Загальна мобілізація в Україні: нові види повісток із серпня і кого не будуть залучати

"Коментарі" розібралися у питанні, кого в Україні мобілізують, якщо продовжать дію воєнного стану

Повномасштабна війна в країні триває, ЗСУ веде контрнаступальні дії на півдні та сході країни. Щоб поповнювати втрати на фронті та забезпечувати боєздатність наших підрозділів, в Україні відбувається загальна мобілізація в рамках військового стану, термін якого закінчується 18 серпня. Ймовірно, що воєнний стан подовжать ще на 90 днів - до 15 листопада 2023 року.

Щоб продовжити військовий стан, президент повинен буде підписати два укази, після цього їх передадуть на затвердження Верховній Раді та Комітету з питань оборони, а далі - на голосування парламенту.

"Коментарі" розібралися у питанні, кого мобілізують, якщо продовжать дію військового стану, а кого не долучатимуть до призову.

Про нові правила мобілізації та види повісток

З 1 серпня в Україні вручатимуть нові види повісток. Про це повідомила голова прес-служби Львівського обласного ТЦК.

Перший тип повістки видаватиметься для уточнення особистих даних: інформації про склад сім'ї, стан здоров'я, місце роботи та проживання тощо.

Другий тип – на проходження військово-лікарської комісії. Ця повістка зобов'язує пройти медобстеження. До неї дають карту медогляду військовозобов'язаного, на якій після - буде вказано висновок ВВК про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

Третій тип – це мобілізаційний розпорядження. Таку повістку вручать військовозобов'язаному після проходження медкомісії, якщо його визнають придатним до служби в армії.

Кого не покличуть на службу

19 липня Президент України Володимир Зеленський підписав Закон про розширення переліку права на демобілізацію (№8009). Тепер звільнити зі служби можуть, якщо близькі родичі військовозобов'язаного (чоловік, дружина, син, дочка, батько, мати, дід, бабуся, рідний брат чи сестра) загинули або зникли безвісти після 24 лютого 2024 року з початком повномасштабної війни.

Також у Міністерстві економіки України розповіли, що отримати відстрочку на мобілізацію до військової служби можуть працівники, яких забронюють певні підприємства.

Щоб така установа отримала право на бронювання своїх працівників, їй потрібно відповідати більш ніж трьом критеріям із семи заявлених.

Наприклад, має бути відповідна кількість сплачених податків і зборів, відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ, а також підприємство має забезпечувати економіку країни або забезпечувати потреби територіальної громади тощо.

Варто зазначити, що після подання заявки на бронь підприємства, установи та організації мають отримати відповідь протягом 10 робочих днів.

Докладніше про бронювання та відстрочку від військової служби дивіться в інфографіці.

picture

picture

picture



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися