Марина Порошенко: кого дружина п'ятого президента веде до столичної влади

Дружина п'ятого президента України Марина Порошенко очолює список партії «Європейська солідарність» на вибори до міської ради столиці. «Коментарі» розбиралися, чому колишня перша леді вирішила піти в політику і чому саме вона очолює партійний список

Партія п'ятого президента України Петра Порошенка "Європейська солідарність", за даними деяких соціологів, замикає трійку лідерів в перевагах жителів столиці напередодні місцевих виборів. З яким "багажем" політична сила йде на вибори, розбиралися "Коментарі".

Партія президента для його дружини

Розмови про участь екс-президента Петра Порошенка або когось із його родини в місцевих виборах у Києві з'явилися одночасно з початком чергового політичного сезону в перших числах вересня.

Як написав на своїй сторінці в Facebook політолог Володимир Фесенко, поява в столиці бордів із зображенням Петра Порошенка і слоганом "Наша мета - європейський Київ!" породило версію про те, що п'ятий президент може подати свою кандидатуру в мери столиці України. Експерт підкреслив, що зі скепсисом ставиться до подібного розвитку ситуації, і це більше схоже на спробу "Європейської солідарності" використовувати ім'я і рейтинг Порошенко.

У той же день народний депутат України Вадим Рабинович заявив, що дружина експрезидента Марина Порошенко стане кандидатом в мери столиці від "ЄС". Трохи пізніше в експертному середовищі з'явилася думка, що колишня перша леді очолить партійний список на виборах до Київської міської ради. Останнє припущення виявилося найбільш вірним.

16 вересня на партійному з'їзді "ЄС" оголосили про те, що Марина Порошенко очолює список партії на вибори до міської ради столиці.

До місцевих виборів "Європейська солідарність" підійшла з досить неоднозначним результатом. Так, за даними "Соціологічної групи" Рейтинг" у вересні, "ЄС" посідає третє місце в перевагах киян - за політичну силу готові віддати свої голоси 13,1% жителів столиці, що визначилися з вибором і готових проголосувати. За даними Центру імені Разумкова за серпень, політсилу п'ятого президента готові підтримати на виборах 11% жителів столиці, а "Опозиційну платформу - За життя" - 11,5%.

Так чи інакше, це не йде ні в яке порівняння з 27,56% голосів киян і 52-ма місцями в Київраді зі 120-ти, отриманими "Блоком Петра Порошенка" на місцевих виборах 25-го жовтня 2015 року. Однак тоді цього результату досягли в коаліції з "УДАРом", який на той момент входив до БПП і мав традиційно сильні позиції в столиці.

Від дружини президента до волонтерів

Перша десятка партійного списку "Європейської солідарності" включає в себе представників різних сфер суспільства. Але на відміну від лідерів передвиборчої гонки в столиці - "УДАРу" і "Слуги народу" - в "ЄС" вирішили обійтися без спортсменів, особливу увагу приділивши професійним політикам.

1) Марина Порошенко - дружина п'ятого президента України Петра Порошенка, лікар-кардіолог.
2) Володимир Прокопів - секретар Київради.
3) Леонід Ємець - народний депутат 8-го скликання від Народного фронту.
4) Динара Хабібуллаєва - лідер молодіжного крила Європейської солідарності.
5) Олександр Погребискьий - волонтер.
6) Сергій Таран - політолог.
7) Людмила Ковалевська - економіст-міжнародник.
8) Віктор Кононенко - генерал-лейтенант СБУ.
9) Костянтин Усов - колишній тележурналіст-розслідувач і екс-депутат Верховної Ради.
10) Ольга Галицька - юрист.

Відразу троє колишніх народних депутатів, а також секретар Київміськради, формально друга людина в столиці після мера, це досить досвідчений і професійний політичний резерв. Він, очевидно, повинен допомогти куди менш досвідченої в політиці Марині Порошенко, у якій, на думку експертів, своя мета в прийдешніх виборах.

Марина Порошенко - "чоловікова дружина" або початок великого шляху

Перша леді країни, нехай і колишня, безсумнівно, знайома більшості виборців. І саме це, на думку політолога Руслана Бортника, зіграло головну роль в її висунення кандидатом в депутати Київміськради на чолі партійного списку.

"Прізвище Порошенко потрібно було внести в список. Виборець не буде розбиратися, хто балотується до Київради - Марина або Петро. Більш того, багато виборців Порошенка будуть позитивно сприймати висунення його дружини в депутати", - цитує експерта видання" Голос ".

Правда, одночасно з цим експерт вважає, що успіх на виборах до Київміськради може стати початком самостійної політичної кар'єри для самої Марини Порошенко. Особливо, якщо самому Петру Порошенку доведеться відійти від активної політичної діяльності через еміграції або в разі обвинувального вироку щодо нього після закінчення одного з кримінальних проваджень.

Сама Марина Порошенко намагається тримати виборців "ЄС" у столиці в "тонусі". Тут і відвідування в Київській лікарні потерпілого від побиття активіста Володимира Балуха, і поширені прес-службою партії через ЗМІ обіцянки зробити медицину одним із пріоритетів "Євросолідарності" в столиці.

Безсумнівно, як медику, Марині Порошенко близька і зрозуміла медична тема. Тому вона, очевидно, вважає, що ця тема так само важлива і для столичних виборців.

Володимир Прокопів - №2 у списку "ЄС" і в столиці

Ймовірно, політичну недосвідченість Марини Порошенко повинна компенсувати когорта досвідчених політиків, які увійшли в першу десятку "ЄС" на виборах до Київміськради. І, перш за все, це №2 партійного списку, секретар Київміськради (формально друга людина в ієрархії столичної влади), Володимир Прокопів.

Володимира Прокопіва, який став депутатом Київради від "Солідарності", вважають ставлеником екс-глави Державного управління справами, а потім і народного депутата України Сергія Березенко.

Про те, що саме Прокопів активно займається підготовкою президентської партії до виборів в Києві, говорить той факт, що ще в липні 2019 року його подав у відставку з поста секретаря Київміськради. У коментарі виданню "Лівий берег" Володимир Прокопів пояснив це призначенням на пост голови Київської міської організації "Європейської солідарності" з метою підготовки до місцевих виборів. Хоча відставка секретаря так і не була прийнята, Володимир Прокопів залишається секретарем Київради і намагається робити посильний внесок у піар власної партії .

Володимиру Прокопіву приписують членство в "карпатському братерстві", що утворився в столиці з вихідців цього регіону, які займали і займають високі пости в ієрархії столичної влади.

Секретар міськради раз у раз піддається звинуваченням в підтримці столичних забудовників. Адже понад десять років тому Володимир Прокопів створив консалтингову групу "ВП Груп", яка працювала в сфері будівництва столиці та фігурувала в ряді скандалів ще в першому десятилітті 21 століття. Втім, з числа засновників секретар міськради вийшов, і тепер, згідно з електронною декларацією чиновника, фірма на 100% належить його дружині Вірі Прокопів.

Громадські працівники кажуть і про "кришування" секретарем міськради незаконного видобутку піску в столиці, що сам Прокопів відкидає.

Леонід Ємець - досвідчений політик з п'ятьма партіями за плечима

Номер 3 в партійному списку "ЄС" - Леонід Ємець - безсумнівно, досвідчений політик, колишній народний депутат України Верховної Ради VII-VIII скликань, і займається політикою фактично все життя - з 22-х років (зараз йому 41 рік).

Але в цьому політичному досвіді є заковика: за 19 років екс-нардеп змінив 5 політичних партій, а "ЄС" є для нього вже 6-й. Почавши свою політичну кар'єру в 2001-му році як член партії "Реформи і порядок" Віктора Пинзеника, Ємець встиг побувати членом "Нашої України", "Батьківщини" (в 2012-му перемігши на виборах в ВР VII скликання на столичному мажоритарному окрузі №221 ), "Народного фронту" (перемігши на тому ж 221-му мажоритарному окрузі на виборах в ВР VIII скликання), і "Голосу" (на цей раз програвши вибори на 221-му мажоритарному окрузі представнику партії "Слуга народу").

Така біографія з одного боку робить екс-нардепа досвідченим політичним гравцем, який допомагає партії, заздалегідь звинувачуючи опонентів у маніпуляціях, з іншого - робить його зручним об'єктом для критики політичної сили, яка не гребує людьми, часто міняють свої переконання.

Екс-заступник глави СБУ і учасник АТО

Своїм досягненням при владі екс-президент Петро Порошенко завжди вважав посилення "силової" складової держави. Тому представники силового блоку просто не могли не потрапити до партійного виборчого списку "ЄС".

В їх ролі виступили генерал-лейтенант Віктор Кононенко (з 10-го липня 2017-го року до 3 червня 2019-го - заступник голови СБУ). На своєму посту в грудні 2018 року Кононенко опинився в епіцентрі скандалу. Тоді журналісти проекту "Наші гроші" з'ясували, що генерал приватизував службову квартиру, площею 100 квадратних метрів, в елітному житловому комплексі "Джек Хаус" Києва.


Номером 4 в списку йде учасник АТО, екс-військовослужбовець 95-ї аеромобільної штурмової бригади ЗСУ, потім волонтер, а нині член Політради "ЄС" Олександр Погребиський. На позачергових виборах до Верховної Ради в 2019-му році він був в партійному списку "Європейської солідарності" під №43 .

Волонтер є прихильником партії і всіляко намагається це демонструвати. Наприклад, він підтримав лідера Петра Порошенка в скандалі, що спалахнув через те, що екс-президент на марші в День Незалежності пройшовся в колоні ветеранів АТО.

Також Погребиський активно виступає на підтримку своїх однопартійців, що йдуть на вибори в районах.

Нагадаємо, портал "Коментарі" в рамках спецпроекту "Шлях депутата" розповідає про народних обранців, більшість з яких має дуже неоднозначну репутацію. "Коментарі писали", хто такий глава Рахункової палати України Валерій Пацкан, вивчали біографію Ярослава Дубневича. Також ми попорпалися в минулому одного з найодіозніших політиків України Іллі Ківи, представника депутатської групи "За майбутнє" Ігоря Палиці і нардепа Олександра Гереги.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися