Скандал із забудовою Совських ставків у Києві: хто перемагає у боротьбі за землю

Чи з’явиться "зелена" зона відпочинку на місті боротьби за землю між активістами та забудовником

У Києві понад 10 років точиться боротьба між забудовником та активістами навколо забудови Совських ставків, проте є реальні перспективи, що тут невдовзі з’явиться парк та "зелена" зона відпочинку. Про це в ефірі ТК "Київ" розповіла секретарка Постійної екологічної комісії Київської міської ради Євгенія Кулеба, інформують "Коментарі".

У столиці за роки боротьби за Совські ставки територія занепадає, а водойми отруєні каналізаційними витоками. За останніми експертизами, стан Совських ставків визнали катастрофічним.

"Вже 10 років точиться така боротьба. Усі найскандальніші обєкти передавалися за часів Черновецького в таку оренду. Дуже цікаво, що ця ділянка передавалася спочатку під будівництво ТРЦ, там була досить невелика "пляма" забудови… Та разом з річкою в оренду передали земельну ділянку, що взагалі заборонено чинним законодавством", — повідомила секретарка Постійної екологічної комісії Київської міської ради Євгенія Кулеба.

Днями Північний апеляційний суд розірвав договір з орендарем земельної ділянки ТОВ "Господарник". Орендаря зобов’язано повернути місту цю ділянку у придатному для її подальшого використання стані.

"Це така історія, яка має бути прикладом для тих людей, які захочуть у майбутньому таким чином забудовувати "зелені" зони: що "зелені" зони у Києві повинні зберігатися, що порушувати чинне законодавство — це не той шлях, який веде до реалізації проєктів з будь-якої забудови", — вважає Кулеба.

Забудовник може оскаржити рішення апеляційного суду, додала вона. Проте, за її словами, в цьому випадку підприємство має доводити, що має право на цю ділянку, яка належить київській громаді. Зараз у Київраді чекають, поки до них надійде рішення Північного апеляційного суду, щоб розпочати розробку проєкту з благоустрою Совських ставків, зазначила секретарка Постійної екологічної комісії Київради.

Нагадаємо, Совські ставки — це каскад водойм на річці Совці, притоці річки Либеді у Києві. Розташовані Совські ставки у Голосіївському та Соломянському районах столиці.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у п’яти водоймах Києва перевищений вміст кишкової палички. Перевищення норм иявили у воді на пляжах "Пуща Водиця", "Троєщина", "Тельбін", "Вербний" та "Веселка". Киянам та гостям столиці не рекомендують купатися у цих водоймах, а використовувати ці зони лише для пляжного відпочинку.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися