У столичних готелях "Дружба" і "Турист" планують поселити переселенців

Що відомо про ініціативу влади щодо забезпечення житлом

В уряді обговорили механізм передачі заарештованого майна в управління виконавчої гілки влади та підприємствам держсектору або приватним управителями для забезпечення переселенців житлом. Про це йшлося під час наради під головуванням міністра економіки України Юлії Свириденко, передають "Коментарі".

Виконуючий обов'язки голови Агентства з розшуку та менеджменту активів АРМА Дмитро Жоравович зазначив, що поки йдуть розслідування кримінальних справ до рішення суду щодо заарештованої нерухомості, на об’єкт, що знаходиться в розпорядженні агентства, можна оголосити конкурс на відбір управителя такого майна. Обов’язковою умовою має бути те, що частина такого об’єкта має передаватись на потреби переселенців.

"Зараз у нас є близько 80 об’єктів нерухомості, які ми можемо виставляти на конкурс з пошуку нових управителів. Це бази відпочинку та готелі, за якими йдуть судові тяжби, вони заарештовані та знаходяться в управлінні АРМА. До складу кожного готелю чи бази відпочинку може входити декілька об’єктів нерухомості", — сказав Жоравович.

Новий управитель має забезпечити передачу 10-20% від номерного фонду на потреби переселенців. Доступ до конкурсів мають отримати, як приватні, так і державні підприємства.

"За нашими оцінками з 1991 року через різні схеми в держави було “зрейдерено” майна на два мільярди доларів. Воно має бути повернуто до державної власності, а потім вже приватизоване за прозорою схемою", — заявив голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

За результатами наради вирішили доручити державному агентству АРМА опрацювати питання щодо можливості встановлення у договорах управління активами обов’язку для управителів щодо передачі частини активів на соціальні потреби:

·       для розміщення у безпечних регіонах переселенців;

·       для реабілітації військовослужбовців;

·       інші соціальні потреби, обумовлені наслідками воєнної агресії проти України.

Загалом на конкурси з пошуку нових управителів з обов’язковим розміщенням на частині таких об’єктів переселенців пропонують передати п’ять готелів, 24 санаторії та нежитлові приміщення в різних регіонах України. У Києві та Київській області до списку увійшли столичні готелі "Турист" та "Дружба", санаторії "Жовтень" в Конча-Заспі та "Дубки" в Ірпені, оздоровчий табір "Переяславський", а також Станція технічного обслуговування транспорту та Бюро подорожей та екскурсій.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві та Львові заарештували два готелі російської мережі та планували передати їх в управління державного агентства АРМА. Вартість арештованого майна площею у 30 тисяч квадратних метрів оцінюють у майже мільярд гривень. Вартість арештованих корпоративних прав — у понад 100 мільйонів гривень. Мова йде про тризірковий готель "Либідь" у центрі Києва та чотиризірковий готель "Дністер" у центрі Львова. Обидва входять до мережі готелів Premier. 

Нагадаємо, у Києві націоналізували майно та активи екснардепа, який перебуває в розшуку та переховується в Росії. Народний депутат керував одним з найбільших в Україні підприємств із продажу транспорту, займався відчуженням нерухомості та захопленням підприємств. Майно та активи політика на понад 600 мільйонів гривень передали в управління державного агентства АРМА.

Читайте також, що у Києві заблокували роботу підприємства зі структури кремлівської "Газпром нєфть"



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися