Телеведучий Олександр Лук'яненко: Головний продуктовий міф - це те, що домашня кухня завжди корисніша

11 серпня на каналі "Інтер" стартує нове ток-шоу "Гарне здоров'я". Його ведучим став Олександр Лук'яненко, який також веде проект "Корисна програма" - пізнавально-розважальне ток-шоу про якість життя, котре дуже полюбилося телеглядачам. Про телепроекти, подорожі, карантин та продуктові міфи Олександр Лук'яненко розповів в інтерв'ю виданню "Коментарі"

Більшу частину життя 40-річний Олександр Лук'яненко віддав журналістиці. Закінчив Інститут журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка, з 19-ти років почав працювати в новинах на одному з українських телеканалів.

Був шеф-редактором програм "Подробиці тижня" і "Події тижня", ведучим проектів "Один репортаж", "Телеформат" і "Правила виживання". Зараз є редактором програми "Свідок" і креативним продюсером телеканалу НТН, а також веде "Корисну програму" (виходить з вівторка по суботу о 10:00) і "Гарне здоров'я на Інтері" (виходить у вівторок-п'ятницю о 13:20).

Співрозмовник він яскравий, цікавий - "смачний", якщо вживати журналістську термінологію. Адже крім життя телевізійної у Олександра є ще й життя мандрівника. Він об'їхав півсвіту, спробував страви кращих шеф-кухарів різних країн. Загалом - було про що поговорити ...

"Так влаштована психологія людини - навіть якщо з'являються тривожні дзвіночки, він намагається їх від себе відігнати"

- Пане Олександре, розкажіть докладніше про нове ток-шоу "Гарне здоров'я на Інтері"?

- У цій програмі (йтиме з вівторка по п'ятницю - ред.) ми будемо говорити про найпоширеніші захворювання в країні, радитися з кращими лікарями України. Вони розкажуть про те, на які симптоми потрібно звернути увагу, як протікає хвороба, як змінюється спосіб життя хворого, які аналізи і лікування призначає лікар і чому. Також подивимося на статистику захворюваності в країні і поговоримо про хвороби, навколо яких існує занадто багато міфів.

- Чи можна за допомогою телепрограми зробити людей здоровими?

- У ток-шоу ми не лікуємо людей і не ставимо їм діагнози, а вчимо розпізнавати симптоми захворювань і акцентуємо увагу глядачів на те, в який момент пора записуватися на прийом до фахівця. З'ясувалося, що багатьом людям страшно зробити перший крок на шляху до одужання. Так влаштована психологія людини - навіть якщо з'являються тривожні дзвіночки, вона намагається їх від себе відігнати. Особливо, якщо немає звички регулярно піклуватися про своє здоров'я, проходити медогляди.

В "Хорошому здоров'ї на Інтері" ми намагаємося прибрати страх зіткнення з невідомістю. Так, велика частина випуску про рак молочної залози буде присвячена тому, чи страшно йти до лікаря чи ні, боляче пацієнтові чи ні, що і як роблять лікарі, чому вони це роблять і для чого. За даними фахівців, кожна сьома жінка в Україні має проблеми зі здоров'ям молочних залоз, які діагностуються, на жаль, занадто пізно: вже тоді, коли проблема переростає в рак. Але якщо хворобу вчасно виявити, лікарі дають 95% на повернення до повноцінного життя. То чи варто втрачати дорогоцінний час?

Ми хочемо зруйнувати стереотипи про те, що лікарі призначають аналізи тільки для того, щоб здерти гроші. По-перше, платити потрібно не за всі аналізи, а тільки за ті, які не покриваються державою. А по-друге, чим більше здаєш аналізів, тим точніше буде поставлений діагноз, тим кращим буде лікування і більше шансів на одужання. Виявилося, що ці прописні істини потрібно повторювати багато разів!

- Чому буде присвячений перший випуск "Доброго здоров'я" на Інтері?

- Коронавірусу. Багато хто останнім часом, скажімо так, розслабився і почав сприймати пандемію, як настирливу вимогу носити маски. Хтось взагалі не вірить в "корону". А хтось вважає, що ковід безпечніший за грип. Насправді, варто прислухатися до лікарів: це справжня катастрофа для організму, він буквально розпадається на частини, а імунна система немов божеволіє в боротьбі з вірусом, руйнуючи і сам організм. Так що, будемо розбиратися, чому дехто в коронавірус не вірить, інші ігнорують небезпеку, а треті панічно дотримуються всіх рекомендацій ВООЗ, і хто з них має рацію ...

picture

- Відповіді на які важливі питання про коронавірус почують глядачі в програмі?

- Ми з експертами обговоримо вакцину: коли вона з'явиться і наскільки буде дієвою. Подивимося, які маски захищають від коронавірусу, а які ні. Покажемо, як виглядає соціальна дистанція. Поговоримо з людьми, які вже перехворіли "короною". І головне - пояснимо, чому "корона" відрізняється від грипу. І чому її дійсно варто побоюватися.

Ми наочно пояснимо глядачам, чому маску можна носити два дні поспіль. І чому людина, яка носить маску в кишені і надягає її тільки в магазині, може стати головним розповсюджувачем цього вірусу. Все ж дуже просто. Маска передбачає елемент гігієни. Ну, витріть цією маскою поручні в метро і надягніть на себе - результат буде приблизно той же. Якщо ви так безцеремонно ставитеся до масок, то рано чи пізно перетворитеся на об'єкт "ковідної" небезпеки.

- Пандемія і карантин відобразилися на якості життя мільйонів людей. Якщо підсумувати основні поради експертів, які звучали в програмі, який топ рекомендацій ви дали б українцям?

- В англійській мові з'явилося слово "ковідіоти" - так називають людей, які ігнорують коронавірус і не дотримуються заходів безпеки. Розумію, що психологічно дуже складно звикнути до того, що потрібно носити маски, дезінфікувати руки, надягати рукавички в певних місцях, уникати тісного контакту з людьми. Багато хто це сприймає як обмеження. Але це не так. Вам просто намагаються показати, як зберегти своє життя і здоров'я. Я, до речі, навіть сміття тепер виношу в масці. Та й в квартирі з'явилася так звана "чиста зона", в яку заходжу, переодягнувшись з вуличного одягу в домашній.

Всім хочеться, щоб було як раніше. Але як раніше не буде. Маска тепер - незамінний аксесуар. Дезінфектор міцно увійшов в наше життя. І ігнорувати всі ці правила, навіть якщо вони вам чомусь здаються надмірними, дивно. Зайдіть в соцмережі, пошукайте сторінки людей, які вже не зможуть дати вам пораду, тому що самі не носили маски і поплатилися життям. Вам тут же перехочется геройствувати.

"Часто буває, що дорогі продукти насправді виявляються неїстівними"

- Які з випусків "Корисною програми" виявилися для Вас найскладнішими / найцікавішими? З чим це пов'язано?

- Випуск про мідії і устриці, тому що ці продукти дуже смачні, але не найпоширеніші в Україні. Їх дуже складно правильно вибрати, особливо імпортні, оскільки по дорозі вони втрачають свою якість. Хороші українські устриці за 30-35 грн / штука анітрохи не гірші, ніж французькі за 3,5 євро. А можливо навіть і кращі, бо свіжі.

І що найдивніше - з устриць у нас намагаються зробити якусь гламурну історію, розповідаючи про те, що їх їдять виключно аристократи і мільйонери. Відомо, що до кінця XIX століття устриці вважалися їжею бідняків. На щастя, сьогодні це блюдо цілком доступне для всіх.

- Які головні продуктові міфи існують в Україні? Що потрібно робити, щоб їх розвінчати?

- Головний продуктовий міф: домашня кухня завжди корисніша. Не завжди. Через те, що ми довгий час жили в умовах дефіциту, у нас досі на столі залишився такий жирненький холестериновий набір продуктів. Я дуже люблю українську кухню. На мій погляд, вона не менш смачна, аніж французька. Але європейці вже придумали, як зробити свою кухню менш небезпечною для  здоров'я, виключивши зайві жири. У нас же деякі поєднання продуктів, на жаль, зовсім не корисні. І улюблена домашня їжа, в якій переважає все смажене, жирне, калорійне - найкоротший шлях до лікаря. Років 10  тому я б обрав жирний борщ. Але смаки змінюються. Зараз надаю перевагу середземноморській кухні, з великою кількістю риби і морепродуктів.

Звичайно, ми живемо в Україні, а не в Італії. У нас свої корисні продукти, і їх стає все більше. В цьому році дізнався, що у нас вирощують і продають величезну кількість спаржі. А яка кількість сироварень відкрилося на Західній Україні! В "Корисній програмі" ми починаємо заново відкривати для себе українську кухню. Адже насправді це не тільки борщ, котлети, крученики, бограч, а ще й величезна кількість напівзабутих страв, які дуже смачні і корисні. А деякі гідні бути представленими в кращих ресторанах країни.

Наприклад, у випуску про юшку шеф-кухар поділився рецептом козацької "Щерби". Скажу одне, якщо це блюдо правильно приготувати, вийде нітрохи не гірше французької кухні. Таким національним рибним супом не соромно пригощати навіть іноземців. А про нього практично ніхто не знає!

- Літо - час, коли стає більше харчових отруєнь. Поділіться з читачами "Коментарів", як убезпечити себе від цієї біди? Які продукти найбільш небезпечні в цьому сенсі?

- Риба, особливо копчена і в'ялена, морепродукти і м'ясо. Якщо ви не впевнені в свіжості цих продуктів, не купуйте. Це найнебезпечніша категорія товарів, тому за найменших підозр - не вживайте їх у їжу. Медицина вже давно  придумала, як убезпечити себе від харчових отруєнь: мити руки і не їсти несвіжі продукти. Питання в тому, що дотримуватись цих двох простих правил людям чомусь складно. Ми постійно про це нагадуємо в "Корисній програмі".

До речі, купуючи продукти в звичайних магазинах для перевірки в студії експериментів, ми до останнього моменту не знаємо, в якій ціновій категорії виявиться якісний продукт. Не завжди якісне виявляється дорогим. Часто буває, що дорогі продукти насправді виявляються неїстівними. І навпаки, продукти економ-класу відповідають усім вимогам якості. Такі історії у нас були зі шпротами, з кетчупами і з мідіями. Дорогі тихоокеанські мідії в вакуумі - красиві, великі - виявилися гіршими, ніж українські, які в три рази дешевші. Розкривши пакет, виявилося, що з одного кілограма чилійських мідій потрібно викинути 700 грамів, тому що вони побиті і розкриті, і вживати їх вже не можна. Звичайно, краще взяти українські. По-перше, вони смачніші. А по-друге, ви ними не отруїтеся.

picture

- Які маркетингові ходи українських торгових мереж найчастіше є завуальованим шахрайством?

- Я б не називав це шахрайством. На кожен товар є свій покупець. Кожен товар коштує рівно стільки, скільки за нього готові заплатити. І багато чого залежить від того, щоб ви самі не дали себе обдурити. Якщо ви готові платити величезні гроші за сурогат як за преміум-продукт, вирощений тричі орденоносним фермером на екологічно чистій землі під звук симфонії, це ваша проблема. Ви не читаєте етикетки. А їх треба читати.

Коли я почав вести "Корисну програму", став уважно вивчати склад продуктів. І на полицях мого холодильника змінився їх перелік. Перш за все це торкнулося соусів і ковбаси, які опинилися напханими хімією. Тому я поміняв виробника. Чим менше стабілізаторів і емульгаторів, тим краще.

Чи знаєте ви, що абсолютно в усе м'ясо для шашликів (замариноване, яке продається в магазинах) додають глутамат натрію - підсилювач смаку. У фарш - функціональні комплексні добавки, а це 8-10 "єшок"! Оселедець удобрюють бензонатом натрію, щоб довше зберігався. І цей список можна продовжувати ще довго. Тому уважно дивіться на термін придатності, температурні режими зберігання, товарне сусідство, правильність маркування і склад!

- Яким чином можна притягти до відповідальності недбайливих продавців або виробників?

- Можна просто прийти до продавця в магазині і сказати, що більше не будете купувати у нього ковбасу, адже вона тухла. Іноді цих слів досить. Якщо немає - можна вдатися до адміністративних заходів. Не мовчіть. Щоб ті, хто продає неякісний товар, були покарані, починайте скаржитися! І найголовніше - вчіться разом з експертами "Корисної програми" вибирати якісні продукти, щоб не потрапляти в неприємні ситуації.

"Українці вміють добре працювати, іноді багато заробляють, але при цьому абсолютно забувають про своє здоров'я"

- Карантин вдарив по планах багатьох українців. Як він відобразився на Вас? Які плани поламав?

- У такі періоди починаєш по-іншому ставитися до життя. По-перше, мені довелося перейти на віддалений режим роботи в новинах. По-друге, провести досить багато часу вдома, а це не найприємніше враження. Також довелося відмовитися від подорожей - кордони закриті, а їхати на море в Одесу, де маска існує лише в уяві відпочивальників, зізнаюся, страшно. Мій головний курорт в цьому сезоні - дача моїх батьків.

- Відомо, що Ви багато подорожували. Які країни особливо запам'яталися? Чому?

- Працюючи новинним журналістом, я побачив безліч цікавих місць. Чудові враження залишилися від Сербії і Хорватії. Також мені дуже подобається Єгипет, особливо Каїр і місцевість на південь від Таби. Там є ділянка дороги в 15-ти метрах від берега - це незабутнє враження. Праворуч - гола пустеля, а зліва - море. Та й єгипетський сухий клімат в 45-градусну спеку переноситься легше, ніж літо в Києві на березі Дніпра. До речі, в дитинстві я захоплювався історією Стародавнього Єгипту, у мене навіть була науково-популярна книга про те, як Жан Франсуа Шампольон розшифрував давньоєгипетські ієрогліфи, як розвивалася їхня культура. Це одна з найбільш загадкових цивілізацій, досягненнями якої ми користуємося дотепер, самі того не усвідомлюючи. Подорожуючи північними країнами, я змінив про них свою думку. Дуже сподобалися Данія і Німеччина. По-перше, там незабутня архітектура і неповторне північне небо. А по-друге, мене захопив їх скандинавський, німецький підхід до чистоти і дисципліни. Якості, яких нам, українцям, так не вистачає ...

- Влітку постає традиційне для багатьох українців питання: що б такого з'їсти, щоб - схуднути, помолодшати, порозумнішати, поздоровішати(варіантів безліч). У ведучого "Корисної програми" є на нього відповідь?

- Салатик з курячої грудки, моцарели, помідорів і руколи з бальзамічним оцтом - моє чергове блюдо. Не знаю, наскільки я від цього худну, але не гладшаю вже точно. (Сміється).

picture

- Відомо, що Ви особисто прекрасно готуєте. Де навчилися? В якому віці приготували свою першу страву?

- Обидві мої бабусі чудово готували, а одна навіть була професійним кулінаром. Я, звичайно, за ними підглядав, а років у десять, як у будь-якій дитині, в мені прокинулася жага творчості та бажання зробити по-своєму. Перше, що я приготував - картоплю фрі. Їсти це було неможливо! Я зіпсував два літри соняшникової олії, картопля підгоріла і була пересоленою, але я собою пишався нереально. А серйозно почав вчитися готувати вже після 25-ти. На мене раптом напав кулінарний вірус, і я став експериментувати. У той час любив влаштовувати вдома вечірки і пригощати гостей. Але складні рецепти освоїв після кількох поїздок до Європи - в Італію, Францію, Британію.

До речі, Лондон сильно вплинув на моє захоплення кулінарією. У 2008 році там почався ресторанний бум. Прісна англійська кухня поступово перетворювалася на високе мистецтво. Я жив тоді в гостях у друзів, мене водили по цікавих місцях і якось  привели в новий бельгійський ресторан, де подавали тільки мідії. Уявляєте, 40 варіантів з різними соусами! Це було шалено смачно. Але особливо мене вразило те, що це був перший в моєму житті ресторан, в якому не можна було забронювати столик. Ми дві години стояли в черзі, щоб повечеряти. А столиків було більше сотні. Тоді в моїй голові трапився справжній кулінарний переворот. Захотілося навчитися готувати так само круто. І я навчився. До речі, один з тих рецептів - мідії "Маріньєр" - скоро побачать глядачі в "Корисній програмі".

- На вулиці спека, поділіться рецептом літньої і корисної страви?

- Зараз починається сезон коренеплодів. Тому запропоную чудовий і простий у приготуванні варіант гарніру з буряка, який зможе приготувати навіть  кухар-початківець. На дві порції вам знадобиться 200 грамів молодих буряків, 1-1,5 невеликі головки часнику і 5-6 гілочок чебрецю. Буряк ріжемо на четвертинки і укладаємо на деко в один шар. Часник розділяємо на зубчики і не чистимо, а на обробній дошці трохи придавлюємо пласкою стороною ножа до першого хрускоту. Буряк посипаємо часником і листочками чебрецю, солимо, і відправляємо запікатися в духовку на 30 хвилин при температурі 180 градусів. Виходить ідеальний гарнір до курки або м'яса. Часник спеціально запікається в лушпинні - аромат виходить тонкий і пряний, і можна не побоюватися часникового запаху з рота.

- У вас дуже насичений знімальний графік. Як проводите "перезавантаження"? Що допомагає привести думки в порядок, відпочити від напруженого дня?

- Для когось перезавантаження - це виїзд на природу, для когось - спілкування з дітьми або друзями. Оскільки я інтроверт, мені допомагає година тиші. Коли приходжу з роботи, відключаю звук мобільного телефону, зручно влаштовуюся в кріслі з чашкою м'ятного чаю, читаю книгу або просто сиджу в тиші наодинці зі своїми думками. За весь час більш ефективного рецепта я для себе не придумав. Після такого перезавантаження можу ще багато чого корисного зробити.

- Ви ведучий двох ток-шоу - "Корисної програми" і "Доброго здоров'я на Інтері". На вашу думку, що їх об'єднує?

- Обидві програми були створені для того, щоб допомогти глядачам поліпшити якість життя. Це історія не про гроші, а про ставлення до самих себе. Про те, що себе і своїх рідних потрібно любити. Про те, що потрібно насолоджуватися життям.

Як виявилося, українці вміють добре працювати, іноді багато заробляють, але водночас абсолютно забувають про своє здоров'я. Коли приїжджаєш в Європу, то бачиш літніх людей за 80, які отримують задоволення від життя. Вони це робити вміють. А ми - ні. Дуже хочеться і самому цього навчитися, і інших навчити.

***

Раніше Олександр Лук'яненко розповів "Коментарям" про своє кота Моцарта.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися