У Києві викрили масштабну шахрайську схему наживи на війні

Правоохоронними органами столиці припинено шахрайську схему

Столичні правоохоронці викрили шахрайську схему, в рамках якої зловмисники виманювали у громадян гроші під приводом евакуації з гарячих точок або оформлення документів для виїзду за кордон. Про це повідомляє Київська міська прокуратура, передають "Коментарі".

За даними слідства, протягом 2022 року зловмисники поширювали у соціальних мережах та месенджерах оголошення з пропозицією надання "послуг" з евакуації людей, у тому числі людей з обмеженими можливостями, з тимчасово окупованих територій та регіонів проведення бойових дій.

Користуючись складною соціально-гуманітарною ситуацією в районах, наближених до лінії зіткнення, вони пропонували евакуацію з Харківської, Херсонської, Запорізької, Луганської, Донецької областей, а також з найгарячіших точок конфлікту, таких як Бахмут, Вугледар, та Куп'янськ.

Члени групи також обіцяли допомогу військовозобов'язаним чоловікам в оформленні необхідних документів для перетину кордону. Вартість "послуги" стартувала від 20 000 гривень, залежно від терміновості та способу виконання.

Вразливе та безвихідне становище потерпілих зловмисники використовували для того, щоб переконати їх у необхідності внесення 50% передоплати. Після отримання грошей зловмисники обривали подальший контакт і не виконували своїх зобов'язань.

Під час обшуків у помешканнях учасників угруповання правоохоронці вилучили документи, що підтверджують незаконну діяльність, банківські картки та мобільні телефони, які використовувалися для скоєння злочинів.

За результатами слідчих дій одному з учасників шахрайської схеми, мешканцю Івано-Франківської області, повідомлено про підозру в скоєнні злочину.

У взаємодії з правоохоронними органами Республіки Польща вживаються заходи щодо встановлення місцезнаходження інших фігурантів справи, їх затримання та екстрадиції в Україну.

Нагадуємо, що заступник начальника одного з управлінь Міністерства оборони України був затриманий під час передачі за гроші документів про зняття військовозобов'язаного чоловіка з військового обліку для безперешкодного виїзду за кордон.


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися