День і ніч навпіл. Сьогодні прийде астрономічна весна. Поради езотерика і синоптика

20 березня об 11:37 за Києвом наступить Весняне Рівнодення
День і ніч зрівняються в часі - наступить астрономічна весна
Після 24 березня день почне збільшуватися


Весняне рівнодення завжди в народній традиції мало велике сакральне значення

Весняне рівнодення

Новруз Байрам

Уся Центральна Азія, Туреччина, Албанія вважає весняне Рівнодення національним Новим роком.  В Азербайджані, наприклад, це свято  на національному рівні відзначають кілька днів поспіль (раніше його святкування тривало 13 днів).

Відома дослідниця, соціолог Інституту соціології НАН України Ольга Максименко розповідає про корені та традиції цього свята:

"Новруз (з перської "нов" − новий, "руз" − день) − це день весняного рівнодення − 21 березня, свято весни або нового року. Виникнувши в Хорасані більше 3000 років тому, майже одночасно з виникненням землеробства, воно поширилося всіма суміжними країнами. Є різні версії походження Новрузу, але найчастіше його пов’язують з зороастризмом − релігією стародавніх народів Ірану, Азербайджану, Середньої Азії, про що свідчать атрибути свята. Наприклад, до наших днів зберігся звичай розпалювати ритуальні багаття, запалювати факели та свічки (зороастрійці були вогнепоклонниками і вважали вогонь життєвою силою). В останню ніч перед Новрузом всі члени сім’ї бризкають один на одного водою, щоб змити неприємності старого року. Це свято прийнято відзначати вдома".

Цілу ніч повинно горіти світло − адже згаслий вогонь віщує нещастя. На столі − святковий піднос (хонча), посеред нього − тарілочка з пророслою пшеницею, свічки − по одній на кожного члена сім’ї, яскраво розфарбовані яйця (які, до речі, нагадують великодні крашанки)

Весняне рівнодення

Юна діва Життя прокидається

 "Великдень — так називали цей день наші предки задовго до приходу християнства. Наші ж європейські предки вважали, що Богиня Життя в образі юної Діви виходить зі свого підземного палацу, щоб потім на Бельтайн (1 травня –ред.) вийти заміж за свого обранця і народити нове Життя. Леля, Остара, Астарта — по різному називали її в різних культурах, але суть незмінна: у всіх своїх проявах весняна Богиня — джерело життєвої сили, снаги, весни, любові і радості. Вона надихає на нові починання і благословляє втілювати їх у життя", - розповідає магиня Громовиця Бердник, донька відомого шістдесятника, дисидента, засновника "Української Духовної Республіки" Олеся Бердника 

Езотерик радить, що для майбутнього достатку добре віддавати борги, принаймні символічно. Варто зробити символічний подарунок близьким людям або тим кому вважаєте за потрібне. Ваша щедрість і подаровані подарунки принесуть вам процвітання, а отримані дари — символічно покажуть ваш урожай восени.

Світанок Рівнодення несе особливий енергетичний заряд очищення і натхнення, є повір’я, що сонце, сходячи в цей день, "ряхтить", грає різними кольорами веселки, і щасливою і здоровою весь рік буде та людина, котра це побачить, -зазначає Громовиця.

Весняне рівнодення

Світанок краще зустрічати не завтра (адже точка Рівнодення вдень практично наступить), а 21-го. Хто матиме натхнення піднятися рано-вранці — вийдіть на балкон або навіть на вулицю і знайдіть точку, де ви зможете побачите схід сонця. Попросіть у нього і в Богині-Природи здоров’я і очищення для себе, для своїх родин, для своєї країни, для всієї Планети

У суботу - прибираємо і робимо домашні справи, а в неділю -  погуляємо

Щодо планів на вихідні з нею згодна і метеорологиня Наталка Діденко

От що вона навіщувала киянам на свої сторінці в ФБ:

Поєднання суворих обмежень та вологої прохолодної погоди якраз може допомогти із такими домашніми справами, на які потім, у сонячні та теплі дні, буде шкода витрачати час

20-го березня у Києві є ймовірність невеликих опадів, буде хмарно та вдень не вище +3, +4 градусів.

Проте у неділю може з-за атмосферних куліс підморгнути сонце, яке трохи підвищить температуру повітря.

Тому краще! У суботу - поприбирати і поробити домашні справи, а в неділю - піти погуляти

8JnkVVjBluO8ezv5PKG47TT7l.jpg

Українська погодні прикмети вказують:

·       Якщо хмари швидко пливуть по небу і високо, погода в подальшому буде хорошою.

·       Якщо тепло 20 березня, то заморозків вже не буде.

·       А ось якщо на День весняного рівнодення трапляється заметіль і сніг лягає на поле хвилями, буде хороший урожай хліба та овочів.

·       Яка погода на рівнодення – така і все наступні сорок днів буде.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися