Битва двох Володимирів. Сьогодні обиратимуть ректора КНУ

Битва за головне університетське крісло точиться вже 5 місяців, нині претендентів 6

У виборах візьмуть участь 4 139 виборців - всі штатні викладачі та вчені Університету, представники інших працівників,

від студентської спільноти - 598 студента і 23 курсанта.

Голосування проходитиме 17 березня на 6 виборчих дільницях з 9:00 до 16:00.

 

"Коментарі" спробували розібратися чому вибори так важливі для Києва:

По-перше, університет Шевченка - найвпливовіший вуз країни, що потрапляє в ТОПи і світових вишів. Це престижний вуз, в який щорічно намагаються вступити десятки тисяч випускників шкіл. Для України КНУ так само важливий, як Оксфорд для Великобританії і Сорбонна для Франції чи Гарвард для США.

По-друге, це величезний колектив: ньому трудяться майже 6 тисяч викладачів та інших працівників, навчаються близько 28 тисяч студентів. Річний бюджет університету - понад два мільярди гривень. За останні роки КНУ часто потрапляв у різні скандали, в тому числі і корупційні. Грубо кажучи, вибирати будуть не просто ректора, а людину,що отримає в розпорядження господарство, яке можна порівняти з середнім за розміром містом країни.

По-третє, вибори в КНУ завжди пов'язані з політичним та ідеологічним впливом на всю сферу вищої освіти в Україні. І не тільки освітянську. На політику в Україні студенти та випускники цього закладу впливають принаймні останнє століття.  

 

Чому призначили вибори

12 років - із 2008 і по 29 жовтня 2020 - головним у вузі був Леонід Губерський.

Йому цьогоріч виповнюється 80 років. У виборах він участі не бере. Леонід Васильович  закінчив філософський факультет КНУ в 1969 році, 14 років був деканом та директором Інституту міжнародних відносин.

Причина звільнення з посади Губера (так його прозвали студенти -ред.) проста — у нього закінчився контракт.

 Леонід Губерський



Чому в КНУ досі не вибрали ректора

Міністерство освіти і науки ще 28 серпня 2020 року призначило вибори ректора. 

Перший тур виборів ректора вишу відбувся 25 листопада 2020 року. Тоді на головну посаду  претендувало 10 кандидатів.

Найбільшу кількість голосів за результатами першого туру набрали проректор з науково-педагогічної роботи КНУ Володимир Бугров (42,75%) та директор науково-навчального інституту "Інституту геології" КНУ Сергій Вижва (7%).

Другий тур виборів ректора вишу відбувся 4 грудня. Тоді за Володимира Бугрова голоси віддали 47.59% виборців, за Сергія Вижву – 11.65%. Оскільки жоден з кандидатів не набрав потрібну кількість голосів - 50%+1 голос, ректора не обрали.

Тому, згідно з наказом Міносвіти,  29 грудня 2020 знову оголосили конкурс на зайняття посади ректора Київського національного університету. Вибори призначили на 17 березня 2021 року.

 

Нині у виборах на посаду ректора КНУ балотуються:

Болтівець Сергій – доктор психологічних наук, професор, Голова Бюро Міжнародного Інституту ціложиттєвого навчання ЮНЕСКО "Освіта дорослих України", 64 роки;

Бугров Володимир – Проректор з науково-педагогічної роботи КНУ кандидат філософських наук, професор, 53 роки;

Вижва Сергій – директор ННІ "Інститут геології", доктор геологічних наук, професор, 60 років;

Литвин Володимир –  колишній спікер Верховної Ради, доктор історичних наук, професор, 64 роки;

Рожко Олександр – Проректор з науково-педагогічної роботи (перспективний розвиток), доктор економічних наук, професор, 39 років;

Чудовська Ірина – доцент кафедри галузевої соціології, докторка соціологічних наук, професорка, 48 років;

У конкурсі можуть брати участь громадяни України, які вільно володіють українською мовою, мають вчене звання і науковий ступінь, стаж роботи на посадах науково-педагогічних працівників не менше 10 років – йдеться на сайті КНУ.

 

Битва двох Володимирів

Основна боротьба буде точитися між лідером минулого конкурсу Володимиром Бугровим та Володимиром Литвином.

Володимир Бугров

Володимир Бугров 12 років обіймає посаду проректора. ЗМІ писали, що він причетний до кількох кримінальних проваджень. Зокрема, пише сайт From-Ua, є факти отримання неправомірної вигоди у великих розмірах. У статті "Проректор взаконі. Що відомо про Володимира Бугрова, який претендує на посаду ректора КНУШевченка" є згадка про кримінальну справу, якою займається Головне слідче управління Національної поліції України. Згідно з матеріалами справи, декан юридичного факультету КНУ ім. Т. Шевченка (Гриценко І.С.) та наближені до нього особи з-поміж керівного та допоміжного складу університету (зокрема, Бугров В.А.), з метою отримання неправомірної вигоди в великих розмірах налагодили схему незаконної видачі документів про отримання вищої освіти іноземним та українським громадянам. Впродовж тривалого часу вони здійснювали прийом абітурієнтів та подальший супровід студентів до отримання ними вищої юридичної освіти, за що отримували чималу грошову винагороду. Мова йде, щонайменше, про декілька мільйонів доларів.

Також були згадки і про секс-скандали. 10 років тому студентки філософського факультету звинувачували його у домаганнях.

 Володимир Литвин

Володимир Литвин пробує потрапити у крісло ректора вдруге. Восени йому завадив коронавірус, яким він заразився незадовго до початку виборчої кампанії.

Проти його кандидатури публічно виступають сотні колишніх випускників.

"Це той же Литвин, який був одним з фігурантів справи Гонгадзе. Це той же Литвин, при спікерство якого проривалися "Харківські угоди". Це той же Литвин, який є сватом кремлівського агента Деркача. Висування Литвина на посаду ректора провідного університету країни і ймовірність його обрання найкращим чином ілюструють абсурд, в якому ми живемо", - пише політолог Михайло Басараб. "Литвин не може стати ректором нашого універу. Це питання не статуту чи закону, а моралі і гідності. Мені не байдуже, тому я закликаю усіх, хто має право голосу, продемонструвати небайдужість і громадянську позицію".

Політолог Євген Магда:

"Хоча істфак КНУ імені Тараса Шевченка мене відригнув понад 10 років тому, я продовжую слідкувати за подіями в alma mater.

Останнім часом - з політологічною цікавістю, бо перебіг виборів ректора за накалом боротьби нагадує президентські вибори. Що не дивно, з одного боку.

Прагнення "проффесора" Портнова та академіка Литвина посісти посади у КНУ імені Тараса Шевченка виглядають явищем одного порядку та викликають однакову реакцію.

Найкращою рекламою alma mater стануть демократичні та результативні вибори ректора, на яких виборці Шевченкового університету скажуть своє слово".

До того ж, наукова спільнота не раз звинувачувала Литвина у науковому плагіаті.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Ser Alex

17 березня 2021, 03:34

Василь, і будуть. "Бо так було і так буде. Бо нема нічого нового під сонцем.." -.це ще Еклезіаст помітив.

Ser Alex

17 березня 2021, 03:29

Я давно говорю что нормальных людей для руководящей работы у нас НЕТ. Потому как место здесь такое, исторически сложилось так что к власти прорывались только уроды. Такой вот уродливый естественный отбор. Эволюция наоборот. В Одессе юристов для Украины готовит пан Пидрахуй, , Универкультуры - Юный Арол. В конституционном суде- Тупицкий. Портновы всякие и тп и тд. Тоска......

Василь

17 березня 2021, 01:14

Невже в Украъні вже немає нормальних людей, все якийсь непотріб без моралі і честі вилазить. Страшно стає від думки, що нас чекає з такими людцями в Украні. І так уже пережили і кравчуків, і кучмів, і бандюковичів і ніже з ними. Тепер ось на чолі держави клоун-"домогосподарка", ні честі, ні совісті .ні знань - учиться на ходу, все мріє в "ясні оченятка" сусіда-пуйла подивитися. наче й так не видно, що це убивця-імперіаліст, з яким все одно, що з грабіжником домовлятися, щоб на дорогу залишив копійчину... А тут в рідній альмаматері, яка свого часу дала мені знання і трохи лайна у вигляді істмату, історії КПРС. наукового комунізму тощо, знову проступає болотяна маса. Дай, Боже, людям розуму, не одбирай надію, що все ж таки "будуть люди на землі" і ними не будуть правити вибл..дки.

Андрей

17 березня 2021, 00:17

Да уж, один другого лучше

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися