Кличко, легенда футболу і корупційний шлейф: чим "УДАР" буде бити на виборах до Київміськради

«Коментарі.Київ» продовжують знайомити читачів з кандидатами до столичної міської ради, яких висувають політичні партії на місцеві вибори 25 жовтня. На черзі - партія «УДАР» чинного градоначальника Віталія Кличка

Створений в 2010-му році "Український демократичний альянс за реформи", який позиціонувався як загальнонаціональна партія, після свого об'єднання з Блоком Петра Порошенка в 2015-му році фактично розчинився в політичній силі тодішнього президента. Хоча сама партія київського градоначальника залишилася, її електорат "розійшовся" до інших партій, перш за все поповнивши БПП, який трансформувався в "Європейську солідарність".

Підсумком цього стало перетворення "УДАРу" в таку собі "містечкову" партію (нехай навіть це "містечко" і є столицею України) і в політичну силу однієї людини. Адже всі новини на партійному сайті присвячені виключно діяльності Віталія Кличка на посту глави столиці.

Партія мера і для мера

Але "ударівців" можна зрозуміти: рейтинги партії в країні просто не залишають їй шансів на успіх загальнонаціонального рівня. Так, згідно з опитуванням Київського міжнародного Інституту соціології, на парламентських виборах політсилу готові підтримати 1,6% українців, в опитуваннях соціологічної групи "Рейтинг" та Центру імені Разумкова партія градоначальника столиці і зовсім відсутня. Хоча в 2012-му році "УДАР" за результатами парламентських виборів посів третє місце серед вітчизняних партій, набравши 13,96% виборців.

При цьому високі рейтинги "УДАРу" по столиці: 20% за даними Центру імені Разумкова та 23,6% за даними "Рейтингу", роблять політсилу Віталія Кличка безсумнівним лідером місцевих виборів в Києві.

Очевидно, на особистість свого лідера і градоначальника столиці і робить свою основну ставку "УДАР". У всякому разі, першу десятку політсили, яку Віталій Кличко озвучив на своїй сторінці в Facebook ще 26 серпня, очолив сам столичний градоначальник. 20 вересня мер офіційно заявив, що балотується на другий термін, а 22 вересня зареєструвався кандидатом на міського голову Києва.

Навряд чи можна - сумніватися, що саме високий особистий рейтинг номера 1 у списку "УДАРу" - більше 40% за даними соцопитувань - в партії бачать основним "локомотивом", який дає їй найвищий рейтинг в столиці і повинен забезпечити перемогу на виборах.

Чудова десятка "УДАРу": спортсмени і чиновники під підозрою

Перша десятка "УДАРу" на місцевих виборах в Київраду виглядає наступним чином:

1) Віталій Кличко - діючий мер Києва;

2) Олександр Шовковський - спортсмен, ексворотар ФК "Динамо" і збірної України з футболу, нині один з її тренерів;

3) Юлія Лимар - шеф-редактор проекту "Главком", політтехнолог;

4) Катерина Кириченко - політтехнолог, екс-депутат Київміськради від "УДАРу";

5) Владислав Андронов - колишній держсекретар Міністерства аграрної політики та продовольства;

6) Роман Романюк - народний депутат двох минулих скликань від БПП, член партії Кличка з 2010 року, також ексдепутат Київміськради;

7) Дмитро Білоцерківець - радник Кличка, екс-народний депутат України, голова київського осередку партії "УДАР", до якої входить з 2012-го року, популярність здобув як директор департаменту міського благоустрою КМДА;

8) Володимир Бондаренко - радник Кличка, колишній керівник апарату КМДА;

9) Леся Петровська - перекладач жестової мови з Українського товариства глухих;

10) Юлія Хан - керівник департаменту молоді та спорту КМДА.

Формат партії, яка будується виключно навколо лідера, крім плюсів для "УДАРу" має і ряд мінусів. Основний з них - обмежений кадровий резерв і відсутність яскравих особистостей. Також серед кандидатів від політичної сили багато чиновників, які, без сумніву, добре знайомі самому Віталію Кличку і користуються його довірою. Але разом з тим дехто з них несе з собою корупційний або просто скандальний шлейф, який може відбитися на результаті партії.

Віталій Кличко і його мінуси

Як завжди, статус градоначальника дає безсумнівні плюси у вигляді залучення адміністративного ресурсу і медійної впізнаваності, але має і мінуси: вразливість для критики.

Опоненти напевно нагадають виборцям "УДАРу" про постійні скандали з корупцією,  що супроводжують мера, несамостійність Кличка, наявність "сірих кардиналів" з числа столичних забудовників і багато іншого.

Але навряд чи це так сильно "опустить" особистий рейтинг номера 1 у партійному списку "УДАРу", щоб не дозволити йому стати мером. Правда, результат самої політсили від цього може постраждати, але все ж запас міцності у мерської партії в порівнянні з основними опонентами в особі "Слуги народу" солідний - 23,6% проти 13,6% за даними "Рейтингу".

Олександр Шовковський - впізнавана легенда

Судячи з першої десятки списку "Слуги народу", в якому присутні двоє спортсменів, включати до складу кандидатів діячів спорту стало ознакою хорошого тону. У цьому сенсі наявність в списку "УДАРу" прославленого воротаря ФК "Динамо" і збірної України з футболу, який йде під номером 2 - однозначний плюс для партії. Його впізнаваність, відсутність скандалів і любов киян до ФК "Динамо" дадуть "УДАРу" безсумнівну підтримку жителів столиці.

Але чи зможе особисто Олександр Шовковський взяти участь у виборчій кампанії - це ще питання. Адже на з'їзді партії 26 серпня, де прозвучало його прізвище, сам спортсмен був відсутній через підготовку збірної України до матчів Ліги націй. Тим часом, у період передвиборної кампанії збірну чекають три футбольні матчі: 7, 10 і 13 жовтня.

Дмитро Білоцерковець - гроза підприємців і фігурант скандалів

Номер 7 в списку "УДАРу" - Дмитро Білоцерковець - може виявитися нещасливим для політичної сили, адже він ставав фігурантом численних скандалів, в тому числі корупційного характеру.

Перший подібний скандал трапився ще в 2013-й році. За даними видання "Кордон", Білоцерковець шляхом підроблення заволодів 46,5% частки в статутному капіталі ТОВ "Віадук-Р".

На посаді директора Департаменту міського благоустрою та охорони природного середовища КМДА Дмитро Білоцерковець активно займався боротьбою з МАФами, через що підприємці викрили його в "геноциді бізнесу" та рейдерстві. У 2017-му прокуратура заявила про створення в 2015 році в Департаменті міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА та КП "Київблагоустрій" схеми по знесенню і зберіганню самовільних МАФів за допомогою підконтрольних фірм. Це призвело до підвищення вартості демонтажу МАФів в 2,5 рази і збитків для столиці в 15 млн грн. Втім, вироку суду у даній справі поки немає.

Пізніше за нардепа взялося НАБУ, запідозривши його в неповному декларування належного йому майна, а в жовтні 2019 року оголосило про підозру .

"УДАР" і корупція

Дмитро Білоцерковець далеко не єдиний фігурант списку "УДАРу", замішаний в скандалах. Так, наступний за ним №8 - Володимир Бондаренко, екс-заступник Віталія Кличка і колишній керівник апарату КМДА - ще в 2017-му році був викритий журналістами у використанні підробленого диплома Львівського національного університету і 31 серпня був звільнений. За даним фактом було відкрито кримінальне провадження, а прокуратура оголосила Бондаренку підозру. А вже в грудні Шевченківський районний суд за клопотанням прокуратури звільнив його від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням терміну давності.

Куди свіжіший скандал з кандидатом по Солом'янському району від "УДАРу" В'ячеславом Неполом - ще одним колишнім заступником мера столиці. За версією СБУ посадові особи комунальних підприємств-забудовників столиці "Житлоінвестбуд-УКБ" та "Спецжитлофонд" продавали житло за заниженими цінами компаніям-посередникам, а ті перепродували його реальним покупцям, які, за даними видання "Наші гроші", пов'язані з заступником Віталія Кличка.

Раніше "Коментарі.Київ" розбиралися, хто буде "штурмувати" Київміськраду від партії президента "Слуга народу" .


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися