Павлівський сквер встояв. Хмарочоса в ньому не буде

Громадськість активно боролася за нього з 2010 року

Будівництво в Павлівському сквері не відбудеться, оскільки Верховний Суд остаточно скасував

містобудівні умови на Гоголівську, 32 в.

Про це вчора, 29 квітня, повідомила екс-депутат Київради Ольга Балицька на своїй сторінці в ФБ,

"Тепер у забудовника немає двох головних документів на будівництво у Павлівському сквері. Окрім того, таке скасування МУО унеможливлює будь-які наміри забудови, адже без них немає жодної можливості відновити дію дозволу на будівельні роботи "не, - написала екс-депутат.

Так, за її словами, суд наголосив на законності перевірок ДАБІ, а також те, що будівництво висоток по вулиці Гоголівська, 32 в не відповідає чинному Генплану.

"Вітаю з цією перемогою всю нашу громаду, яка стільки років захищала сквер", - написала Ольга вкінці посту.

Сквер або "садок"

Щоб швидко потрапити в Павлівський сквер, потрібно звернути з вулиці Січових Стрільців на Гоголівську і пройти один квартал. На перетині вулиць Павлівської, Гоголівської і Володимира Винниченка (колишня Юрія Коцюбинського) збереглася невеличка оаза зелені.

Корінні кияни ці зелені острівці посеред заасфальтованого міста називають "садками". Його заклали на початку ХХ століття на місці балки. Київ вкінці позаминулого століття активно розростався і забудовувався, на місці Солдатської слобідки виростали 3-4 поверхові прибуткові будинки.

Поруч знаходиться Обсерваторна гірка - пам'ятка, яка стоїть в черзі на внесення до переліку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Історики розглядають цю місцевість як одне з місць можливого поховання князя Олега.

Павловським його назвали не тільки за назвою вулиці, а й тому що багато років в ньому стояла статуя піонера- "героя" Павлика Морозова.

Павловский сквер.Фото wikimapia

Хроніка боротьби

У травні 2003 року Київрада передала 0.22 гектара землі за адресою Гоголівська, 32в в довгострокову оренду на 25 років для будівництва житлового будинку  "Авіакомпанії "Віта". За інформацією проєкту "Наші гроші", вона заснована одіозним "регіоналом", екс-заступником секретаря РНБО, ексдепутатом ВР Володимиром Сівковичем.

Ця ділянка розташовувався вглибині скверу, а під'їхати до нього інакше, крім як через сквер, не можна. Тому ще одна ділянка була передана компанії в оренду на три роки у липні 2003 - це 0.14 гектара, які "Віта" мала перетворити в під'їзд до свого новобудові. Але в нульових будівництво так і не почалося через протести громадськості. За 10 років орендовану ділянку прийшов в запустіння, розташований на ній будинок в кращих київських традиціях двічі горів.

Восени 2010 відомі люди України, вони ж місцеві жителі вийшли протестувати проти забудови скверу. "Я живу неподалік, цей парк - єдиний в окрузі", - заявляла актриса Ольга Сумська. До акції приєдналися кінорежисер Роман Балаян, шоумен Андрій Джеджула, телеведуча Марічка Падалко.

Новий виток протистояння почався в 2013 році. Ініціативна група зібрала підписи проти будівництва і активно зверталася в різні інстанції в надії не допустити початку будівництва.

Група шанованих діячів мистецтва і культури - Мирослав Попович, Максим Стріха, Петро Толочко, Роман Балаян - написала лист голові КМДА Олександру Попову з проханням заборонити будь-яке будівництво в межах Обсерваторній гірки. Вони вказували, що "якщо ж будуть порушені складний рельєф місцевості і русло підземної річки Кудрявець, то  будинку XIX і XX століть, що стоять поруч,  можуть серйозно постраждати".

У жовтні 2015 року Київрада своїм рішенням тимчасово заборонила "Авіакомпанії "Віта" забудовувати ділянку на вул. Гоголівська, 32 в до усунення порушень шляхом виконання таких вимог, як узгодження в Мінкульті історико-містобудівного обґрунтування (ІМС) використання ділянки під забудову, отримання в КМДА нових містобудівних умов і обмежень (МУО), а також дозволу ДАБІ на проведення будівельних робіт.

У січні 2018 роки для з'ясування ситуації містобудівною-земельної комісією Київради було створено робочу групу, яка з'ясувала, що частина Павловського саду за вказаною адресою була обнесена парканом і вхід на територію був обмежений.

У серпні 2019 Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ДАБІ) знову видала ВАТ "Авіакомпанії "Віта" дозвіл на будівництво житлового будинку на вул. Гоголівська, 32 в. Біля паркану вже почали вирубувати дерева.

"Ситуація жахлива - дозвіл видано на вищу категорію будівництва. Це означає, що будівля може бути, наприклад, вище 100 метрів", - написала на своїй сторінці в ФБ депутат Ольга Балицька, вона ж мешканка прилеглого до скверу вулиці. "Ми з 2014 року маємо лист від Мінрегіону, в якому чітко сказано, що старі містобудівні умови (ключовий документ для отримання дозволу) використовувати не можна, а в вересні цього року є інформація від Департаменту архітектури про те, що нові умови забудовник не отримував".

Також депутат заявила, що вимагає у Департаменту міського благоустрою КМДА скасування контрольної картки на тимчасове порушення благоустрою, оскільки - картка видана на реконструкцію нежитлового приміщення, а дозвіл видано на будівництво житлового будинку.

У листопаді 2019 року Держархбудінспекція здійснила документальну перевірку правомірності видачі містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки по вулиці Гоголівській, 32в в Шевченківському районі столиці. В ході перевірки встановлено невідповідність намірів забудови земельної ділянки з Генеральним планом Києва. За результатами позапланової перевірки і було прийнято рішення про скасування дії містобудівних умов і обмежень.

У серпні 2020 Окружний адміністративний суд столиці відновив дозвіл на будівництво на вулиці Гоголівській, 32 в.

Ольга Балицька на своїй сторінці в ФБ підкреслила:

"Так, цього літа забудовник подав у ДАБІ позов про відновлення дозволу на будівельні роботи, яке минулої осені було відмінено за моєю ініціативою і сприянням Олени Бабак. За результатами розгляду справи Окружний адміністративний суд прийшов до висновку, що суперечить закону, практиці і здоровому глузду.

Згідно з рішенням суду, розміщення житлових будинків на території громадських будівель і споруд повністю відповідає положенням Генерального плану міста Києва, а тому дозвіл на будівельні роботи на Гоголівській, 32 в має бути відновлено ", - написала Балицька

У грудня 2019 Бабак звільнилася, заявивши, що на неї чинили тиск через анулювання дозволів про будівництво - зокрема на Гоголівській, 32 в.

6 квітня 2021 Шостий апеляційний адміністративний суд Києва скасував дозвіл на будівництво висотного житлового будинку на вулиці Гоголівській, 32в. Втім Ольга Балецька тоді зазначила, що забудовник буде й далі намагатися через суд відновити дозвіл на забудову Павлівського скверу.

Тепер громадськість Павлівського скверу, який вони його ласкаво називають "Павлик", думає, як їм облаштувати ділянку. Ця мета передає побажання "вистояти" захисникам ще одного історичного скверу - Чкаловського.

Раніше "Коментарі" розповіли, які будівлі можуть незабаром зникнути в Києві.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися