Киянин організував масштабний друк фейкових паспортів для росіян (ФОТО)

Як Служба безпеки України ліквідувала підпільну друкарню

Служба безпеки України ліквідувала підпільну типографію, де виготовляли фальшиві паспорти для "легалізації" росіян в Україні та Євросоюзі. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію СБУ.

За даними відомства, у декількох областях України викрили організатора оборудки і трьох його спільників. Незаконну діяльність організував мешканець Києва. Підпільну типографію облаштував у спеціально орендованій квартирі в Рівному, де розмістив обладнання для друку бланків та нанесення голографічних зображень. В підпільній типографії пропонували виготовлення фальшивих паспортів, водійських посвідчень, свідоцтв про реєстрацію транспорту і державних актів прав власності на землю.

Вартість підробки залежала від складності документа і терміновості виготовлення. Фейкові посвідчення водія продавали за 600 доларів, підроблену ID-картку громадянина України оцінювали у понад тисячу доларів. Щомісяця на підпільній друкарні виконували від сотні та більше "замовлень". Для українців виготовляли фіктивні висновки медкомісій щодо непридатності до військової служби за станом здоров’я. Така послуга коштувала від 5 до 10 тисяч доларів.

У фігурантів кримінальної справи провели понад 150 обшуків у підпільному "цеху", а також за адресами проживання і роботи у Київській, Рівненській, Харківській, Одеській і Закарпатській областях. Під час обшуків виявили бланки фальшивих документів, обладнання для виготовлення підробок, печатки і штампи, які використовували у незаконній діяльності.

Організатору схеми, його "кур’єру" з Бучі, а також двом спільникам з Рівного і Харкова повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Двоє з учасників виготовлення фейкових документів вже перебувають під вартою. Повідомлення про підозру готують ще одному учаснику схеми із Рівного і нотаріусу з Харкова. Розслідування триває. Учасникам нелегального "бізнесу" загрожує до 12 років тюрми.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві викрили масштабну схему незаконного відшкодування ПДВ. Ділки перетворили законодавчу норму щодо працевлаштування осіб з інвалідністю на "заробіток". Низка підприємств подавали фіктивні звіти до державних органів про працівників, які мають інвалідність, а потім — заяви про відшкодування ПДВ. За такою схемою встигли "заробити" понад 55 мільйонів гривень.

Нагадаємо, у Подільському районі Києва привласнили велику недобудову. Вартість об’єкта незавершеного будівництва оцінюють у 200 мільйонів гривень. Аферисти на підставі підроблених документів зареєстрували за фізичною особою право власності на недобудову, розташовану по проспекту Георгія Гонгадзе у Києві. Цей об’єкт загальною площею понад 3600 квадратних метрів є комунальним майном та базовим підприємством для забезпечення шкільних їдальнь.

Читайте також, що за хабар від забудовника під Києвом затримали сільського голову Гатненської громади.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися