У Києві готували провокації до Дня Незалежності України (ФОТО)

Подробиці розповіли в Службі безпеки України

У Києві заблокували підпільні криптообмінники, через які фінансували підготовку до провокацій до Дня Незалежності України. Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України (СБУ), передають "Коментарі".

За даними української спецслужби, підпільні криптообмінники мали попит. Через них можна було проводити анонімні платежі, виводити гроші "в тінь" і переводити у готівку. Щомісяця через ці установили проводили до 30 мільйонів гривень. Частина цих коштів йшла на фінансування провокацій до Дня Незалежності України, зазначили в СБУ.

Правоохоронці з’ясували, що послугами онлайн-обмінників здебільшого користувалися фізичні особи. Через ці установи люди отримували кошти із заборонених в Україні електронних російських гаманців: Webmoney, "Яндекс.Деньги", Qiwi та інших. Серед користувачів були й організатори масових акцій протесту напередодні Дня Незалежності України. Вони отримували гроші для оплати "послуг" провокаторів.

Мережа підпільних криптообмінників працювала з початку 2021 року. Власники за свої "послуги" отримували від 5% до 10% від суми грошового переказу. Правоохоронці провели у Печерському, Шевченківському та Солом’янському районах столиці п’ять обшуків за місцями роботи криптообмінників.

Під час обшуків в мережі підпільних криптообмінників вилучили докази протиправної діяльності, іноземну валюту на мільйон гривень, техніку, печатки та документи фіктивних підприємств. За двома статями Кримінального кодексу України розпочато кримінальне провадження. Фігурантам інкримінують незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків та відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом. Слідчі дії тривають. В СБУ додали, що з початку року трьом організаторам аналогічних схем повідомлено про підозру, а матеріали кримінальних справ скеровано до суду.

Нагадаємо, у Києві заблокували масштабний механізм вимагання грошей, який організували власники двох столичних кредитно-фінансових установ. Через незаконне оформлення онлайн-кредитів і від колекторів постраждали понад 60 тисяч людей. Використовуючи бази даних своїх клієнтів, ділки оформлювали на громадян вигадані онлайн-кредити, потім створювали штучну заборгованість і вимагали її повернення. Розмір "річних" становив понад 1500%. У разі несплати грошей людям погрожували розправою.

Організатори залучили до схеми понад 50 "телефонних колекторів". Найманці телефонували "боржникам". На людей тиснули психологічно і погрожували. Крім того, учасники оборудки направляли до банків та контролюючих установ хибну звітність про заборгованість за "кредитами" та пеню.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися