У справі "Кузні на Рибальському" з’явилися нові подробиці (ФОТО, ВІДЕО)

В Офісі генерального прокурора України розповіли про підрив обороноздатності держави на сотні мільйонів гривень

У Києві викрили факт підриву обороноздатності України через дії колишніх високопосадовців Міністерства оборони та керівників підприємств, які мали виконувати оборонне замовлення. Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора України (ОГПУ), передають "Коментарі".

За даними слідства, у 2016 році для ВМС ЗС України замовили будівництво двох десантно-штурмових катерів "Кентавр". Їх мали передати до підрозділів морської піхоти. Контракт на виконання державного оборонного замовлення у 2016-2019 роках уклали із ПАТ "Завод Ленінська Кузня" (надалі — ПрАТ "Завод Кузня на Рибальському"), зазначають в Офісі генпрокурора. Забезпечив укладання цього контракту колишній заступник міністра оборони України у співучасті з директорами Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони України, вважають у відомстві.

Два катери мали побудувати до кінця 2017 року. Проте у підприємства, яке отримало контракт, не було навіть проєкту такої продукції, наголосили в ОГПУ. Проте посадовці забезпечили заводу додаткове державне замовлення на будівництво ще одного катеру "Кентавр" та укладення відповідної угоди з ПАТ "Завод Ленінська Кузня". В результаті на підприємстві виготовили проєкти іншого катеру — "Кентавр-ЛК", який неможливо використовувати через невідповідність технічним умовам, інформують в прокуратурі. Збитки Міністерства оборони України через такі дії оцінюють у 443 млн грн.

Окрім того, у 2017 році заступник міністра оборони України та директор Департаменту військово-технічної політики Міноборони забезпечили закупівлю для потреб ЗСУ в АТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс" 100 санітарних автомобілів марки "Богдан 2251". В Офісі генпрокурора наголосили, що експлуатація таких автомобілів за їхнім призначенням в ЗСУ неможлива. Цими діями збитки державі завдано на понад 32 млн грн, додали в ОГПУ.

Обидвом колишнім високопосадовцям повідомлено про підозру за кількома статями Кримінального кодексу України. Зокрема, їх підозрюють у перевищенні військовою службовою особою службових повноважень та пособництві у цьому. Директору ПрАТ "Завод Кузня на Рибальському" оголосили підозру у підбурюванні до перевищення влади та службових повноважень службовою особою та заподіянні значної майнової шкоди шляхом обману, поінформували в Офісі генпрокурора України. Наразі вирішується питання щодо застосування до підозрюваних запобіжних заходів.


Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві заблокували масштабний механізм вимагання грошей, який організували власники двох столичних кредитно-фінансових установ. Через незаконне оформлення онлайн-кредитів і від колекторів постраждали понад 60 тисяч людей. Організатори залучили до схеми понад 50 "телефонних колекторів". Найманці телефонували "боржникам", тиснули на людей психологічно й погрожували. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися