У Києві запобігли приватизації десятків санаторіїв: що відомо

Подробиці розповіли у Службі безпеки України

Печерський районний суд Києва наклав арешт на 45 санаторних комплексів орієнтовною вартістю 5 млрд грн. Про це повідомили у Службі безпеки України (СБУ), передають "Коментарі".

Арешт, накладений на державні підприємства, це вимушений крок, щоб не допустити збитків бюджету України від незаконної приватизації, зазначили в СБУ. Усі 45 санаторних комплексів були незаконно виведені із державної власності торік.

Щоб отримати докази злочинної схеми правоохоронці провели обшуки у Федерації професійних спілок України, на ПрАТ "Укрпрофтур" та ПрАТ "Укрпрофоздоровниця". Санаторії та об’єкти нерухомості, які намагалися приватизувати, знаходяться на балансі профспілок. Під час обшуків по всій території України вилучили велику кількість документів. Вони мають важливе значення для досудового розслідування, наголосили в СБУ.

Слідство вважає, що фігуранти створили схему відчуження державного майна. Схема полягає у заниженні ринкової вартості об’єкта в десятки разів та здійснення покупцем мінімальної офіційної оплати без погодження з Фондом державного майна України. Це призвело б до збитків державі в особливо великих розмірах.

Потенційна сума хабаря, яку отримували посадовці зазначених підприємств, становить приблизно 50% за об’єкт від його реальної вартості. Державне майно продавали родичам або особам за домовленістю. Серед підприємств, які незаконно вивели з державної власності, СБУ задокументувала санаторій "Жовтень" у Конча-Заспі, що під Києвом, курортні підприємства в Одесі та Одеській області, понад 15 санаторіїв у курортному Очакові Миколаївської області та будинок у Моршині. За кількома статями Кримінального кодексу України триває слідство.

Нагадаємо, у Києві завершили підготовку до продажу "Першого київського машинобудівного заводу" (АТ "ПКМЗ"), відомого як завод "Більшовик", та оголосили стартову ціну державного підприємства на аукціоні. Засідання аукціонної комісії з приватизації заводу "Більшовик" відбулося 30 липня. На ньому розглянули питання стартової ціни та умови продажу. Завод "Більшовик" увійшов до списку об’єктів "Великої приватизації". Його стартова ціна на аукціоні — 1 млрд 389 млн грн. Умови приватизації підприємства та стартову ціну має затвердити ще Кабінет міністрів України.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися