На модернізацію метро у Києві витратять сотні мільйонів євро

Про залучення грошей розповіли в мерії

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) спрямує на проекти розвитку транспорту та житлово-комунального господарства Києва 100 мільйонів євро. Такої домовленості досягли під час зустрічі першого заступника мера столиці Миколи Поворозника з представниками ЄБРР, передають "Коментарі".

Перемовини відбулися у Брюсселі на Інвестиційному форумі Києва– 2022: "Стійкість. Інновація. Сталий розвиток".

"Загалом пакет інвестицій для посилення стійкості та швидшої відбудови Києва, що закладені в угодах та домовленостях, досягнутих під час форуму, становить близько 1,1 мільярда євро", – заявив Поворозник.

За його словами, співпраця в транспортній сфері буде стосуватись модернізації рухомого складу київського метро.

"Поточна оціночна вартість проекту становить 450 мільйонів євро. Завдяки цим коштам Київ зможе позбутися залежності від вагонів метро та запасних частин російського виробництва", — розповів перший заступник Київського міського голови.

"Київ та EIB Global домовились про підготовку низки інших проектів, зокрема, про розвиток столичного метрополітену. Орієнтовна вартість проекту – понад 500 мільйонів євро", – додав Поворозник.

В мерії столиці нагадали, що Київ, Брюссель та ще одинадцять європейських міст, зокрема — Париж, Рим, Гельсінкі, Познань, Подгориця, Берлін, Ліон, Рига, Сараєво, Берґамо та Вільнюс підписали Спільну декларацію про підтримку швидкої та сталої відбудови зруйнованих російськими атаками міських територій столичного регіону.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві викрили механізм заволодіння бюджетними коштами, виділеними на будівництво гілки столичного метро. Правоохоронці досліджують факт можливої легалізації організаторами оборудки 530 мільйонів гривень, які отримані як оплата за будівельні роботи. Для попередження подальших сумнівних операцій із бюджетними коштами заблокували понад 160 мільйонів гривень на рахунках, задіяних у схемі підприємств. Подробиці — за посиланням.

Нагадаємо, у Києві в разі тривалого відключення електроенергії не працюватиме метро. В столиці не їздитимуть трамваї та тролейбуси. Замість електротранспорту на маршрути вийдуть автобуси. Для пасажирів під час блекауту проїзд в комунальному транспорті зроблять безкоштовним.

Читайте також, що розповіли в мерії Києва про умови життя в столиці під час блекауту.

Читайте также