Десять способів захистити комп'ютер і смартфон від вірусів

Захистити комп'ютер, смартфон, ноутбук від вірусів допоможуть спеціальні програми, особливі правила поведінки, а також лак і клей

Щоб вберегти смартфон чи ноутбук від кіберзлочинців, користувачі можуть самостійно застосувати кілька дієвих методів.

Згідно зі звітом Microsoft Україна знаходиться на другому місці у світі за кількістю наймасштабніших нападів кіберзлочинців. В країні навіть створено кілька відомств, які займаються захистом критично важливих напрямів – Держспецзв'язок, Кіберполіція тощо. Але кожен окремий користувач може самостійно зробити деякі дії, щоб вберегтись від втрат даних і техніки.

1. Якщо шкідлива програма потрапляє всередину пристрою, вона може дані зашифрувати, знищити, сховати. Резервне копіювання – захистить від подібних вірусів і допоможе вберегти свій час та кошти.

Довідку про резервне копіювання Windows можна подивитись тут, а для Мас – тут

Якщо потрібно скопіювати окремі файли або папки, можна скористатись спеціальні програми, наприклад, Acronis True Image WD Edition.

Файли на Android оберігаються за допомогою інструментів – Google One або G Cloud Backup та інших.

2. Наступний крок для захисту – увімкнути системну утиліту, яка фільтрує інформацію з мережі. Вона захистить техніку від зовнішніх атак, а також блокує поширення вірусу, який все ж проник на комп'ютер. Утиліта називається фаєрвол, або брандмауер, і вмикається для Windows за інструкцією тут, для МАС – тут.

Слід врахувати, що фаєрвол не захистить від посилання на шкідливий ресурс у електронному листі і від вірусів, якими заражаються через флеш-накопичувач.

3. Для того, щоб зробити свій пристрій невидимим від інтернет-шахраїв, можна використовувати сервіс VPN. Зазвичай, такий доступ використовують пересічні користувачі, щоб потрапити на заблокований ресурс. З іншого боку, кіберзлочинці у такому випадку не можуть дістатись до техніки, бо ІР-адреса через VPN приховується.

4. Щоб вберегтись від віруса-шифрувальника, можна самостійно зашифрувати важливі дані. Windows навіть пропонує спеціальне програму для цього, яка називається Bitlocker.

5. Підвищить рівень захисту файлів антивірусна програма. Зазвичай, на ноутбуках чи комп'ютерах власники їх встановлюють. Але власники смартфонів інколи цей інструмент не використовують. іPhone і Android мають вбудований захист, але варто встановити спеціальні програми. Для Android підійдуть Avast Mobile Security, McAfee Internet Security, для iPhone - Lookout Mobile Security, Norton Mobile Security та інші.

6. Фахівці з кібербезпеки застерігають щодо розблокування техніки по обличчю – так званого Face ID. Виявилось, це дуже ненадійний інструмент, так як зловмисники здійснювали ідентифікацію користувача навіть по фотографії, надрукованій на звичайному принтері.

7. Ще одна небезпека для власників смартфонів – автопошук WiFi. Зловмисники створюють точки доступу  і можуть перехопити інформацію щодо банківських карток користувача. Тому краще підключати до надійного WiFi у ручному режимі.

9. Автоматичне завантаження і встановлення програм з неперевірених джерел – ще один спосіб заразитись вірусом. Єдиний метод захисту – користувач має самостійно оцінювати ризики і остерігатись неперевірених джерел.

10. Фізичний захист комп'ютерів і смартфонів від вірусів – лак або клей. Це досить екзотичний спосіб, так як робить ремонт пристрою досить проблематичним. Однак інколи людина боїться, що забуде техніку у публічному просторі або надовго залишить у майстра, який налаштовує програмне забезпечення, і дані отримають ті, хто не повинен. Якщо злегка залити гвинти або пази на корпусі клеєм або лаком, то це, по перше, ускладнить доступ всередину, і, по друге, буде зрозуміло, проникали всередину корпусу чи ні. Спосіб ризикований, але при параної – допоможе.

Міжнародна кримінальна поліція Interpol відстежує загрози кіберзлочинності. З її порадами щодо цифрової безпеки можна ознайомитись  у короткому файлі за посиланням.

Видання "Коментарі" раніше публікував інформацію про те, як хакери зламали сайт заводу цивільної авіації у Києві.

Джерело: https://twitter.com/scrtmag


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися