Ігор Луценко: «З цим бардаком потрібно щось робити!»

Сьогодні, 6 березня, у Києві на Контрактовій площі відбулася акція на захист Гостиного двору "Ткаченко, віднови Гостиний двір" з вимогою до уряду негайно рятувати будівлю або віддати її міській громаді

"У самому історичному центрі з вини влади - величезна руїна, пам'ятник корупції і нездатності української держави. Кияни сьогодні позбавлені права самостійно врятувати Гостинний двір від руйнування, адже уряд віддав цю будівлю рейдерам, які зараз все руйнують", - заявив народний депутат VIII скликання та громадський активіст Ігор Луценко. 

Фото Лади Бондаренко
Фото Лади Бондаренко
Фото Лади Бондаренко
Фото Лади Бондаренко

"У 2012 році на захист Гостиного двору була створена Гостина республіка. Її існування та протистояння з "Беркутом" була зародком Революції гідності, це була репетиція майдану, це був перший крок, коли громада насмілилася сказати владі "Ні", - підкреслила адвокат Марина Соловйова, голова громадської організації "Андріївський-пейзажна ініціатива". - "Сьогодні держава показала, що вона ні є ефективним власником цієї споруди. Грошей на порятунок Гостиного, хоча б на консервацію, а не реставрацію, в держбюджет цього року не закладали. Тому віддайте Києву, міська влада давно могла б відреставрувати знакове для Києва місце, для цього кошти у міста є".


На жаль, до акції долучилося лише кілька сотень киян.

Хроніка протистояння:

З 1994 року Гостинний двір в Києві був орендований компанією "Укрреставрація".

У 2011 році глава уряду Микола Азаров викреслив будівлю зі списку пам'ятників архітектури, а вже в 2012 році Київська міськадміністрація дозволила девелоперу зайнятися реконструкцією Гостинного двору. Будівля хотіли переробити під торгово-офісний центр. Проти цього виступили багато жителів Києва і активісти. Вони організували кілька акцій протесту і навіть зайняли внутрішній двір.

З 2014 по 2018 роки суди скасовували рішення на будівельні роботи. Так, недійсним був визнаний орендний договір, охоронний статут Гостиного двору був відновлений, а сам пам'ятник повернули державі. Зараз власником Гостинного двору формально є Фонд держмайна, але будівля досі фактично перебуває на балансі забудовника.

У 2020 році керівництво "Укрреставрації" запропонувало прем'єр-міністру Денису Шмигалю приватизувати Гостинний двір і облаштувати в ньому "громадські та культурно-мистецькі об’єкти".

У січні 2021 року екснардеп Ігор Луценко повідомив, що Олександр Ткаченко хоче повернути Гостиний двір в управління Мінкультури та пересилити в нього музеї з, які розташовані на території Києво-Печерської Лаври. Через кілька днів Ткаченко вже запропонував створити там Музей сучасного мистецтва.

11 лютого депутати Київради ухвалили звернення до уряду щодо передачі Гостинного двору у комунальну власність територіальної громади столиці. Кличко зазначив, що місто готове здійснити реконструкцію Гостинного двору, створити в ньому громадський простір чи розширити простір музею історії Києва.


Більш лайфовий фоторепортаж, як в оранжереї Ботсаду на Печерську квітнуть азалії дивиться



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Олег

7 березня 2021, 20:16

Кто это за Игорек Луценко?Чьих будет?

Катерина

7 березня 2021, 16:42

Треба відродити пам'ятник архітектури "Гостинний двір" . Це НАША ІСТОРІЯ!!!

Alex

7 березня 2021, 16:18

Кличка нужно гнать в шею с его строительной мафией! Вот основной враг Киева!

Киевлянин

7 березня 2021, 16:01

Та снести это здание и дело с концом, сделать парк в центре, кому нужен тот торговый центр, их по Киеву как грязи. А на реставрацию ещё и деньги из гор совера хотят получить, ха-ха.

Вадяня

7 березня 2021, 15:08

Таких "гостиных дворов" по Киеву ого-го ((((

Вадяня

7 березня 2021, 14:55

И колесо к ареке Д.Н. УБРАТЬ

Гена

7 березня 2021, 14:19

Позор городу Киеву За такой исторический город

Саша

7 березня 2021, 10:31

Кмда в 2012 отдала девелоперам двор, с него сняли наружную штукатурку, сняли крышу, зимой внутри замёрзшие озера...а теперь эта же кмда хочет снова себе его забрать что б добить? Странные ребята.

Саша

7 березня 2021, 10:26

Денису шныряли ....

Ingvar

7 березня 2021, 10:26

...предложило премьер-минисиру Денису шныряли... Если делаете автоперевод, так хоть проверяйте!

Макс

7 березня 2021, 10:24

Без ошибок можно писать? "Денис шныряли"))) Хорошая фамилия...

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися