Скандал навколо Київської академії мистецтв: Чому батьки вимагають звільнити ректора Ольгу Бенч

Муніципальна "Київська академія мистецтв" виявилася в епіцентрі скандалу. Батьки учнів в академії дітей заявляють про буллінг з боку педагогів і керівництва академії, вимаганні незаконної плати за навчання, вимагають відставки ректора Ольги Бенч та виходять на акції протесту.

31 серпня біля стін Київради пройшов мітинг, на якому батьки учнів муніципальної Київської академії мистецтв уже не вперше вимагають звільнити із займаної посади її ректора Ольгу Бенч, а також провести аудит академії, призначити перевірки з боку УКРІНФОРМ і ДСНС. Серед вимог також зміна статусу навчального закладу, щоб перепідпорядкувати його Міносвіти та науки, забравши у Департаменту культури КМДА.

Подібна акція протесту вже проходила 1 червня цього року під стінами КМДА, якій підпорядковується навчальний заклад і яка найняла на роботу Ольгу Бенч. Вимоги мітингувальників були прості й, по суті, ті ж: "Звільнити адміністрацію" КАМ"на чолі з ректором Бенч О.Г., припинити буллінг дітей, батьків і вчителів, повернути землю для будівництва безплатної державної загальноосвітньої школи за адресою Героїв Сталінграда 10в, 8а (б), яка була виділена для будівництва спільного проекту для Київської дитячої Академії мистецтв та жителів Оболоні".

За підсумками червневої акції протесту в Київраді була створена робоча група, до якої увійшли обурені батьки, представники Департаменту культури КМДА, депутати Київради. Після кількох зустрічей київської влади й батьків, 26 серпня в "КАМ" відбулося виїзне засідання робочої групи, до якої приєднався і перший заступник міністра освіти та науки Андрій Вітренко, як депутат Київради. Однак, у батьків склалося враження, що ректор Ольга Бенч просто застрокочує ситуацію перед комісією й ось вони знову вийшли з протестами.

Насправді конфлікт жевріє ще з 2018 року і почався майже відразу після вступу на посаду нового ректора Муніципальної установи вищої освіти "Київська академія мистецтв" (муво "КАМ") Ольги Бенч. Її призначенням і діяльністю незадоволені насамперед батьки учнів "Київської дитячої академії мистецтв" ім. М.І. Чембержі - структурного підрозділу "КАМ".

Перші кроки Бенч на посаді ректора були сприйняті позитивно: дитяча академія отримала статус вищого навчального закладу і змогла претендувати на бюджетне фінансування, діти почали отримувати дипломи про освіту у сфері мистецтв державного зразка.

Але на цьому "казка" закінчилася: відразу після "реформи" батьки почали отримувати повідомлення, що, якщо вони не сплатять навчання в розмірі 17 тисяч гривень за рік, діти можуть бути відраховані. Це при тому, що керівництво заявляло, що діти навчаються безплатно, що є вимогою закону і гарантується постановою Кабінету міністрів.

У конфлікті спробувала розібратися програма "Гроші" на 1 + 1, але автори так і не знайшли відповіді на запитання: навіщо вимагати з батьків 17 тисяч гривень, в той час, як за 2018 академія отримала з бюджету 57 млн. грн., тобто - 19 тис. грн. на кожну дитину? Це небачене фінансування у сфері освіти, а в області мистецтв вже точно! До речі, "прайс" платних послуг досі розміщений на сайті академії. Наприклад, оренда контрабаса в місяць коштує 40 гривень, хорошої флейти - 158, а набору литавр - 345. Що викликає подив: якщо це школа мистецтв, і музичні інструменти в ній - це як парта у звичайній, або турнік в спортивній школі, то чому за їх оренду повинні платити батьки, та ще й при рекордному фінансуванні навчального закладу?

Далі більше. Батьки створили ГО "Батьківська ініціатива", щоб захищати свої права. Відстежувати протистояння легко по хештегу# гетьбенч у Facebook. Адміністрація Бенч почала "закручувати гайки". За словами батьків, вони були усунені від прийняття будь-яких рішень, адміністрація академії, зокрема, Бенч, уникала будь-яких зустрічей з ними, очікування в приймальні могло тривати шість годин. До цього додалися заборони на використання гаджетів для аудіо- та відео-фіксації спілкування з адміністрацією, обмеження для відвідування академії батьками, а установка турнікета точно вивела багатьох з себе. Причому його не зняли навіть після того, як ДСНС знайшла в цьому порушення правил пожежної безпеки.

Ініціативи керівництва академії з організації навчальних класів в "роздягальнях", залучення "тітушек" для приборкання батьківського гніву також підлили масла у вогонь. Батьки почали цікавитися, чому Бенч не шукає втрачені п'ять з гаком мільйонів гривень, які показав аудит, а вимагає гроші за додаткові заняття? Єдиний реєстр досудових розслідувань почав поповнюватися заявами батьків за фактами "свавілля" і "підроблення документів". Але ключові питання, яке задавали батьки, починаючи з 2018 року: чому ніхто не радився з ними, коли приймалися рішення про зміну статусу навчального закладу, і чому з академії, використовуючи буллінг, "видавлюються" діти й викладачі? - залишилися без відповіді.

Всі ці наболілі питання і привели до першої акції протесту біля Київради першого червня, коли батьки заявили, що за час діяльності Бенч академія втратила не менше 200 учнів, пішло понад 70 хороших викладачів, інші працюють з написаними заявами на звільнення. Причому заслуги викладачів і дітей не грають ролі. Батьки продемонстрували листи, в яких йдеться про те, що учні можуть бути відраховані за неуспішність, але при цьому вони мають дипломи про першість в престижних конкурсах. Батьки бачать провину дитини лише в тому, що вони домагаються в суді повернення тих самих 17 тисяч гривень, сплачених за навчання, що вважають незаконним.

Зараз представники ініціативної групи батьків, приймаючи до уваги всі історію протистояння, роблять висновок, що прийшов час для відкритого і публічного протесту. Тому що, розбиратися в конфлікті Бенч з батьками учнів намагалися неодноразово, і по лінії Мінкульту, і Департаменту культури КМДА. Справа не зрушила з мертвої точки, лише погіршувалася з кожним роком. Можливо, на це впливає потужний бекграунд Ольги Бенч. Все-таки вона з 2005 по 2010 роки працювала заступником міністра культури й туризму, заступивши на цю посаду в каденцію Оксани Білозір. Надалі, під час роботи Бенч на посаді Генерального консула України в Пряшеві (Словаччина, 2010-2015 р.р.), ЗМІ також знаходили зв'язок між нею і Білозір. До речі, на цьому наголошено і в матеріалах про гучний скандал з контрабандою сигарет за дипломатичним каналом у 2016 році. "Ціна питання" тоді склала 620 тисяч гривень лише по одному епізоду. Після цього скандалу Бенч вчасно залишила свій пост. Чи продовжить вона боротьбу за "жирну" посаду ректора "КАМ", або знову "тихо" піде з-під відповідальності - покаже час.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися