У Києві розслідують підрив злітних смуг в аеропорту "Жуляни" (ВІДЕО)

Правомірність дій захисників летовища у перші дні війни поставили під сумнів

Державне бюро розслідувань (ДБР) розслідує розкрадання майна та пошкодження злітних смуг в аеропорту "Жуляни" під час оборони летовища від окупантів у перші дні повномасштабного вторгнення російських військ. Про це заявила речниця ДБР Ольга Чиканова, передають "Коментарі".

За її словами, кримінальне провадження відкрили за ч.5 ст. 426-1 Кримінального кодексу України. Правоохоронці розслідують перевищення військовослужбовцем влади та службових повноважень. Зокрема, в ДБР перевіряють обґрунтованість наказів військовим щодо вилучення транспорту аеропорту та іншого майна.

"Також досліджується правомірність наказу здійснити пошкодження злітно-посадкових смуг аеропорту, що не обумовлювалось військовою необхідністю", — заявила речниця ДБР Ольга Чиканова.

Днями про це кримінальне провадження публічно заявив генерал-майор Сергій Кривонос, який очолював захист аеропорту "Жуляни" в перші дні повномасштабного вторгнення російських військ. Кривонос наголосив, що у перші дні війни захисники летовища зробили усе можливе, щоб запобігти сценарію захоплення аеропорту у Гостомелі, де на злітній смузі встиг висадитися ворожий десант.

“Росіяни могли захопити аеропорт за прикладом Василькова і Гостомеля. Ми бачили як вони це робили. Тому ми достатньо швидко зробили певні заходи, аби унеможливити посадку літаків взагалі будь-яких”, – заявив Кривонос в інтерв’ю на радіо “Київ FM”.

Генерал-майор зазначив, що в перші дні війни росіяни могли захопити і аеропорт "Жуляни", звідки до президентського кварталу лише сім кілометрів. Українські захисники зробили усе, щоб окупанти не прорвалися до Києва.

“Наразі нам це виставляють, як звинувачення, що ми перевищили свої повноваження і нанесли шкоду державі. Нанесли шкоду державі тим, що не допустили висадки російського десанту? Цікавий момент”, – додав генерал.


В Державному бюро розслідувань стверджують, що не займалось і не займатиметься переслідуванням військових, які віддано захищають Україну, але рішуче припинятимуть спроби нажитись на війні. В відомстві додали, що розслідування кримінального провадження триває.

Читайте также