ТРЦ Ocean Plaza у Києві фінансував виготовлення російського озброєння

Прибутки з ТРЦ Ocean Plaza йшли на фінансування російського ВПК

Впритул до початку повномасштабної війни прибуток від столичного торгово-розважального центру "Ocean Plaza" через різні компанії надходив на рахунки близької до Путіна родини Ротенбергів. За кошти з цього рахунку олігархи купили два патронних заводи в Росії, які виробляли зброю на замовлення російського військово-промислового комплексу. Про це повідомляється в розслідуванні проекту "Trap Aggressor" для ЕП.

До 2020 року бенефіціаром ТРЦ "Ocean Plaza" був сам Аркадій Ротенберг, а потім по черзі його діти.

Торговий центр належав Ротенбергам через інші компанії, щоб приховати активи від санкцій. Йдеться про ТОВ "ІС Либідь", ТОВ "Авангард-Віларті" та два кіпрські офшори.

За даними слідства, мільйони доларів були виведені з "Ocean Plaza" протягом багатьох років через кіпрські офшори. Були виведені не тільки прибутки, отримані від роботи торгового центру, але й була застосована неправдива інформація у фінансовій звітності з метою ухилення від сплати податків та відмивання грошей.

Лише з жовтня 2020 року по лютий 2022 року з ІС "Либідь" на рахунки на Кіпрі було виведено понад 1 мільярд гривень.

У серпні минулого року за рішенням суду спочатку були арештовані права ІС "Либідь" та "Авангард-Віларті" (на суму 350 млн. грн.), а потім накладено арешт на все належне їм майно, в тому числі на ТРЦ "Ocean Plaza".

У вересні Печерський районний суд скасував арешт спочатку третини прав українського бізнесмена Хмельницького, співвласника третини бізнесу, а потім і всього майна, що дозволило "Ocean Plaza" у Києві відновити роботу наприкінці листопада.

Розслідування щодо Ротенберга, його сім'ї та компаній, які володіють "Ocean Plaza", тривають. За даними правоохоронців, поки що невідомо, чи буде конфісковано ТРЦ, який досі контролює Ротенберг, на користь України.

Нагадуємо, що бізнес російського олігарха під Києвом знову переписали, щоб уникнути конфіскації. Міхаіл Гуцерієв, російський олігарх, який перебуває під українськими санкціями, вкотре переписав свій бізнес в Україні, щоб уникнути конфіскації.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися