Інвестиції під час війни: куди вигідно вкласти гроші киянам

Поради дали в Національному банку України

У другому кварталі цього року, попри війну, обсяги гривневих коштів українців на банківських рахунках збільшився на понад 6%. Тенденцію в ефірі телемарафону прокоментував заступник голови Ради Національного банку України Василь Фурман, передають "Коментарі".

"Це тенденція. Якщо подивитись за всі шість місяців війни, то кошти громадян України в гривні на рахунках в банківській системі збільшились більш ніж на 25%. Люди довіряють банківській системі. Це результат тих реформ, які ми проводили протягом восьми років до війни", — сказав Фурман.

За його словами, до повномасштабного вторгнення російських окупантів українська банківська система була оздоровленою, капіталізованою, прибутковою, плюс — Верховна Рада ухвалила низку законів.

"Сьогодні незалежно від суми вкладу, який є в банківській системі, держава за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 100% гарантує ці кошти фізичних осіб в банківській системі. Це плюс для людей", — зазначив експерт.

Заступник голови Ради Національного банку України повідомив, що зараз завдяки жорсткій монетарній політиці НБУ збільшена облікова ставка по депозитам.

"Так чи інакше зростають ставки дохідності по депозитах — на сьогодні вони складають 16% і більше відсотків в гривні. Це один з каналів, де люди можуть заробляти. Іншим каналом можуть бути військові облігації — це те, де кожен українець може внести свій вклад в перемогу над ворогом, тому що фінансування державних видатків для нас на сьогодні стратегічно важливе. Люди можуть купити військові облігації з дохідністю у гривні в 16%", — розповів про вклади Фурман.

Військові облігації також можна купити в доларах і в євро, додав посадовець.

Нагадаємо, Національний банк України засекретив курс валют. Пунктам обміну валют заборонили оприлюднювати курс на вуличних інформаційних табло. Дізнатися курс відтепер можна тільки в приміщеннях обмінників. Водночас такі обмеження на банківські установи не поширили. Така новація викликала невдоволення киян.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Міністерство інфраструктури України запропонувало, а уряд підтримав законопроект щодо часткового повернення ставок акцизного збору на пальне. Тепер документ має розглянути Верховна Рада. В Україні ж вже очікують різкого зростання цін не тільки на бензин. Що кажуть з цього приводу посадовці, експерти та як до цього ставляться водії — в нашому матеріалі.

Читайте також, що в НБУ розповіли про спекуляції на валютному ринку.

Читайте также