити тепловтрати. І заклад отримує свіже повітря, але вже теплий.

Для тих же котелень є таке поняття, як економайзери або утилізатори тепла. За котлом йде вихід газів. Цей вихід газів йде з досить високою температурою. Використовуються спеціальні утилізатори тепла, пластинчасті або трубчасті, це тепло, яке повинно бути викинуто в трубу, обігріває воду. Отримуємо гарячу воду з утилізаційного ланки. Такий пристрій окупається практично за один сезон. Це дуже проста річ, особливо на великих котелень.


Наскільки ці поради підйомні фінансово для громад?


Є такі заходи, які окупаються протягом одного опалювального сезону. Всі інші сезони дають прибуток.

Наприклад, водопостачання. Є двигуни з частотним регулюванням. Цей двигун дозволяє змінювати швидкість подачі води і роботи насосів. Повірте - економія дуже відчутна. Потім - насоси. Вони сьогодні набагато більш технологічні, ніж ті, що були раніше. Вони беруть набагато менше електроенергії. Заміна насосного обладнання для котельні окупається за один-два сезони.

Освітлення. Заміна світильників на енергоефективні, при поточній вартості електроенергії, окупається максимум за два сезони.

Правильний підхід - спочатку провести ті заходи, які швидко окупаються. Як тільки вони окупилися, то вивільняються кошти, які можна спрямувати на заходи більш тривалої окупності.

Звичайно, заміна системи опалення будинку або мікрорайону буде окупатися до 8 років. Тому що це фінансово витратна справа. Але встановлення Соларов (сонячні батареї, які не виробляють електроенергію, а гріють воду) для гарячої води - просте і недороге захід. Поставили їх в садах, школах, лікарнях, інтернатах та отримуєте величезну економію. Адже влітку, наприклад, їм теж потрібна гаряча вода. Так навіщо палити котельню з "золотим газом"?

Для того щоб вода залишалася гарячої встановлюються спеціальні акумуляційні ємності. Вони ізольовані. І можна зробити цю ємність будь-якого розміру. За 5-6 годин вона втрачає 1-1,5 градуса тепла. Тримає теплоту води як термос. Нагріли, вона кілька годин тримає, потім знову включили, і вона в цих межах автоматично підігріває і знову тримає. Гаряча вода цілодобово і навіть хмарність не так сильно впливає. І просто маленький насос ганяє цю теплу воду і її не треба нагрівати. Ось такі прості речі, які не потребують великих витрат, але вони швидко окупаються. Якщо місто буде виділяти на це кошти щороку, то щороку він буде отримувати економію і скорочення споживання газу і електроенергії, що найголовніше.


"ОДНА ПОСАДУ ДОПОМОЖЕ ЗАОЩАДИТИ МІЛЬЙОНИ"


До початку опалювального сезону залишилося менше місяця. Можуть громади ще встигнути щось зробити?


Ми не можемо змінити початок, але можемо змінити фініш. Ми повинні обов'язково почати щось робити, тому що через місяць, і через два, і через три, і через рік треба буде платити і платити великі гроші. Все одно зараз будуть проблеми з входженням в опалювальний сезон. Але зараз головна проблема, що уряд підставляє громади.

Спочатку вони передбачили різницю в тарифах, зафіксували ціну. І тут же "зарили" туди середньозважений обсяг споживання. До цього - закрутили гайки по субсидіях, викинули частину людей з них. Тепер закручують гайки за попередньою оплатою і фіксації того, що споживали у попередньому році. Ми не можемо змінити правила, тому ми повинні грати за цими правилами. Наше завдання - не вийти за межі середнього споживання попередніх років.

Перше що повинні зробити громади, це систему моніторингу споживання енергоносіїв. Повинен бути муніципальний менеджер, і повинна бути система моніторингу. У кожній школі, в кожному саду, в кожній лікарні повинен бути відповідальна людина, яка має контролювати скільки будівля споживає в місяць тепла, води, світла тощо. У великих громадах це все робиться дистанційно через диспетчерський пункт.

Якщо громада не має такої можливості, то повинна бути зошит або блокнот, в які все записується. Це повинно бути закріплено на рівні міста / села. Закріплюються відповідальні і форми, які вони повинні давати виконкому.

Ми колись в Кам'янці-Подільському ввели посаду енергоменеджера, який за один рік заощадив нам мільйон. Без перебільшень. Тільки в організаційних питаннях. Взагалі ми йому не давали ніяких коштів, нічого. Тільки те, що він почав наводити порядок.

Наприклад. На тиждень йдуть діти на канікули. Одна школа жодного кіловата не знизила за споживання. Як споживала, так і споживає. А друга раз - і знизила в півтора рази. Чому? Там є відповідальний, приходить і вручну регулює, тому що немає автоматичного регулювання. Ти прийшов прикрутив, бо розумієш, що дітей немає.

Можуть сказати - в школу приходять вчителі і їм потрібна комфортна температура для роботи. Так встановіть два електро-радіатора в учительській, нагрійте для них приміщення, зробіть комфортні умови. Це краще і економніше в рази, ніж вся школа порожня буде обігріватися.

Ми говоримо про те, що в туалетах течуть бачки, випливають тонни води, а людей немає, ніхто користуватися не буде. Можна перекрити на ніч воду - вже заощадили. Можна закрити на канікули. Тобто якщо ми почнемо відслідковувати, то це логічні, дуже прості і, здавалося б, поверхневі речі. Але саме вони економлять сотні тисяч гривень.

Тобто якщо просто фіксувати показання, то відразу розумієш, де слабкі місця. Розумієш, що в двох школах навчається однакову кількість дітей. В одній споживання електроенергії в два рази більше. Як так може бути? А там - майстерня приватна підключена до шкільної мережі без лічильників.

І громади самі побачать, що майже однакові об'єкти, а споживання відрізняється. Завдяки такому моніторингу вони відразу побачать чому і де можна негайно отримати економію. Зарплата такого співробітника окупається фактично в перший же місяць. А можна навіть не вводити окрему посаду. Взяти будь-якого чиновника по ЖКГ і призначити його цим менеджером. Завуч школи по господарській частині може бути відповідальний за енергоефективність. Він буде просто інформацію заповнювати і раз на місяць подавати. Це не вимагає великих витрат. І тільки впорядкування це вже дає такий ефект, що на зекономлені гроші можна проводити заходи з енергоефективності.

Раніше такими речами займалися виключно ті міста, які називалися прогресивними. А зараз, з огляду на реалії, повинні займатися абсолютно все. Буквально. Від столиці до маленького села. Тепер це стосується кожного.


"ВЗЯЛИ КРЕДИТ ПІД 1%, А ВІДДАВАТИ 300%"


А державної програми немає?


Такий державної програми немає. Взагалі широка програма реформування житлово-комунального господарства країни, яка була раніше, завершила свою роботу в 2014 році. І з тих пір більше не приймалася. Була така державна програма "Питна вода". Зараз комітет Верховної Ради проводить слухання по прийому цієї програми, але вона не фінансується. За енергоефективності на сьогодні є тільки фонд енергоефективності, який допомагає тільки ОСББ.

Пільгова допомогу відсутня. Є тільки Всесвітній банк, який допомагає і дає кошти. І дуже на вигідних умовах - фактично під 1 або 2%. Але проблема в тому, що цей банк дає в валюті, а ми не можемо спрогнозувати що буде через 10-15 років, коли нам потрібно буде віддавати ці гроші, як зміниться курс долара.

Ось Кам'янець-Подільський взяв серйозний такий кредит у Світовому Банку, на дуже вигідних умовах, менше 1%. А тепер долар виріс в три рази. Тобто під 1% взяли, а тепер під 300% віддавати. Тут має виступати гарантом і страховкою держава. Але, мабуть, не в цьому складі уряду і Верховної Ради ...


Громада може звертатися до міжнародних інституцій?


Звісно. Але знову ж таки, ми побачили, як Всесвітній банк давав дуже хороші гроші. Свого часу так вийшло, що я навіть виступав у Верховній Раді, коли ми брали перший кредит в 140 млн. Дол. Вони були готові нам давати і 200, і 300, але виявилося не так багато охочих. Чому? Тому що, коли ти береш кредит, ти вже повинен мати проект. Ти повинен зрозуміти терміни окупності, ризики і так далі. А для цього потрібно мати гроші на проектування. І це трохи важко.

На сьогоднішній день є речі, які місто має обов'язково робити. Перше - це план стратегічного розвитку міста. До нього повинен бути генплан забудови. І це комплексний документ. Адже там повинні бути закладені майбутні мережі постачання тепла, газу. Як буде модернізована система котелень. Адже саме ці котельні прив'язані будуть до мереж.

Далі повинна бути програма енергоефективності. Вона спирається на ці два вже готових документа. Коли є вже програма енергоефективності, далі вже розробляється план заходів по виконанню. І в плані заходів вже прив'язується до бюджету фінансування. Є заходи організаційні, які можна робити без грошей, а є такі на які потрібно передбачити бюджет.

Щось можна робити поетапно. Сьогодні проектування, завтра зробили фундамент і т.д. Тобто такий підхід правильний, системний повинен бути в кожному місті. І кожної громаді, навіть сільській, яка думає, що це взагалі не про неї. Адже в сільській громаді повинні енергоефективністю займатися самі люди в своїх будинках.

Люди будуть бачити какой расход газа, і думати, як виживати. Або вони відключають якусь кімнату від опалення або змінюють котли на більш енергоефективні. Дуже погано, що у нас неможливо прорахувати, якими технологіями користуватися. Поставили електрокотли, бо електрику дешеве - злетіла ціна за кіловат. Змінили на газ - самі бачите, що зараз з ціною на блакитне паливо. Ті, кому дозволяє гаманець ставлять відразу три системи: електро, газ і пелети. Однак тут ситуація абсурдна, тому що таку розкіш в три котла можуть собі дозволити далеко не ті, кому дійсно необхідно економити кожну копійку.

Влада зобов'язана допомагати нужденним людям. Тому що в кінцевому підсумку держава все одно виграє. Воно виграє за рахунок зменшення споживання імпортного газу. Інша справа, що ми повинні користуватися газом українського видобутку. Ми добували кілька років тому 21 млрд. Кубометрів газу. Сьогодні ми вже спустилися до 14-15 мільярдів.


"СХЕМАТОЗНО-ГАЗОВА СИСТЕМА УКРАЇНИ"


- До речі, "Нафтогаз" каже, що таке скорочення видобутку газу відбулося через те, що не було грошей на розвідку через необгрунтовану ренти. Але люди їздять по Полтавській області і кажуть, що всюди стоять газові вишки і ніхто там нічого не видобуває. Що відбувається?

На сьогоднішній день я говорив з експертом, який дійсно дуже глибоко знає цю тему. Були роздані близько 1000 ліцензій на видобуток корисних копалин. І ті, хто мав можливість отримати її, вони сіли і нічого не роблять, тому що треба вкладати гроші. Ти взяв шматок землі, ти заплатив там комусь в якійсь непрозорою схемою, і він тримає цю ділянку. І зараз РНБО займається тим, що забирають ліцензії назад. Необхідно проводити прозорі конкурси.

Конкурс повинен проводитися з умовами, а не просто як аукціон за принципом хто більше дав. Тобто ти виграв аукціон, платиш гроші, але ти береш на себе відповідальність. Наприклад, за два роки або через рік ти повинен освоїти цю свердловину, ти повинен давати скільки-то газу. Якщо ти не виконуєш це, то держава забирає це місце. Якщо ти підтвердиш вартість свого обладнання, яке ти вклав, то тобі повернуть гроші з урахуванням цього обладнання.


Це приватна. А Укргазвидобування?


Укргазвидобуванню взагалі немає ніякого виправдання, чому вони нічого не роблять. Сьогодні вони знають, де добувати, сьогодні є величезна кількість розвіданих свердловин, сьогодні новітні технології, які дозволяють повернутися навіть до умовно використаним басейнах газу і відновити видобуток там.

Але для цього треба комусь працювати і це повинно бути вигідно панам на схемах. А тут математика проста. Якщо наростити власний видобуток, то наш дешевий газ заповнить нашу газотранспортну систему і зменшить обсяги прокачування російського газу. А це означає, що хтось не покладе собі в кишеню ще один мільярд. Адже це унікальна система заробітку, яку нам представили як велику перемогу.

Вдумайтеся. Ми заявляємо, що не купуємо російський газ. А купуємо у Словаччині. У реальності відбувається наступне. Російський газ женуть до кордону зі Словаччиною - заробили на цьому. Потім, нібито, передали його Словаччини - ще раз взяли комісію власники труби. Потім, нібито, купили газ у Словаччині і закачали його в нашу власну ГТС - заробили в третій раз. А знаєте, що за фактом відбувалося? Просто документи переклали з одного столу на інший. Ніхто нічого нікуди не качав - все як було в нашій ГТС, так і залишається. Ось і відповідь, чому нашу власний видобуток знищують. Адже віддавати цей ласий шматок ніхто не збирається.

А українцям потрібно зрозуміти, що сподіватися на мудре управління не варто. Треба брати в свої руки власний порятунок. І крок за кроком впроваджувати заходи, які вбережуть громади від самодурства будь-якого керівництва держави.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися