Розкрадання мільйонів на будівництві мосту в Києві: нові деталі справи

У столиці директору КП повідомлено про нову підозру

Керівнику КП повідомлено про нову підозру у справі про розкрадання коштів під час будівництва Подільського мосту в Києві. Про це повідомляє Київська міська прокуратура, передають "Коментарі".

Під процесуальним керівництвом Подільської окружної прокуратури міста Києва, керівнику КП "Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва" було повідомлено про підозру у розтраті бюджетних коштів в особливо великому розмірі під час будівництва Подільського мосту через річку Дніпро в Києві.

Згідно з матеріалами розслідування, починаючи з 2017 року, на підставі укладеного договору з КП "Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва", головний підрядник разом із підконтрольними підрядними організаціями здійснював роботи з завершення будівництва Подільського мосту.

Під час перевірки законності використання виділених для цього об'єкту коштів правоохоронними органами було виявлено багато фінансових зловживань з боку керівництва зазначених підприємств. Вони були у змові між собою та здійснили схему розкрадання бюджетних коштів, суттєво завищуючи обсяги та вартість виконаних робіт.

У березні 2023 року між комунальним підприємством, головним підрядником та підрядною організацією були підписані акти приймання виконаних будівельних робіт, пов'язаних з витратами на оренду та експлуатацію спеціальної техніки. Згідно з цими документами, на рахунок однієї з підрядних організацій було перераховано 181 мільйон гривень. Однак будівельно-технічна експертиза підтвердила завищення вартості оренди зазначеної техніки на загальну суму 104 мільйони гривень.

Також розслідування виявило докази подальшого перерахування цих коштів на рахунки кількох підприємств, які мали ознаки фіктивності, під виглядом закупівлі взуття, господарських товарів, запчастин тощо. Ці перерахування були здійснені з метою розподілу коштів між учасниками схеми.

В рамках розслідування було проведено 8 обшуків за місцями проживання осіб, причетних до злочинної схеми. З метою компенсації завданих збитків всім підприємствам, які брали участь у незаконній схемі, були накладені арешти на рахунки. У майбутньому слідством будуть надані оцінки діям інших учасників злочину.

Раніше директору КП "Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва" та керівнику генпідрядної організації прокуратура повідомила про підозру у завданні збитків на понад 6 мільйонів гривень.

Також у травні 2023 року прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо керівника генпідрядної організації за фактом розтрати понад 36 мільйонів гривень через завищення вартості робіт. Раніше за цими ж фактами до суду були направлені обвинувальні акти стосовно ще двох субпідрядників.

Нагадуємо, що раніше до суду прокурори скерували обвинувальний акт відносно керівника субпідрядної організації. Це підприємство було залучено генеральним підрядником для нібито надання послуг з використання найманого нестандартного обладнання з машиністами та допоміжним персоналом, включаючи переміщення важких вантажів та інші допоміжні послуги.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися