Кінець епохи ЖЕК-арту з автопокришок. Комунальники оголосили війну покришкам. Чи вистачить сил переробити?

У Києві прибирають автопокришки, якими кияни захищають зелені зони від паркування автомобілів у дворах.

Бо покришки виділяють чимало токсичні речовини. Але питання їх переробки вирішено не  до кінця

Роботи  в середині березня розпочалися в Дарницькому районі, нині до них долучилися комунальники Деснянського і Святошинського районів. 

На місцях, де шини захищали молоді дерева та кущі, обіцяють встановити декоративні  екологічно-чисті огорожі.

Кияни влучно зауважують, що "покришки, як декор були так собі, а ось в якості засобів від свавілля паркування, і як засоби перешкод для виїзду на тротуари, то були норм... Тепер побачимо "покращення", за їх відсутності".

Першим районом, де масово почали прибирати покришки, став Дарницький. 19 березня комунальники там прибрали та вивезли більш як 300 вживаних покришок.

"Треба  розуміти, що ці "прикраси", якими дбайливо прикрашена велика частина дворів - несуть небезпеку і можливі пошкодження навколишньому середовищу і здоров'ю людей. При контакті з водою, землею або при нагріванні сонячними променями вони виділяють масу хімічно активних сполук, які, потрапляючи в людський організм, викликають важкі захворювання", - повідомляють в Дарницькій РДА.

Прибирання шин
Прибирання шин.
Прибирання шин.

"Такі заходи будуть проводитися регулярно, до повного очищення території району від шкідливої ​​та небезпечної гуми", - обіцяють в районній державно адміністрації.

Святошинська РДА прозвітувала, що "за останні 5 днів тільки працівники ЖЕД № 3 вивезли зі своєї балансової території 2600 старих шин, а в цілому по району їх кількість склала 4136 штук".

Деснянська РДА поки не підрахувала обсяг виконаних робіт, але, якщо оцінювати фото, то з району доведеться вивезти не одну тисячу покришок.

Проте, жодна райдержадміністрація не написала у дописі як саме будуть утилізовувати старі шини? Куди їх звозять? І скільки грошей виділено саме на їх переробку?

Приміром, Центр управління відходами бере за утилізації  1 шини легкового автомобілю з  фізичної особи - 40 грн; вартість утилізації шин для юридичних осіб - від 48 грн грн/шт. з ПДВ (в залежності від кількості/розмірів/специфіки).

Голова постійної комісії з питань екополітики Київради Костянтин Яловий зазначив, що потужностей у столиці не вистачить, аби переробити навіть частину з тих покришок, які зараз прибирають з дворів.

Обсяги переробки б/в шин в Японії 87%, в Німеччині – 50,5%, США 20-30%. В Україні щорічно утворюється 150 тис. тон зношеного "автовзуття", і тільки 8% з них йде на утилізацію. Решта просто викидаються на звалища.

Прибирання шин

Чим небезпечні "прикраси" зі старих шин?

Центр управління відходами, розповів чому це не ОК не лише з естетичної, а з екологічної точки зору.

Науковці Міжнародного агентства з вивчення ракових захворювань зазначають, що старі автомобільні покришки містять понад 120 шкідливих хімічних речовин, частина з яких є до того ж є сильними канцерогенами, тобто може спричинити рак. Особливо їхня діє посилюється у спекотний день, коли на шини потрапляють прямі сонячні промені.

Вчені прийшли до висновку, що старі покришки навіть небезпечніші за вихлопні гази.

То що ж робити?

Ну по-перше, точно припинити займатися ЖЕК-артом і "прикрашати" старими покришками подвір’я

По-друге, здати всі наявні скульптури зі свого подвір’я та старі шини від власного автомобіля на безпечну утилізацію. 

Пам’ятаймо, що шини належать IV класу відходів, є токсичними і вимагають спеціальних методів утилізації. Спалювання шин є неприпустимим через виділення в атмосферу небезпечних речовин: бензопірен, фуран, діоксини.

Правильна утилізація шин передбачає використання методу піролізу (нагрівання до 450 °С), термічного розкладання органічних сполук, без участі кисню.

Після переробки отримуємо:

синтетичну нафту (альтернатива бензину, солярці, маслу)

вуглецевмісний залишок (використовується як утеплювач, сорбент, тверде паливо, пігмент для фарб, покриття)

піролізний газ (як газ для отримання тепла та електроенергії)

пресований металокорд покришок (йде як металобрухт на переплавку, або як в’язальний дріт)



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Саня

5 лютого 2022, 19:40

А вы когда утырки начнете бороться с уродами которые нарушают ПДД и паркуются на зеленых зонах???Например как возле дома по ул Автозаводская 39!!!!! Виталя ты мер или далба.... ?????

Людмила

23 квітня 2021, 14:50

Теперь под окнами будут ставить машины.....нормально..дышите газами машин

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися