У Київській області створять величезні плантації горіхів

Що відомо про розвиток аграрного бізнесу

У Київській області за гранти створять величезні плантації фундуку. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Міністерства аграрної політики та продовольства України.

За даними відомства, за дев’ять місяців від старту грантової програми щодо створення садів, ягідників та теплиць вже підписано сотню наказів на майже пів мільярда гривень. Загальна площа під закладення садів та будівництва теплиць становить понад 1,3 тисячі гектарів.

Лідером серед культур у рамках програми є фундук та волоський горіх, площа їх насаджень становить майже пів тисячі гектарів. Друге місце займають лохина та чорниця – 350 гектарів, на третьому – яблуня із площею понад 296 гектарів. Відомо, що найбільше фундуку садитимуть на Київщині на площі майже 158 гектарів, а також на Закарпатті. Лідером за площею із закладки плантацій лохини є Львівщина. Яблуневі сади найбільше розвиватимуть на Закарпатті, Вінниччині та Буковині.

За умовами програми по напрямку садівництва площі угідь для розвитку чи створення нового саду мають бути від одного до 25 гектарів. Також серед основних вимог програми є створення робочих місць для надання грантів. Для розвитку тепличного господарства гранти надаються на будівництво однієї модульної теплиці орієнтовною площею від 0,4 га до 2,4 гектари. Крім того, програма по обох напрямках передбачає співфінансування. Від 30 % власних коштів забезпечує її учасник, а 70% – держава. Цими коштами можна оплатити витрати, які включені до кошторису. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Київській області почали створювати ландшафтний заказник "Ріка-герой Ірпінь". Його створять на території Білогородської громади, а Білогородська сільська рада вже погодила проект. Під охорону візьмуть фрагмент річки Ірпінь загальною довжиною 19,7 кілометри та площею у 198 гектарів. В захисних зонах заказника не можна буде забудовувати та приватизувати землю. Під час перевірки екологи з’ясували, що на території Білогородської громади є щонайменше 20 незаконно розпайованих участків в прибережній смузі річки Ірпінь. Водночас, представники Київського еколого-культурного центру, які опікуються створенням заказника, проводили перемовини й з Ірпінським міським головою Олександром Маркушиним. Однак Маркушин не погодився на створення на території Ірпінської громади заказника "Річка-герой Ірпінь". Екологи пов’язують це з незаконною забудовою в заплаві річки Ірпінь.

Читайте також, що "Київводоканал" розпочав незаконну забудову в заказнику "Деснянські луки".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися