Рятувальників з Київської області судитимуть за державну зраду

Фігуранти добровільно перейшли на бік ворога, зрадивши державі

Двох рятувальників з Київщини судитимуть за державну зраду. Про це повідомляє пресслужба Київської обласної прокуратури, передають "Коментарі".

Прокурори Київської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт стосовно двох громадян України, які звинувачуються у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану.

За результатами розслідування встановлено, що після повномасштабного вторгнення РФ на територію України у лютому 2022 року, двоє пожежників-рятувальників 41-ої Державної пожежно-рятувальної частини ДСНС у Київській області залишилися в окупованому селищі Іванків. Фігуранти здійснили добровільний перехід на бік ворога, зрадивши державі та українському народу.

Обвинувачені обійняли керівні посади у захопленому структурному підрозділі ДСНС. Один із них був призначений окупантами заступником начальника пожежної частини.

У співпраці з ворогом двоє рятувальників мали певні привілеї. Вони разом з військовослужбовцями РФ вільно пересувалися населеним пунктом на транспортних засобах з позначкою "V", тоді як місцевим жителям було заборонено пересуватися вулицями селища.

За допомогу, надану представникам збройних сил РФ, обвинувачені отримували винагороду у вигляді продуктів харчування, цигарок та алкоголю.

Вирок суду фігуранти очікуватимуть під вартою.

Нагадуємо, що колишній викладач столичної гімназії отримав підозру за фактом виправдовування та заперечення збройної агресії РФ проти України. Слідство з’ясувало, що підозрюваний надсилав текстові повідомлення, в яких виправдовував дії окупантів та агресію РФ проти України, а ворожі обстріли називав "відповіддю за Донбас". Фігурант висловлював негативне ставлення до української влади, називав українців фашистами, які не шанують пам'ять воїнів червоної армії та "8 років обстрілювали Донбас".

Як раніше писали "Коментарі", СБУ розпочала кримінальне провадження щодо настоятеля храму УПЦ (МП) Віктора Талька, який допомагав російським загарбникам під час окупації Київської області. За даними СБУ, настоятель храму у селищі Бородянка міг сприяти рашистам у примусовому вивезенні до Білорусі практично 100 мешканців Київщини під час тимчасової окупації регіону. Також ведеться розслідування щодо функціонування російської катівні на території храму, яким опікується настоятель Віктор Талько.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися