Біля Центрального ж/д вокзалу розбирають історичну садибу. Задля нового висотного ЖК

Замах на будинок Уткіна

У серпні 2020 року Київрада планувала розірвати договір оренди

з "недобросовісним землекористувачем"

 

"Коли будете біля будівлі — викликайте поліцію за номером 102. Вимагайте прийняти заяву за фактом вчинення кримінального правопорушення передбаченого ст. 356 Кримінального кодексу України – самоправство", - закликають захисники старого Києва небайдужих киян.

Будівля – єдиний свідок сторічного калейдоскопу подій біля вокзалу

У будівлі вже вибиті вікна. Кияни побоюються, що орендар хоче якнайшвидше знести будинок, щоб почати будівництво житлового комплексу.

"О першій ночі на Петлюри, 29 почали прозоро реалізувати черговий "соціальний проєкт"... Розбирають історичну садибу Уткіна. Усе це — заради нового 50-метрового одоробла..., — описує у ФБ Дмитро Перов, активіст ГО "Мапа реновації". - "А тепер в чому солль! Не повірите!! Але будівництво незаконне

Орендар - ТОВ "Приват" брало цю ділянку в оренду під експлуатацію адміністративної будівлі на 25 років, до 2028 року(!). Департамент містобудування і архітектури КМДА у 2018 році видав містобудівні умови і обмеження нібито на реконструкцію садиби, що насправді може обернутися знесенням.

Будинок Уткіна


Це багатоповерхове одоробло знищить ансамбль Вокзальної площі, візуально розчавить шедевр Олександра Вербицького - Залізничний вокзал 1927-1932 років, Мабуть, спостерігаючи за безхатченками, гастарбайтерами, закликачами до міжміських бусиків з їхніми огидними голосами, торгівлею на речовому ринку, забудовник, державні та міські органи  вирішили, що заключним акордом цієї вокзальньної симфонії має стати багатоповерховий зразок сучасної архітектури, який гармонійно впишеться у цю "ідилічну" містобудівну картину

Києвознавець Антон Короб

Вже зараз можна назвати кілька юридичних критеріїв чому будівельні роботи тут протизаконні:

цільове призначення земельної ділянки не відповідає її використанню;

відсутність захисного паркану та інформаційного стенду;

майбутнє будівництво порушує межі прибережної водозахисної смуги р. Либідь.

Будинок Уткіна
Будинок Уткіна
Будинок Уткіна
Будинок Уткіна

15 чи 26 поверхів?

На сайті "Лун.ua" вже опубліковане оголошення про зведення апарт-комплексу "Times" на вулиці Симона Петлюри. Забудовником виступає "Zim-group" - планує побудувати один будинок на 26 поверхів,  в ньому буде 352 квартири плюс комерційна нерухомість. Проте, на сайті забудовника згадується 15 поверхів, хоч на рендерах видно, що будівля буде зовсім не п’ятнадцяти поверховою.

 Будинок Уткіна

Він стояв на вулиці: Безаківській, Комінтерну, Банхофштрассе, Симона Петлюри

Колишній прибутковий будинок купця Івана Уткіна залишився єдиним свідком подій вже більше 100 років (120 приблизно), які калейдоскопом промайнули на Вокзальній площі, нагадує києвознавець Антон Короб на своїй сторінці у ФБ.

Жодної іншої споруди до 1917 року не лишилося у цілому кварталі між Жилянською, Льва Толстого, Петлюри та річкою Либідь. Сумніваюся, що забудовник погодив знищення цього будинку та спорудження нового у Мінкульті, оскільки ця територія входить в Історичний ареал забудови Києва відповідно Історико-опорного плану міста.

Купець 2-ї гільдії Іван Якович Уткін мав артіль малярів, контора якої була розташована на вулиці Тургеневській, 33. Крім садиби на Тургенівський у власності Уткіна була і садиба на самому березі річки Либідь коло залізничного вокзалу за адресою: вулиця Безаківська, 29. Володів він нею довгий час: принаймні з 1899, а у 1914 році  садиба вже була у його власності його нащадків, оскільки купець помер 1913 року та був похований на Лук'янівському кладовищі. Проте у довіднику "Весь Кіевъ" за інерцією вказано власником покійного вже Івана Яковича і у 1915 році.

Десь на межі століть (орієнтовно між 1890 та 1905) Уткін вирішив звести  двоповерховий будинок на високому напівпідвальному поверсі у стилі неоренесанс. Композиція фасаду двоосьова, наближена до симетричної, але не є такою. Виражена у двох бічних розкріповках, акцентованих аттиками. Первісно фасад був нетинькований з багатим декоруванням. Порівнюючи сучасний вигляд зі світлиною 1930-х років ми бачимо наскільки було спотворено архітектурний вистрій будинку. Окрім невисокого мансардного даху початку 2000-х, ще раніше фасад споруди втратив багато декоративних елементів - зникли ошатні вази на аттиках, ліпні картуші, які прикрашали простінки між вікнами другого поверху. 

Антон Короб підкреслює, що станом на 2021 рік охоронний статус будівлі не надано. Вона перебувала у чудовому стані "збреження" без жодних ознак аварійності.

Жертвами ненаситних ділків стануть не тільки ансамбль Вокзальної площі, мешканці, гості міста, які не встигатимуть на потяг через завантаженість під’їздів до вокзалу, працівники цих запланованих до побудови офісів, які будуть зранку, в обід (за бажанням) та ввечері занурюватись у це привокзальне мутне "вариво" з маргінальних елементів та проблем благоустрою, а також і одна симпатична історична споруд

Будинок Уткіна27 березня о 11:00 активісти "Мапи реновацій" вивісять біля будинку Уткіна невеличку "урбан-інсталяцію" - постери проілюструють два взаємовиключні сценарії її майбутнього. Для охочих обіцяють провести невеличкий києвознавчий лікбез - розказати історію сторічної будівлі. Усіх присутніх закликають  підняти келихи чаю-кави за його здоров’я.

 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися