Київ забезпечать резервними електростанціями: що відомо

У владі розповіли, що дозволить стабілізувати енергосистему

У Києві та інших регіонах створюють захисні споруди для електростанцій та планують використовувати міні-електростанції, щоб диверсифікувати ризики від обстрілів російських окупантів. Про це в ефірі телемарафону розповів голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради України Андрій Герус, передають "Коментарі".

"Зараз розробляються нові системи захисту підстанцій. Є системи захисту, вони були збудовані восени, і вони допомагають іноді захистити від ракетних ударів, чи від "шахідів". Вдається зберегти деяке обладнання, тому що є певні захисні спорудження", — сказав Герус.

За його словами, Україна використовуватиме мобільні джерела генерації – газотурбінні та газопоршневі електростанції, а також збудує десятки мініелектростанцій для диверсифікації ризиків в разі ворожих обстрілів.

"Планується побудова мережі відносно невеликих міні-електростанцій, які будуть наближені до споживачів, зокрема до міст, щоб подавати електроенергію на критичну інфраструктуру — водоканали, теплокомуненерго, але й також на інші обєкти. Такі електростанції можуть виконувати роль необхідного резерву системи. Вони будуть розосереджені по країні", — розповів голова профільного комітету Верховної Ради.

Такі мініелектростанції стануть складовими розподіленої генерації по всій Україні, а розподілена генерація є менш вразливою при ракетних атаках та її легше відновити у разі пошкодження, додав нардеп. Наразі у Києві та Київській області ситуація зі світлом близька до стабілізаціїНайближчим часом у Києві та Київській області підвищать об’єми подачі електроенергії. Поки що в столиці та регіоні ситуація з електропостачанням схожа на ситуацію зі світлом в прифронтових областях.

У Києві через дефіцит електроенергії припинили роботу наземного електротранспорту. Відтепер у столиці замість тролейбусів та трамваїв на всіх маршрутах курсують автобуси, також працює метро.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що за відсутності опалення взимку будинки тримають температуру одну-дві доби, а потім охолоджуються. Якщо за цей час відновити теплопостачання у Києві не вдасться при температурі повітря у три градуси морозу та нижче, у столиці доведеться зливати воду з систем опалення будинків. В мерії Києва нагадали, що в столиці компенсують 70% вартості генераторів для житлово-будівельних кооперативів та ОСББ.

Нагадаємо, у Києві в разі тривалого відключення електроенергії не працюватиме метро. В столиці не їздитимуть трамваї та тролейбуси. Замість електротранспорту на маршрути вийдуть автобуси. Для пасажирів під час блекауту проїзд в комунальному транспорті зроблять безкоштовним.

Читайте також, що розповіли в мерії Києва про умови життя в столиці під час блекауту.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися