Росія заплатить за кожен злочин у Києві та інших містах України, — Геращенко

МВС почало збирати відеодокази всіх воєнних злочинів окупантів

Усі воєнні злочини Росії за час війни проти України фіксуються та будуть розслідувані, а постраждалі отримують від країни-агресора грошові компенсації. Про це розповів радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, передають "Коментарі".

Міністерство внутрішніх справ України почало збирати відеодокази усіх воєнних злочинів російських загарбників, щоб кожен постраждалий від військового вторгнення Росії в Україну отримав громову компенсацію. Завдані українцям збитки та шкоду від сотні тисяч злочинів проти людяності та воєнних злочинів вже оцінюють у сотні мільярдів доларів.

"Зруйнована соціальна та транспортна інфраструктура, руйнуються школи, медичні заклади, заклади, які необхідні для функціонування громад. Наносяться удари по міським селищним радам, знищується державне та комунальне майно. Національна поліція у структурі МВС фіксують усі випадки вбивств, ґвалтувань, грабежів та мародерства з боку російських окупантів", — сказав Геращенко.

Для майбутніх як українських, так і міжнародних судів дуже важливо фіксувати усі злочини, скоєні російськими загарбниками проти України, наголосив він. Для цього МВС України розпочало збирати відеодокази. Кожному постраждалому, хто виїхав з окупованих територій, необхідно надати покази про злочини, які правоохоронці зафіксують на аудіо та відео. З цих матеріалів формують базу даних по аналогії фіксації воєнних злочинів нацистської Німеччини в часи Другої світової війни.

"Ми будемо виставляти величезний рахунок до РФ за злочини, які були скоєні проти України. Вже на сьогодні ми розуміємо, що порядок відшкодування — це будуть сотні мільярдів доларів. Також необхідно оцінити шкоду майнову, фінансову можна буде стягувати з РФ на кожну сім’ю, в якій загинув хтось з рідних. Думаю, що сума як мінімум, повинна бути в один мільйон доларів", — прокоментував радник міністра внутрішніх справ України.

Найчастіші злочини російських військових в Україні — це злочини проти життя українців, вбивства безвинних людей.

"Загально відомі факти розстрілів громадян України, які були беззбройні, не чинили ніякої шкоди для окупантів. Їх просто розстрілювали тільки за те, що вони потенційно могли видати їхні позиції. Таких фактів вже десятки, а ми думаємо, що вже й сотні, тому що дуже багато таких злочинів коять на окупованих територіях, з якими немає навіть зв’язку. В першу чергу це північні райони Київської області, райони міста Гостомеля, район Бородянки", — розповів Геращенко.

Українські правоохоронці перехоплюють багато телефонних розмов російських окупантів, де вони хизуються скоєними злочинами, розповідаючи про масові розстріли, пограбування, зґвалтування жінок.

"В одній з розмов був факт розстрілу трьох громадян України в Бородянському районі, які просто випадково вийшли на позицію окупантів. Ті їх спочатку роздягли, перевірили в них мобільні телефони, а потім вирішили їх розстріляли, щоб вони, вийшовши до українців, не розповіли, де знаходяться позиції росіян", — повідомив про один зі злочинів військових РФ у Київській області Геращенко.

Всі воєнні злочини російських окупантів спочатку розглядатимуться українськими судами, а усіх засуджених злочинців оголосять в міжнародний розшук. "У нас вже є розуміння, з яких джерел буде відшкодування за злочини — це активи російського "Центробанку", інших державних російських інституцій, які зараз заморожені закордоном. Називається цифра у понад 300 мільярдів доларів", — повідомив радник голови МВС України.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що російські окупанти 18 березня вперше обстріляли Київ з новітнього озброєння. Наслідки ворожої атаки та подробиці — в нашому матеріалі.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися