У Києві розповіли про екстрадицію з Франції відомого олігарха

Що відомо про кримінальну справу Костянтина Жеваго

У Франції затриманого напередодні Нового року українського олігарха та колишнього народного депутата України Костянтина Жеваго відпустили під залог. Про кримінальну справу та питання екстрадиції розповіли в Офісі генерального прокурора України, передають "Коментарі".

У відомстві зазначили, що українського бізнесмена Костянтина Жеваго затримали 27 грудня на території курорту Куршавель у Франції за запитом Офісу генерального прокурора України. Наразі українські правоохоронці чекають вирішення питання про екстрадицію олігарха в Україну. У французькому місті Шамбері у четвер, 5 січня, відбулось перше слухання у справі про екстрадицію, однак судове засідання перенесли.

Українського олігарха підозрюють у скоєнні злочинів на кількома статями Кримінального кодексу України. Зокрема, екснардепу та ще кільком топменеджерам банку інкримінують розкрадання 113 мільйонів доларів вкладників банку "Фінанси та кредит". Майно Жеваго та пов’язаних з олігархом підприємств заарештоване. Арешт наклали на 26 об’єктів нерухомості та акції підприємств на сотні мільйонів гривень, що належать біглому екснардепу.

Окрім того, арештоване майно пов’язаних з Жеваго підприємств. Це 14 майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 21 частина майнових комплексів та 10 квартир. Арештовані активи олігарха вартістю понад 300 мільйонів гривень ще у 2020 році передали до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

У Франції суд ухвалив рішення про взяття затриманого Жеваго під судовий нагляд та визначив заставу у розмірі один мільйон євро. В разі сплати цієї суми колишній нардеп має здати паспорти, не покидати територію метрополії та тричі на тиждень з’являтися до поліції. Наступне судове засідання щодо екстрадиції бізнесмена в Україну призначено на 19 січня.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві на величезній території промислової зони намагалися незаконно збудувати житловий комплекс. Договір щодо земельної ділянки площею 9,5 гектарів з порушенням законодавства було укладено між одним з державних підприємств, що входить до складу державного концерну "Укроборонпром", та приватним підприємством. Земельна ділянка вартістю понад 480 мільйонів гривень у Києві віднесена до категорії земель промисловості. На цій земельній ділянці розміщено 57 об’єктів нерухомості площею 27 тисяч квадратних метрів. Подробиці — в нашому матеріалі.

Нагадаємо, колишній голова сільської ради Віти-Поштової та троє його спільників реалізували злочинну схему привласнення землі. Слідство встановило, що у 2016-2017 років посадовці сільської ради Віти-Поштової ухвалили низку незаконних рішень, що призвело до вилучення із власності Міністерства оборони України земельних ділянок площею близько двадцяти гектарів. Землю під будівництво котеджного містечка безоплатно отримали 35 підконтрольних посадовцям осіб.

Читайте також, як в Міністерстві оборони України вкрали мільйони при купівлі житла для військових у передмісті Києва.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися