Завербований окупантами кримчанин коригував ракетні удари по Києву

Що відомо про російського шпигуна

Завербований російськими окупантами кримчанин передавав ворогу координати для ракетних ударів по Києву. Подробиці розповіли в столичній прокуратурі, передають "Коментарі".

Слідство встановило, що чоловіка завербували російські спецслужби під час його перебування на території окупованого Криму. Це сталося після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Кримчанин отримав завдання, використовуючи свої зв’язки, організувати збір та передачу інформації про пересування на території Києва та Київської області українських військ. Також шпигун мав інформувати російських кураторів про розташування блокпостів, а також адреси об’єктів критичної, цивільної та військової інфраструктури у столиці. Ці завдання чоловік передавав своїй знайомій – 60-річній мешканці Києва.

Жінка на власний мобільний телефон фотографувала ці об’єкти. Зібрану інформацію, а також координати розташування об’єктів передавала спільнику через мобільні додатки для спілкування. З березня по червень шпигунка зібрала та передала співучаснику інформацію про 21 вищевказаний об’єкт. Наразі вона перебуває під вартою. Обвинувальний акт стосовно неї у вересні 2022 року направили до суду. Її спільника за обвинуваченням у вчиненні державної зради в умовах воєнного стану за змовою групою осіб судитимуть заочно.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві затримали російського шпигуна, який намагався влаштуватися до бойового спецпідрозділу полку "Азов". Влаштуватися до Збройних сил України намагався мешканець Донеччини. Цей чоловік до 2018 року воював проти української армії на Донбасі у складі підконтрольних російським окупантам "армійських корпусів". Затриманий доєднався до терористичної організації "ДНР" у 2015 році. Після 2018 року чоловік виїхав до Росії, де його завербували російські спецслужби.

Нагадаємо, Шевченківський районний суд Києва оголосив вирок обвинуваченому у державній зраді завідувачу відділу Секретаріату Кабінету міністрів України. На початку цього року у Києві викрили російську агентуру, до якої входили посадовці Кабінету міністрів та Торгово-промислової палати України. Агентурна мережа російських спецслужб вела розвідувально-підривну діяльність в органах державної влади України. Для знешкодження шпигунів контррозвідники СБУ провели багатоетапну спецоперацію.

Читайте також, як у Києві затримали шпигунку ФСБ, яка здавала координати військових частин.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися