5 квітня - Міжнародний день супу. Іван Котляревський стверджував, що українці жити не можуть без борщу

Історики стверджують, що рецепти супів вже були відомі в І столітті до нашої ери, а вперше зварили його в на території давньої Азії.

У Китаї є згадка про кулінарну книгу, вік якої налічує близько 4700 років, а значна частина сторінок в ній відведена розділу "Супи".

Раніше, якщо в оселі не готувався суп, то вважалося, що це зовсім бідна сім'я, а лікарі часто разом з ліками прописували пацієнтові бульйон або легкий супчик.

У світі налічується приблизно 150 типів супів, які поділяються на більш ніж тисячу видів, при цьому кожен вид має варіанти.

Знаменита львівська дослідниця кулінарії Пані Стефа , в розділі перших страв викладає рецепти - борщів, зуп, росолів і юшек, холодників.

борщ Евгений Клопотенко

Найзнаменитіший український суп - борщ

Стверджував "кулінарний" поет Іван Котляревський. Адже в його "Енеїді" перераховані десятки староукраїнських страв і напоїв.

Культуролог, видатний знавець київської старовини Анатолій Макаров писав, що старі козацькі кулінари, які добре знали кухонні секрети татар і турків, попередньо обробляли скибочки буряка в розпеченому свинячому жирі з додаванням оцту або сухого вина. Окремо пасерували моркву, цибулю і петрушку. І тільки після цього доварювали овочі в киплячому овочевому або м'ясному бульйоні, щедро заправивши салом і крупою. Козацький борщ підкислюють зеленими яблуками або сухим вином, але найчастіше - буряковим квасом.

Уже рік кулінар Євген Клопотенко домагається, щоб борщ потрапив в список нематеріальної спадщини людства ЮНЕСКО.

"Всі знають, що борщ - український, але юридично це ніде не закріплено. Тому я вирішив, що спочатку потрібно закріпити це юридично... Це психологічно важлива річ для того, щоб нація і люди стали більш відповідальними за свої дії і стали більше любити те, що вони мають", - вважає Клопотенко. "Борщ важко забрати у нас. Він точно наш. Це всесвіт борщу - в кожній родині є свій борщ! ".

"Що про нас може розповісти борщ? Історія борщу і поява в ньому різних інгредієнтів - картоплі, помідорів, перцю, з одного боку, зникнення - бурякового квасу, білого квасу, квасу з квасного буряка - з іншого, свідчить про розвиток нашого культурного городництва. Борщ ми можемо уявити як палітру смаків і квітів, в залежності від сезону. З кислою капустою взимку, молодий бадиллям навесні, молодою картоплею, тоненькими кільцями моркви, охолоджений зі сметаною і кропом влітку і густий, яскравий, поважний борщ восени ", - розповідає історик гастрономії Олена Брайченко.

Борщ рецепт

Чи є київський борщ?

Є "Київський торт", котлета по-київські, київська перепічка і київський пиріг, який недавно створили кулінари стріт-фуду за допомогою Управління туризму та промоцій КМДА.

"Коментарі" попорпалися в довідниках і знайшли кілька рецептів київського борщу.

"Старокиївський борщ". Він вважався дорогим і складним, тому що в давнину бульйон для його основи варили з трьох видів м'яса: яловичини, свинини і баранини. До того ж на Київщині до святкового борщу додавали буряковий квас і гриби, а для повсякденного замість квасу для кислинки додавали мочені яблука. Крім цього борщ не зважав борщем, якщо в ньому не було склянки квасолі.

У старих рецептурниках згадується монастирський пісний рибний  борщ  - Святих печерських угодників  чи Печерський борщ.

"Гетьманський пісний борщ". Ще на початку ХХ століття в Києві в Святвечір подавали особливий пісний борщ. Кажуть, основу цього рецепта створив не хто інший, як знаменитий кулінар - гетьман Іван Скоропадський (1646-1722). Його знаменитий різдвяний борщ готували, як і належить в такий час, на олії. На цьому весь його аскетизм і закінчувався.

Творіння бурхливої гастрономічною фантазії старого гетьмана прекрасно описав у спогадах наш незабутній киянин Олександр Вертинський: "О 7 годині подавали вечерю. На перше - український, або, як його називали, "гетьманський" борщ. Подавали його в холодному вигляді. У ньому плавали "балабушки" - маленькі кульки з меленого  м'яса щуки, які були начинені рубаними сухими грибами, потім маслини і оливи, потім смажені знову ж в соняшниковій олії невеликі карасики, виваляні в борошні. Ще до борщу подавалися смажені пісні пиріжки з кислою капустою, або з кашею, або з грибами ".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Марія

8 квітня 2021, 08:21

Я не люблю борщ так, що все

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися