Прибирання для «галочки». Зібрані комунальниками автопокришки, не утилізували, а кинули просто неба

Уже місяць комунальники збирають вживані автопокришки по всьому місту. Рахунок йде на тисячі.

Про  екологічно правильну утилізацію забули.


"Коментарі" писали про грандіозне прибирання покришок 2 тижні тому в статті "Кінець епохи ЖЕК-арту з автопокришок. Комунальники оголосили війну покришкам. Чи вистачить сил переробити?".

 екологія автопокришки

Тоді ж екс-голова постійної комісії з питань екополітики Київради Костянтин Яловий зазначав, що потужностей у столиці не вистачить, аби переробити навіть частину з тих покришок, що прибирають. 

Жодна райдержадміністрація в своїх звітах на ФБ сторінках про "викорчування" старих шин не написала, як саме будуть утилізувати старі шини? Куди їх звозять? І скільки грошей виділено саме на їх переробку? Бо, наприклад, Центр управління відходами бере за утилізації  1 шини легкового автомобілю з  фізичної особи - 40 грн; вартість утилізації шин для юридичних осіб - від 48 грн грн/шт. з ПДВ (в залежності від кількості/розмірів/специфіки).

Комунальники між собою перемовлялися, що куди дівати прибрані автопокришки не знають. Мовляв, "у нас теж керуюча не має уявлення, куди їх вивозити. Поховали поки що в гаражах, бо є наказ вивезти, а куди — не ясно". Мешканці міста викладають у соціальну мережу десятки фотографій складованої будь-де автогуми.

екологія автопокришки


"Утилізація" гуми в житловому районі?

На новоутворене звалище шин в неділю (11 квітня) звернула увагу депутатка Київради Аліна Михайлова. На своїй сторінці у ФБ вона опублікувала фото з місця події. На фото ви бачите захоронення гуми в полі в Деснянському району (між вул.Пухівською та Закревського, навпроти ТЕЦ).

"Це ті самі колеса, які зібрали з усього району та мали б вивезти за дорученням мера Віталія Кличка, адже наразі всі колеса по місту прибираються та мають бути утилізовані. Але хтось кудись не довіз та вивіз їх нам на "заднє подвір’я" міста, яке хочуть перетворите на звалище та кладовище відходів, замість того щоб створювати там парки та рекреаційні зони", – написала депутатка.

Така "утилізація" гуми, наголосила депутатка, завдає величезної шкоди довкіллю, оскільки вона розкладається за сотні або навіть тисячі років. 

екологія автопокришки
екологія автопокришки
екологія автопокришки

Ії підтримали мешканці Троєщини.

"Утилізація "по-нашому"(((," - зазначає Ольга Городенко. "Кут Закревського/Милославської та в сторону ТЕЦ це їх найулюбленіше місце.. Колись ловили там комунальний трактор, який срач з ярмарку там залишив.. Також демонтовані старі майданчики теж там були, залишки від старого асфальту та інше. Неодноразово звертались в РДА, викликали поліцію, пару раз щось там трошки прибрали та й все.. Ще й постійно там воно горить", 

Проте, звалище довго не проіснувала, його утилізували самим неекологічним способом у неділю.

 "Я вчора зателефонувала на 15-51 про шини на території майбутньої школи по Закревського", - пише жителька Троєщини Світлана Філіна, "а сьогодні їх спалили, така купа не могла згоріти від одного запалення. Мабуть підпалили з усіх сторін. Поки приїхала пожежна, все повністю згоріло, а ми подихали".

У неділю в сонячний весінній день уся Троєщина затягнулась смородом, - скаржаться мешканці району.

екологія автопокришки
екологія автопокришки
Горять автопокришки на Троєщині. Фото Єгор Фірсов


Бровари - вночі потихеньку шини спалюють

Мешканці Броварів ще кілька тижнів тому скаржилися, що   під їх вікнами збираються кучугури автопокришок з Києва.

"І звозять нам на Торгмаш (є відео компанії, яка скуповує ці покришки). Приписи Екоінспекції, численні заяви в мерію, звернення в ДСНС. Всі сліпі та глухі. Величезне звалище під відкритим небом на заводі Торгмаш, під вікнами будинку, у дитячого майданчика, без накриття, без дотримання норм", – повідомляє Анна Александрова  у групі "Район Торгмаш. Бровари" у ФБ.

екологія автопокришки


За словами броварчанки, якщо станеться спалах  цієї купи шин,  то бігти треба буде не тільки з Торгмаша, а і  з міста.

У коментарях люди зауважують, що виробництво з утилізації ще не працює, але "аромат" стоїть постійно. 

Тетяна Косенкова додає: "Вони там потихеньку вночі їх спалюють. Вночі на Тормаше понюхайте, задихнетеся".

 

Покришки VS київська громада

Депутат Київради VIII скликання Костянтин Яловий висловив надію, що тих, хто влаштував таке "прибирання" покришок, буде встановлено й притягнуто до кримінальної відповідальності.

"Боротьба київської влади з неекологічними покришками на київських подвір’ях виявилася фейком. Чиновники багато наговорили про те, наскільки небезпечними для довкілля є старі покришки та пообіцяли повністю очистити від них місто", – зазначив Яловий  у дописі в ФБ. 

Проте, додав депутат, "виходить, що про екологію в місті говорять багато, але дії, як бачимо, сильно розбігаються з гаслами".

А Деснянська РДА  прозвітувала у понеділок (12 квітня), "що для безпечної утилізації шин комунальні підприємства Деснянського району уклали відповідні договори зі спеціалізованими підприємствами Київської області. Наразі шини складуються у відведених локаціях, після чого будуть перевезені для утилізації".


екологія автопокришки

І попрохала Деснянське управління Нацполіції та Муніципальну охорону "посилити патрулювання території району на предмет недопущення вивезення різногабаритних відходів та утворення стихійних навал сміття".

"Шини з території навпроти ТЕЦ-6 вивезуть на утилізацію терміново", йдеться у повідомленні РДА.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Сергій

17 лютого 2024, 09:08

Залишились покришки від орендарів, подзвонив хлопцям з оголошення. Приїхали, самі забрали. Ціна по 20грн за колесо. 0954359997, сервіс сподобався

Валерія

24 квітня 2023, 23:15

Згодна з Олександром, ця компанія одне з наших рятівних колес. Це дуже класна альтернатива задня припинення спалення та забруднення повітря. Особисто знайома з їх переробкою, тому можу бути впевнена в якості діяльності компанії "УКРЕКОТЕХНОЛОГІЯ")

Олександр

24 квітня 2023, 17:22

Існує компанія "УКРЕКОТЕХНОЛОГІЯ" яка спеціалізується на переробці шин МЕХАНІЧНИМ ШЛЯХОМ. Знаходиться за 45 км від Києва у фастівському районі село Бишів. Приймає шини майже задаром (від 5 до 15 грн шина) головне самим привезти .В день можуть спокійно перероблювати до 1000 легкових коліс, головне щоб були без бруду всередині і не окрашені. Далі з цих перероблених шин будують спортивні майданчики, лежачі поліцейські та багато іншого. Контакт менеджера Олександра 38(099)-735-57-82

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися