Як охороняють рибу під час нересту в Києві. Що можна, а що заборонено (ФОТО)

Із 1 квітня 2021 року розпочалася нерестовий заборона на вилов водних біоресурсів.

Журналіст "Коментарів" 8 годин провела в рейді Київського рибоохоронного патруля.


Це був реальний робочий рейд патруля. Не короткий показний, щоб покатати журналістів на човнику по Дніпру і показати краєвиди Києва, а довгий і фізично для мене виснажливий. Майже 8 годин провести на воді, під вітром, сонцем і, часом, дрібним дощем.

Підйом о 6 ранку, о 6.45 мене підхоплює автомобіль і завозить на базу патруля. Там знайомство під гарячу і міцну каву. Катер готують до рейду, заправляють, скидають на воду. Мене інструктують, що я можу робити, а що ні, щоб не перешкоджати роботі рибінспекторів і самій наразитися на небезпеку, адже в рейді всяке може трапитися. Вогнепальна зброя рибним патрульним не передбачена.

Перед посадкою в катер, на мене напинають рятувальний жилет, в якому я стаю на 3 розміру товща. Правда, він класно зігріває спину, коли мчимо по Дніпру на швидкості 70 кілометрів за годину.

Команда - по конях, вірніше, по човнах.

нерест

Київ

8:30 ранку. Відчалюємо від старенького дебаркадера біля села Троєщина. Це одна з баз дислокації Київського рибоохоронної патруля.

Сонячний ранок, над руслом тільки недавно розвіявся легкий туман, градусник на стінці бази показував +8, на воді значно холодніше, руки без рукавичок мерзнуть.

Інспектори скаржаться, що вночі Київська ГЕС знову сильно змінювала рівень води, через що половина ікри виявиться не в воді, а в траві на березі.

9.00. Йдемо вниз за течією. Перша точка перевірки - опори Подільсько-Воскресенського мосту.

У інспекторів вже напрацьовано певний список місць, де потрібно шукати порушників рибного лову. І ознаки установки забороненого знаряддя лову - шматок пінопласту, пластикова пляшка, що нерухомо стоїть на поверхні води або натягнутий дріт, що йде під воду, вимагають перевірки. Адже до них може бути прив'язана сітка, павук, екран, телевізор, раколовка, ятерь - дізнаюся багато нових для себе термінів.

- Якщо якесь будівництво ведеться у води, можна бути впевненим на 95%, що роботяги поставлять сіточку, щоб забезпечити собі на вечерю рибу, - вважає головний держінспектор Київського рибоохоронного патруля Андрій Вальдман. - Теж саме відноситься до охоронців баз і приватних будинків.

І, дійсно, під опорою тимчасового залізного моста, який розташований під мотом, що будується, плаває пластикова пляшка. Шнур від неї закріплений на опорі.

нерест
нерест

Головний держінспектор Київського рибоохоронного патруля Сергій Левченко, який сьогодні виконує роль "впередсмотрящего", тягне її, а за нею з води підніметься величезний саморобний "павук". Просуваємося вздовж опор - знаходимо ще "екран" (це коли рибальська сітка розтягнута між 2 палиць) і раколовку, зроблену з пластикового ящика з під овочів. Раколовки, взагалі-то дозволені, але не під час нересту. Ще один "павук" спущений з настилу моста на довгому шматку інтернет кабелю.

Всі ці знаряддя лову зроблені з підручних засобів або найдешевші китайські, професійно спорядження тут немає. Інспектори вважають, що заїхала явно нова "нелякана" зміна будівельників. І пізніше навідаються до них для профілактичної бесіди.

Сергій кожен провід, кожну жилку, що звисає з опор, перевіряє довгим гачком - не потягне з води щось.

9.50. Рибак, який спокійно рибалить з моста, адже ловля на 1 вудку з берега дозволена, радить "подивитися" причал бази.

База відпочинку красиво оформлена, в благоустрій території явно вкладали не одну тисячу гривень. Газон прибирають 2 робітники, поруч стоїть охоронець.

Біля причалу інспектори відразу помічають сітку, вона завдовжки метрів 30. Андрій просить одного працівника підійти, але йому відповідають, що "я тут до чого", і всі троє швидко йдуть углиб території.

нерест
нерест

Біля борту дебаркадера, який пришвартований до причалу бази, інспектори знаходять великий "екран". Він поставлений давно, великий судак і щука в ньому вже протухли. Тралення виявляє ще дві раколовки, в одній 10 раків, кілька з ікрою. Раколовки відправляються в ящик на носі катера, раки в воду.

Після зачистки цього причалу патрульні вирішують, куди йти далі - вниз по Дніпру або піднятися вгору і зайти в Десну. Десну не так давно перевіряли. Так що вирішують рухатися за течією.

10:10. Біля греко-католицького Патріаршого собору помічаємо на воді алюмінієвий човен під мотор, але рухається вона з допомогою весел. Міцний чолов'яга років під 60 виправдовується, що заїжджав в квартиру за спінінгом, а йде "додому" на базу в Гідропарку. Відбувається усним зауваження, що в період нересту, плавати на човні небажано - оголошено сезон тиші.

нерест
нерест

Міст Патона ще тягнеться в пробці на Правий берег. Під мостом інспектори оглядають в бінокль маленький наметове містечко, раніше там жили бомжі. Але сьогодні нікого немає, тимчасові житла під плівкою занедбані, холодна весна нині видалася.

Киевский рыбоохранный патруль

Повз неспішно пропливає довга баржа. На мій здивований погляд "чому чоловікові на весловому човні нізя, а баржі можна переміщатися по Дніпру", Андрій пояснює:

- Навігація відкрита. Тут кілька правонормативних актів суперечать один одному. В одному заборонено все пересування по воді, а іншому говориться, що пересування заборонено тільки в районі нерестовищ.

баржа

Поки відповідав, злегка відволікся і ми на швидкості наскакувала на топляк. Десь зірвало дерев'яний причал, дошки намокли і зникли під водою. Зуби клацають, мене помітно підкидає на кормі.

Найулюбленіші місця порушників

Десна і Десенка.

Усі затоки та протоки - починаючи від Вишгорода і Верблюжого гирла і закінчуючи греблею Канівської ГЕС.

Озера в Дарницькому районі - Тягле, Небріж, Мартишів. Днем там дідусі вудками стоять на березі, а ось вночі можна і побраконьєрствувати. Адже водойми розташовані далеко від житла, і без коліс, хоча б велосипедних, до них швидко не дістатися.

Я кілька років не плавала по Дніпру і мене жахають обсяги забудови лівого берега. Ось за цей "куточок здоров'я" на Микільській слобідці боролися років десять тому, а тепер вгору рветься багатоповерховий комплекс. А там - була вулиця Зарічна з дачними будиночками, оточені абрикосовим цвітінням.

новостройки Киева
новостройки Киева
новостройки Киева

Заходимо в протоки в десь в районі Корчуватого. У перший же день нерестової заборони біля острова Галерний Київський патруль спіймав порушника.

Ух, помилкова тривога. Це не сітка, а просто велика пластикова пляшка з щільно закрученою пробкою - через кілька тижнів вона допливе в Чорне море. Сміття на воді дуже багато.

рыбалка

Тиша, очерети, в них тихо усамітнилася парочка, поруч припаркувалася червоне авто.

Невдоволено перекрикуючись, з під носа човна стрімко злітає пара качок - селезень і самочка. Але, в очеретах іноді зустрічаються і неприємні знахідки. За словами інспекторів, тут неодноразово знаходили потопельників: хтось потонув під час купання, хтось перекинувся на човні і був без спасжилета, комусь не пощастило при підводному зборі раків.

Осокорки

11:20. Човен різко прискорюється, Андрій помітив у бінокль якісь роботи на березі. В районі осокорівських дач жовтий трактор працює біля самої води. Дачники стверджують, що нічого забороненого не роблять, просто вручну вирізали зарості і хотіли розширити пляжик. Дозволів на проведення робіт у них немає. На зауваження, що в період нересту будь гідромеханізовані роботи в водозахисної смузі заборонені, почекайте 10 червня, просять дати їм годинку, щоб закінчити. Тут розмова переходить в іншу тональність.

- Через годину тут будуть і екологи, і водна поліція, і Благоустрій, - жорстко відповідає Андрій. І звертається до водія трактора. - Машинка твоя? Забери її, а то не скоро її побачиш. Ще раз ківш опуститься в воду і буде викликана слідчо-оперативну група. Техніку вилучать до суду.

дачи Осокорки

Не встигаємо проплисти метрів 300, коли нас окликаю рибалки. У три голоси просять розбудити їх товариша, який задрімав на містку в метрах 10 від берега. Я, взагалі думала, що там лежить купа рибальського спорядження.

рыбаки
Киевский рыбоохранный патруль
рыбак

Катер врубує "світломузику" - проблискові маячки і сирену, і підходить до містків. Тіло не реагує, надходить пропозиція штовхнути його веслом, але тут, нарешті, чоловік ворушиться і піднімається, тре заспані очі. Сергій швидко йому пояснюють, чим викликане таке підвищена увага до його персони.

У Андрія дзвонить телефон, поліція з Богуслава хоче отримати консультацію - чи можна торгувати свіжої річковою рибою під час нерестової заборони. Їм пояснюють, що такої заборони немає, але варто перевірити накладну на товар, щоб вона була виданої нещодавно, "свіжа", в ній зазначалося номенклатура і звідки отримані біоресурси.

  Топ 3 найпоширеніших порушень в Києві:


Ловля забороненими знаряддями.
Переловили. Під час нересту кожен може виловити не більш 3 кілограм в день
- За перевагу в 100 грамів або, навіть, кілограм протокол ми складати не будемо, а ось, якщо більше - нічого тиснути на жалість і стверджувати, що захопився, - вважає Вальдман.
Метод багріння, так звані драчі. Знаряддя, які сильно ушкоджують рибу.
А ось електровудки, які були популярні у браконьєрів років 5-10 тому, вже не зустрічається. З такими шкідниками швидко і боляче розбираються самі рибалки.

Козин

12.00. Плавні в районі Козина. Тиша, мотор ледь чутно працює на малих обертах, жаби затягнули свою шлюбну пісню. Комаров ще немає.

У мені прокидається фотохудожник, от би тут зупинитися і постояти, і камеру поставити на штатив. Жовтий очерет, яскраво синє небо, повільні білі хмари, голі дерева красиво відбиваються в воді.

Риба грає. Злітає чапля. Багато дерев біліють обгризеними стволами. Це робота бобрів.

Ось і він, легкий на помині. Неспішно пропливає недалеко від човна.

природа
природа
природа
природа

- Буває в затоку зайдеш, а вийти вже не можеш. Бобри дерево по фарватеру "звалили", - сміються інспектори. Нещодавно Сергій спостерігав, як стадо косуль мігрувало вплав на острови посередині Дніпра. Гідроворона (лиска) навіть не збирається нас лякатися, сидить в очереті поруч з бортом. Зграйка синиць пролітають майже над головою.

Причалюємо на острівець посеред Дніпра. На березі покинута стоянка. Один з інспекторів бере рацію і йде перевіряти озеро в глибині острова, інший залишається на зв'язку в човні. Тут ловиться сигнал мобільного зв'язку, але розмова коротка, коротка відповідь "На воді" і відбій.

Андрій повертається до човна. За його словами на острові "стерильно чисто". Це і засмучує інспекторів, адже вже майже чотири години на рейді, "ручки хочуть писати" (складати протокол), але одночасно і радує - "привчили ж народ не порушувати. Раніше в нерест було проштовхнутися від човнів на воді".

Киевский рыбоохранный патруль

Мимо проноситься моторка, але вона нічого не порушує. Йде по фарватеру. У бінокль видно, що в ній 2 людини і розкладна драбина. Напевно, будівельники.

Днепр


Вишеньки

13:10. Йдемо на лівий берег, в район Вишеньок. Знову крутимося протоками, але, замість очеретів, навколо дуже не дешеві дачі.

- О, знайомий причальчик, - вигукує Андрій. І гальмує катер. - Давай-но перевіримо!

Він уже раз 10 знімав тут сітки.

- Охорона місцева цим займається, я їм шкоди на кілька тисяч завдав (мається на увазі вартість вилучених сіток - ред.).

Традицію продовжуємо - витягуємо чергову сітку.

нерест

Біля шлюзу №2 інспектори вирішують перевірити земснаряд. Земснаряди не повинні працювати під час нересту. Вони можуть працювати в цей період або отримавши спецдозвіл в Держгеонадрах або поглиблюючи фарватер. А решта простоїть 2 місяці на приколі. Правда, працівники саме цього земснаряду вже "ловилися" на сіточках, виставлених з бортів. Цього разу сіток не виявлено. А охоронці привітно махають рукою з берега, де влаштувалися на поваленому дереві, з вудками.

Киевский рыбоохранный патруль

На чергову дачку нас "наводить" тужливий звук болгарки. Біля причалу інспектори "знімають" раколовку. Прибігає два молодики і стверджують, що ці дії є незаконними, мовляв, ви вторглися на приватну територію.

нерест

- Ми на воді, а це державна власність. Командуйте там, у себе за парканом, - різко їм відповідають. - Тим більше, що до 15 червня це заборонене знаряддя лову (дати нересту різняться для різних водних об'єктів).

Заперечувати і потрапити під складання протоколу молодим людям не хочеться, тому вони розгортаються і мовчки йдуть.

Заходимо в красиву затоку, багор чіпляє чергову сітку, господарі дач перегородили нею все русло, але риби в мережах не виявлено. За словами інспекторів, або сітку поставили неправильно, або недавно і риба не встигла в неї заплисти.

природа

Біля недобудованого двоповерхового будинку просто на березі сушиться ятір. Він потрапляє на борт, будівельники лише спостерігають здалеку.

нерест

У тій самій затоці на нас гавкає красивий білий собака - японський акіта. Його гавкіт привертає увагу до причалу, а ось від вазона на причалі в воду тягнеться цікава резиночка. Знову сітка, в ній заплутався окунь середнього розміру. Молода жінка, яка вийшла на шум, стверджує, що не знає, хто поставив сітку. Її попереджають, що для такого "рибалки" на період нересту справа закінчиться "кримінальним проступком".

нерест

Але, протоколу не складають, адже сам факт лову не зафіксовано. Сітка відправляється в ящик на носі катера.

Якби факт лову був зафіксований, то порушнику загрожувало б від 340 до 640 гривень штрафу плюс судовий збір. Та ще б компенсацію за виловлену рибу довелося б заплатити за дуже недешевими розцінками.

На базі сітки і ятеря будуть задокументовані, як "заборонене знаряддя лову, власник якого не встановлено", просушені, складені. Коли набереться багато, їх знищать на очах і під акт численної комісії.

jkENhzQuDaF5sH0pS2wCOI1lG.jpg

14:30. Дуже дорога дача. Вірніше не дача, а садиба. Доглянута територія, басейн, у дворі припарковані два гідроцикли. На причалі біля стінки стоїть кілька спінінгів і сушаться сітки, поруч розтягнутий ятерь. З причалу в воду відходять кордові шнури.

нерест

Прямо "картина маслом", як говорив персонаж популярного серіалу. За парканом вже стоїть непривітний охоронець, в нашу сторону розгортають камери відеоспостереження. Господаря, природно, немає на місці. На причал, без присутності поліції, рибоохоронний патруль висадитися не має права.

Інспектори починають перевіряти, що ж там заховано під водою. А під водою біля причалу поставлено стільки ятерів, скільки кліщів на вівчарці, яка охороняє базу патруля. Один за іншим з води витягають 4 штуки. В одному - штук 20 плотви, в іншому довгий в'юн.

Почуття небезпеки буквально розлите в повітрі, останній раз такий пильний погляд нізвідки відчувала в окопах на "нулі". Андрій, колишній оперативник убійного відділу, цідить міцні слова для заспокоєння нервів.

Рибалки з іншого берега підказують, що там ще сіточка може стояти. З носа катера спускається в воду кішка і починається трал території. Сергій сидить на носі і тримає кінець з кішкою, а Андрій повільно проходить по протоці зигзагом, постійно повідомляючи дані ехолота. Але сіток не знаходять. Їх могли зняти.

 Днепр

База на Троєщині.

16:00. З рейду привезли 10 безгоспних ятерів, 2 павука, штук 15 сіток, 4 раколовки і жодного протоколу. Інспекторам злегка образливо, що вилучили стільки предметів незаконного лову, а господарів не встановили.

Киевский рыбоохранный патруль
Киевский рыбоохранный патруль
Киевский рыбоохранный патруль
Киевский рыбоохранный патруль

- По-різному буває, тут тільки "бесхоз", проте показали, що ми є і працюємо, - розповідає Сергій Левченко. - А кілька днів тому (14 квітня-ред.) На Десні біля села Воропаєв два кримінальних протоки оформили один за іншим. Один завдав шкоди природі на 15 тисяч, інший на 30. 16 і 8 сіток поставили. Правда вирахували браконьєрів під час нічного рейду.

Катер піднімають з води, обслуговують, завтра він разом зі співробітниками рибоохоронного патруля поїде в рейд на Рось - в міста Богуслав і Тетіїв.

Інспектори збираються по домівках. Спецперепусток на проїзд їм не видали, отож одна надія на машини колег.


Раніше "Коментарі" показали, як київський зоопарк рабоотает під час карантинних обмежень.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Майя

24 квітня 2021, 07:05

Замечательный материал, талантливо и профессионально написан. И фото чудесны

Виталий

21 квітня 2021, 12:32

Правильно!!! Гасить этих "заготовщиков" надо!!! Что бы презумпция невиновности в обратку действовала!!!Подозрение вызвала "личность",в катер её,а там пусть оправдывается,даже если не она,по-любому сдаст кого-то)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися