З’явилися подробиці будівництва сміттєпереробних заводів на Київщині

Скільки коштуватиме інвестиційний проект, та що про нього відомо

Будівництво двох сміттєпереробних заводів на Київщині орієнтовно коштуватиме 117 млн доларів. Подробиці інвестиційного проекту розповіли в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, передають "Коментарі".

За даними відомства, переважна частина обладнання на заводах з переробки сміття буде українського виробництва, решта — європейського. Це перший великий інвестиційний проект в рамках реформи управління відходами в Україні.

Проектом передбачено будівництво двох нових сміттєпереробних заводів. Підприємства мають вирішити проблеми з відходами трьох громад Київської області — Бориспільської, Броварської та Фастівської. Обидва сміттєпереробних комплекси зможуть сукупно переробляти 470 тисяч тон відходів на рік. Їхня унікальність полягатиме у використанні одразу декількох технологій обробки. Заводи будуть переробляти харчові відходи для подальшого виробництва біометану, а також проводити глибоке сортування відходів з виділенням скла, пластику та металобрухту.

Потужності сміттєпереробних заводів будуть розташовані на території Бориспільської та Фастівської громад. Підприємства побудують поза межами населених пунктів на земельних ділянках, власниками яких є відповідні міські ради. На території Бориспільської громади вже визначили земельну ділянку для будівництва заводу. Її площа становить 25 гектарів. Фастівська громада поки що займається оформленням документів для вирішення земельних питань.

До кінця листопада влада планує завершити перемовини із кількома європейськими інвесторами. Для будівництва сміттєпереробних заводів на Київщині залучать 70% кредитних коштів від європейських банків, решта 30% — приватні інвестиції. Проектувальників і підрядників обиратимуть за тендерами. Очікується, що на будівництво двох сміттєпереробних заводів на Київщині знадобиться півтора року. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у вересні три міські ради у Київській області підписали угоду про створення сучасних потужностей з переробки побутових відходів. Два сучасні заводи з переробки побутових відходів, які планують побудувати на території Київської області, використовуватимуть одразу кілька сучасних технологій.

Нагадаємо, відома компанія з Ізраїлю візьме участь у будівництві заводу з переробки будівельного сміття у Київській області та демонтажі зруйнованих багатоповерхівок під Києвом. Іноземним інвесторам із ізраїльської компанії GreenMix показали наслідки бойових дій із російськими окупантами в Бучі. Тільки у Бучанській громаді обсяг будівельного сміття після розбирання завалів становить понад два мільйони тонн. Через те, що на Київщині зруйновано внаслідок війни тисячі об'єктів, ця цифра в рази більша по регіону.

Читайте також, що на Київщині збудують завод з виробництва безпілотників "Байрактар".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися