Неподалік Києва можна цікаво відпочити у новому пішохідному турі (ФОТО)

Відкрийте для себе велич міста князів стежками історичного Вишгорода

У Київській області розробили пішохідний туристичний маршрут під назвою "Стежками історичного Вишгорода". Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Управління туризму Київської обласної державної адміністрації.

Під час пішохідного туру пропонують відвідати місто великих князів — Вишгород, перша згадка про яке як резиденцію княгині Ольги сягає 946 року. Саме у Вишгороді в ті часи любили перебувати київські князі, а це місто понад триста років було другим після Києва за своїм політично-культурним значенням.

Туристичний маршрут розпочинається з музею Вишгородського історико-культурного заповідника, який розташований на вулиці Шкільна, 58. Майже сто років науковці, археологи та історики збирали у цьому закладі археологічні знахідки та унікальні експонати про історію Вишгорода та Вишгородського району Київської області. Серед експонатів — фрагменти скандинавської фібули першої половини Х століття, печатка князя Ізяслава Ярославича ХІ-ХІІ століть, скіфські наконечники стріл І тис. до нашої ери, настінне панно "Давній Вишгород ХІІ-ХІІІ століть" та інші. Музей розташований в історичному Будинку "Клюкви". Ця архітектурна споруда у стилі неоренесансу є єдиною цегляною будівлею у Вишгороді з понад 100-літнюю історію. У будинку "Клюкви" встановлена одна з п’яти в Європі скульптура Анни Ярославни.

Друга зупинка туристичного маршруту — Музей давньоруського гончарства Вишгородського історико-культурного заповідника. Заклад розташований на вулиці Межигірського Спасу, 11 за 950 метрів від Вишгородського історико-культурного заповідника. У княжі часи на цій вулиці давнього міста жили гончарі. Перлиною музею є єдиний у Східній Європі збережений гончарний горн ХІ століття. Експозиція Музею давньоруського гончарства не обмежується лише історією Вишгородського керамічного виробництва. Тут представлені зразки трипільської кераміки раннього залізного віку, зокрема плінфа з руїн храму Святих Бориса і Гліба. Подвір’я музею оформлено в народному стилі селянської садиби, а на виставковому майданчику просто неба демонструються унікальні вироби народних майстрів, зразки давніх ремесл.

Третя зупинка туристичного маршруту — це храм святих Бориса та Гліба Української православної церкви. Він розташований за 850 метрів від Музею давньоруського гончарства на вулиці Калнишевського, 11а. Храм святих страстотерпців Бориса і Гліба нині височіє там, де у часи Київської Русі була їхня усипальниця — на величній Ольжиній горі. Сьогодні ця церква є частиною Пам’ятки археології національного значення.

На четвертій зупинці туристичного маршруту на вас чекає відвідування набережної "Чайка". Ця локація знаходиться за 800 метрів від храму святих Бориса та Гліба. Набережну "Чайка" вважають перлиною Вишгорода. Тут опиняються ніби на зрізі кількох епох: з одного боку — рукотворна сучасність, а з іншого — древні пагорби, що приховують таємниці княжих часів. Місцевий гід розповість вам про будівництво Каскаду Київських ГЕС і ГАЕС. Тут також можна побачити одну з візитівок Вишгорода — маяк.

На п’ятій зупинці туристичного маршруту можна побачити Вишгород очима Тараса Шевченка. За триста метрів від набережної "Чайка" неодноразово творив та надихався Кобзар. Під час одного із візитів у 1846 році Шевченко написав начерк "Вижгород. Пейзаж річки з високими берегами".

Завершується туристичний маршрут відвідуванням озер Бегемотики. Водойми розташовані за кілометр від набережної. Озера Бегемотики стали однією з туристичних візитівок Вишгорода, одно з них — у формі серця.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Київській області можна відвідати унікальний заповідник. У Національному історико-етнографічному заповіднику у Переяславі взимку можна відвідати кілька цікавих локацій. Це один із найбільших українських музейних комплексів, до складу якого входять понад 400 культурних пам'яток і десятки тематичних музеїв. Подробиці — в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися