Тарифи на воду, світло та опалення у Києві: що відомо про підвищення цін

Про підвищення тарифів розповіли в Верховній Раді

Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, планує підвищити тарифи на воду, але в разі ухвалення цього рішення підвищення цін буде не суттєвим. В профільному комітеті спростували інформацію про підвищення цін вдвічі, передають "Коментарі".

В ефірі телемарафону голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради України Андрій Герус зазначив, що під час воєнного стану діє мораторій на підвищення тарифів на опалення, електроенергію і на газ, але не на водопостачання та водовідведення.

"Тепло і газ — це те, де платіжка є найбільшою. Що стосується води і водоканалів, то з того, що я знаю, зростання планується менше аніж рівень інфляції. Навіть суттєво менше аніж рівень інфляції, що є в Україні в 2022 році", — сказав Герус.

За його словами, за рік в Україні подорожчали тарифи на електроенергію для промислових підприємств, зросла вартість і нафтопродуктів, що позначилось на роботі водоканалів, особливо під час проведення аварійних ремонтів. Окрім того, водоканалам потрібні генератори, щоб підключати насоси та подавати воду в умовах відключення світла. Здорожчали також реагенти для очищення води імпортного походження, а рівень інфляції в Україні становить понад 25%.

"Зростання для кінцевого споживача буде десь в районі 20 гривень в місяць, що не складає суттєвого навантаження на домогосподарства. Мені здається, що 20 гривень — невелика цифра, але коли питання стає, щоб водоканали могли стабільно, щоб вони купили собі генератори та могли ремонтувати, забезпечувати подачу води, то варто, щоб робота водоканалів була стабільною", — прокоментував нардеп.

Голова профільного комітету парламенту уточнив, що точно не знає, наскільки підвищать тарифи на воду. Це залежатиме від регулятора.

"Мова йде про плюс 20 гривень точно не до куба. Говорячи про платіжку, платіжка у кожного може буде своя. Якщо у нас інфляція понад 25%, то тут мова йде про зростання приблизно 10%. Зростання платіжки буде десь в рамках 10%, але це точно не плюс 20 гривень до куба. Це неможливо, це дуже велике зростання", — заявив Герус.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради запевнив, що підвищувати тарифи на газ, опалення та електроенергію для населення під час воєнного стану не планують.

Нагадаємо, у Києві через дефіцит електроенергії припинили роботу наземного електротранспорту. Відтепер у столиці замість тролейбусів та трамваїв на всіх маршрутах курсують автобуси, також працює метро. В разі тривалого відключення електроенергії метро не працюватиме. Для пасажирів під час блекауту проїзд в комунальному транспорті зроблять безкоштовним.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що за відсутності опалення взимку будинки тримають температуру одну-дві доби, а потім охолоджуються. Якщо за цей час відновити теплопостачання у Києві не вдасться при температурі повітря у три градуси морозу та нижче, у столиці доведеться зливати воду з систем опалення будинків. В мерії Києва нагадали, що в столиці компенсують 70% вартості генераторів для житлово-будівельних кооперативів та ОСББ.

Читайте також, що у Києві та інших регіонах створюють захисні споруди для енергетичних об’єктів та планують використовувати резервні електростанції, щоб диверсифікувати ризики. 

Читайте также