День святого Миколая у 2023 році: коли святкувати, традиції та заборони

Розповідаємо, які традиції та заборони є на День святого Миколая

День святого Миколая є одним із найпопулярніших та улюблених релігійних свят в Україні. Воно є частиною національної культури і відзначається релігійними обрядами, традиціями та розвагами. Свято шанує пам'ять Миколая Чудотворця, єпископа Мир Лікійської, якого вважають заступником в різних життєвих ситуаціях.

У зв'язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар, дата святкування Дня святого Миколая перенесена на 6 грудня, раніше це свято відзначалося - 19 грудня.

Святого Миколая, відомого як Чудотворець, вважають заступником людей в різних сферах життя, і тому до нього звертаються у молитвах. Він захищає від неприємностей у подорожах, допомагає уникнути голоду та хвороб, сприяє щасливому подружжю та принесенню достатку у сім'ю. 


Традиції на День святого Миколая

picture

У день святого Миколая в християнських сім'ях звичайно відвідують церкву для участі в богослужінні та відправлення молитов. Діти особливо чекають це свято, оскільки, згідно з традицією, святий Миколай приносить їм подарунки.

Однією з найпоширеніших традицій є обмін подарунками. Зазвичай це стається вранці, коли діти знаходять під подушкою чи біля вікна солодощі, гостинці або невеличкі подарунки від святого Миколая. Також дорослі обмінюються подарунками і поздоровленнями.

День святого Миколая - це також час для вишиванок, національного одягу. Багато людей вдягаються у традиційний український одяг, щоб відзначити це свято.

Крім того, свято супроводжується різноманітними гаївками, виставами і фольклорними заходами, де люди спільно відзначають цей особливий час року.


Що неможна робити на День святого Миколая

У День святого Миколая існують традиції і обмеження: 

- не слід лаяти дітей, особливо маленьких; 

- ображати людей похилого віку, тварин і слабших; 

- відмовляти у милостині; 

- займатися важкою працею; 

- давати гроші у борг; 

- чинити погані вчинки.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися