"Коней морять голодом": що відомо про ситуацію у Мамаєвій слободі

У приватному музеї в центрі Києва коні гинуть від голоду

Вечері 27 березня соціальну мережу сколихнув розпачливий пост Наталії Марченко, що в приватному етнографічному музеї "Мамаєва слобода", який розташований на Солом’янці, коні гинуть від голоду. Дівчина там працювала кілька років тому.

Мамаєва слобода
Мамаєва слобода
Мамаєва слобода

"У мене сьогодні помер друг... Не від старості, чи не від хвороби, а від голоду. І нехай мені скажуть, що я погань ... Це скажуть ті, хто в цьому винен. Коли людям пропонуєш допомогу, готовий на все заради друга і брата, а з тебе ржуть і кажуть, що це худобу. 21 століття. Центр Києва. Коні дохнуть від голоду. Це успіх!", - пише дівчина у пості.

Я не забуду тебе ніколи! твій ніс, дихання, очі, запах, сиплий голос, швидкість і азарт, твій натиск і характер, кайф знаходитися поруч і вчитися разом новому

"Це вже третій друг за пів року", - зазначає Наталія.  - "Це Пекло. Звернутися до "зеленим"? Так вони мають такий же вплив на ситуацію як і будь-який перехожий. Всі, хто співпрацює з цим парком і господарем боятися ділитися цими фотографіями та інформацією. Тварин морять голодом і не хочуть продати / віддати. Що робити? Куди звернутися? На територію нас не пустять і викличуть поліцію, як зазвичай. Свого улюбленого, я вже не спасу ... але як би я не любила арабів - вони ще живі!".  

Інша дописувачка зазначає, що це вже не перша смерть тварини:

"Другого (з цієї стайні-ред.) здали на м'ясо під приводом хвороби, але його були готові викупити і лікувати".

"Наступна Лейла і Ціфей", - пише Юлія Молокова, - "проклята Мамаєва Слобода! 21 століття на дворі, центр Києва і коні вмирають з голоду! Люди! Зоозахисники! Де ви?! Там залишилися ще 4 арабських коня! Як закрити цей концтабір для коней !? Допоможіть хоч хтось!".

 

Мамаєва Слобода - заповідник суворого режиму у Солом'янському районі

У неділю мешканці Відрадного вирішили перевірити інформацію. Маріанна Хмельницька,  член Громадської Ради при Солом’янській РДА,

пройшлася музеєм. От її висновки:

"Те, що побачила сьогодні це занедбана територія, сухі та поваляні дерева, провалені стріхи на дахах хатин. Сміття. Занедбані водойми.

Але більше мене цікавили тварини. Залишись воли, вівці, пару кіз, барани. Відверто кажучи виглядають не дуже. Вівці їли батон ніби то свіжа травичка. Відвідувачі кажуть, що постійно їх підгодовують, тварин стало значно менше. Кури, півні, гуси теж є, але виглядають трохи краще.

Мамаєва слобода
Мамаєва слобода
Мамаєва слобода
Мамаєва слобода

А ось коней так і не знайшла, на касі підтвердили, що скакунів не має і чи будуть ще поки не відомо"

Дописувачка просить, що "якщо збираєтесь на прогулянку в Мамаєву Слободу беріть з собою хліб, капусту, моркву або зерно". Члени спільноти "Я люблю Відрадний" нарікають, що платити за вхід по 150 гривень неспроможні, тому в музеї мало відвідувачів.

 

У коня вірусний герпес

Директор музею Костянтин Олійник зранку 29березня розмістив на своїй сторінці у ФБ офіційний коментар. Він підтвердив, що факт загибелі коня мав місце, але його інтерпретація – не правдива.

 "Як власник даного скакуна, я втратив одного із своїх друзів, котрим дуже пишався! Не стало чистокровного орловського жеребця "Щигля", котрий дійсно був одним із найшвидкісніших коней України, мав кілька десятків золотих, срібних та бронзових нагород....

Мамаєва слобода

Він зазначає, що кінь ще три тижні тому був абсолютно здоровим:

"Щиголь" брав участь у зйомках фільму на теренах  Слободи й виглядав доглянуто, але згодом у нього стала спостерігатись відсутність апетиту й апатія, він почав кашляти, пускати шмарклі з носа й важко дихати, буквально за кілька днів різко втратив вагу й під час вигулу на леваді впав і вже більше не піднявся...

Ми впродовж шести годин намагались викликати ветеринара, але вони були всі зайняті. Однак ближче до вечора лікар таки приїхав і діагностував у "Щигля" гострий вірусний герпес...Підлу конячу хворобу, після якої мало який кінь виживає

Проте читачі вже віри не мали і почали вимагати офіційних документів від ветеринарів щодо хвороби коня, питали чому коні не були щеплені і чи проінформовані відповідні структури щодо спалаху небезпечної інфекційної хвороби.

 

Через фінансові труднощі – продають череду волів

Кілька днів тому на сторінці "Мамаєвої слободи" в ФБ з’являлося оголошення про продаж сірих корів, але нині воно зникло.

"Селище "Козака Мамая" – "Мамаєва Слобода" хоче продати в добрі українські руки частину стада круторогих сірих корів (волів)", – йшлося в повідомленні. У музеї прийняли непросте рішення розпрощатися з сіророгими представниками найстарішої породи в Європі через фінансові труднощі.

Мамаєва слобода
Мамаєва слобода

"Для багатьох із вас, з огляду на обставини, настали скрутні часи. Не обминула ця прикрість і козацьке селище "Мамаєва Слобода", котре розташовується практично в серці столиці України, за сім кілометрів від Майдану Незалежності. Відвідуваність впала до критичної межі, а видатки на електроенергію, воду, податки та витрати на утримання музею просто неба невпинно ростуть.

Читачі і прихильники музею зазначають, що "якщо потрібна допомога або будь-яка підтримка - тисячі людей готові Вам допомогти в такій складній ситуації, що склалася".

 

29.03. Сьогодні до конюшні "Мамаєвої слободи" мають приїхати президент в Асоціації кінного спорту України / Equestrian Association of Ukraine  і ветеринари.  Чекаємо на об'єктивні відомості і інформація!

По неперевіреним даним на територію музею  сьогодні не хочуть нікого пускати. Туди вже приїжджали журналісти, але безуспішного

"Коментарі" слідкують за розвитком подій.

 

Довідка "Коментарів"

Просвітницький музей просто неба "Мамаєва Слобода" відкрилася влітку 2009 року. Розташований у парку Відрадний (вулиця Михайла Донця, 2) довкруг історичного урочища, в якому бере початок річка Либідь. У центрі архітектурного ансамблю, що нараховує 98 об'єктів, розташовується козацька триверха дерев'яна церква в ім'я Покрови Пресвятої Богородиці із дзвіницею, подібні до тих, що стояли на Запорозькій Січі в часи Богдана-Зиновія Хмельницького. Садиби - козацького старшини, коваля із кузнею, гончаря із гончарною майстернею, ворожки - складаються з різних за своїм господарським призначенням споруд.

Територія комплексу — 9.2 га. За даними порталу "Youcontrol" засновником  ПП "Центр народознавства "Козак Мамай" є ОлійникКостянтин Володимирович.  На території слободи зареєстрована ГО "Об’єднана ліга професійних кінних каскадерів". Згідно сайту "Опендатабот", "Мамаєва слобода" вже кілька разів судилася через різні фінансові оборудки. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Гость

31 березня 2021, 11:03

Абсолютная правда. Работала когда- то на этого урода. Зарплату не видели месяцами. Рабство какое- то. Живодер,сволочь и просто подлый человек. Всем трындит ,что был в АТО,церковь построил,а животные (волы) по колено в собственном навозе,худые и облезлые, сотрудники запуганные, территория заброшена. Жалко очень.

Правда

30 березня 2021, 13:56

Я с июня 2019 года и до конца августа 2020 года регулярно ходила заниматься верховой ездой в Мамаеву Слободу! И, как раз, я занималась на коне, которого сдали на мясо первым, его звали сначала Динаром, потом в Мамаевой его переименовали на Бэя. Замечательный конь, его все называли Профессором. Только благодаря ему с легкостью освоила верховую езду. Да, у него были проблемы со здоровьем, но его лечением этот живодёр Олейник даже и не думал заниматься!! Дина лечили девочки, которые были тренерами по верховой езде! И его вылечили!! Да! Вся Мамаева, даже в то время, держалась только на девочках-тренерах и конях!! Больше там никто не зарабатывал!! Хозяин деньги только в свои карманы греб!! Когда я на проходной даже спросила, как там на счёт работы, мне с опаской ответили, что лучше не надо!! Зарплаты не выплачивались, как я узнала, распросив по всей Мамаевой, уже давно!! Все были запуганы!! Полная антисанитария!! И это центр Киева!! И хозяин-жлоб, который везде твердит, что он КОЗАК!!!! А по всему видно, что не козак - а позорище всего козацкого рода!!!!! Конюших в конюшне, толком, не было (это ж зарплату платить надо!! А свой карман ближе!!) Поэтому по ночам кони оставались одни и без присмотра!! И когда я посещала Мамаеву, было даже ночное происшествие, когда и Динар и Щиголь и ещё несколько коней сильно травмировались, так как были без присмотра!! Как нормальный хозяин бы такое допустил?? Да у нормального хозяина такая б ситуация даже в голову не могла б прийти, не то, что б вообще до неё допустили!! А Олейник-живодер, хоть бы хны!!!! Так и дальше никаких конюших ночью!! Деньги ж горе-хозяину самому нужны!! А то, что эти кони пахали каждый день то на уроках верховой, то на джигитовке, то на прокатах, то на съёмках, деньги зарабатывали на всю Мамаеву (а в результате в карманы хозяина) и вот благодарность!! И благородным животным и девушкам, которые с ними работали, их выхаживали и благодаря которым эти кони были здоровы, сыты и в отличном состоянии!! Так этих девушек в конце августа 2020 со скандалом и полицией, так и не выплатив зарплат, выгнали с Мамаевой только из-за того, что они посмели сказать против этого тварюки-хозяина Олейника!!!! И после этого, через 2,5 месяца загнали и сдали на мясо Динара, и вот теперь заморили голодом и так же сдали Щегла!!!! За чтоооо!!!!! За то, что эти два прекрасных коня пахали, как проклятые, на этого хозяина!!!! Такая "благодарность" от него!!!! ЛЮДИиииииии!!!!! Умоляю!!!!!! Это нельзя так оставлять!!!!!! Если не наказать по закону Олейника, если оставить его в Мамаевой, он добьёт последних 4 чистокровных арабских скакунов и всех остальных!!!!! Я очень жалею, что не подняла скандал после смерти моего любимого коня, моего учителя Динара!!!! И вот теперь смерть и Щиги!!!! Теперь уже нет сил молчать!!!!! И не буду!!!!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися