У Києві жінку звинуватили у спробі збуту небезпечних штамів вірусів

У столичній прокуратурі розповіли деталі справи щодо однієї з працівниць інституту біотехнологій

У Солом’янському районному суді Києва судитимуть колишню співробітницю інституту біотехнологій за привласнення небезпечних штамів вірусів. Про це розповіли у Київській міській прокуратурі, передають "Коментарі".

В інституті біотехнологій жінка відповідала за підтримання виробничих та контрольних штамів вірусів. Вона мала доступ до колекції Національного центру штамів мікроорганізмів України, зазначили у прокуратурі. З наукової установи обвинувачена винесла флакони зі штамом вірусу ньюкаслської хвороби птиці та сховала їх у себе вдома.

Небезпечний вірус виявили у жінки вдома під час обшуку. Вона зберігала штам у холодильнику, щоб потім продати. Окрім того, ексспівробітниця інституту біотехнологій намагалася приховати свій злочин на роботі, інформують у прокуратурі. За даними слідства, для цього жінка зменшувала кількість вихідних зразків для отримання нової популяції вірусу, не повертала їх до сховища мікроорганізмів, а частину такого матеріалу привласнювала.

Через це збитки Державного науково-контрольного інституту біотехнологій і штамів мікроорганізмів оцінюють у понад 111 тис. грн. Проте, за даними прокуратури, ці збитки відшкодовані — викрадені штами вірусів повернули у власність інституту.

Наразі відносно колишньої співробітниці інституту біотехнологій обвинувальний акт направлено до Солом’янського районного суду. Жінку звинувачують у привласненні небезпечних штамів вірусів з метою збуту за ч. 2 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, вже другий рік поспіль світ переживає пандемію коронавірусу. Вперше цю респіраторну хворобу зафіксували наприкінці 2019 року у Китаї. За останніми даними, через COVID-19 у світі померли понад 4 млн людей. Найбільша кількість смертей зафіксована у США, Індії та Бразилії. Окрім того, коронавірус почав мутувати та має кілька небезпечних штамів, які більш заразні ніж його перший вид.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що "індійський" варіант коронавірусу було вперше виявлено в Києві у людей, які повернулися в Україну з Росії. Двоє пацієнтів, у яких виявили найнебезпечніший штам коронавірусу "Дельта", повернулися з Російської Федерації. Про небезпеку нового виду COVID-19 розповіли в Інституті молекулярної біології й генетики Національної академії наук України. Фахівці наголосили, що штам "Дельта" зараз є найбільш небезпечний. Цей вид мутованого коронавірусу у 1,6 раза заразніший, ніж варіант "Альфа". Окрім того, людей зі штамом "Дельта" у понад два рази частіше госпіталізують до лікарні, та в 1,45 раза частіше — до реанімації.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися