Річку Ірпінь, яка захистила Київ від окупантів, тепер намагаються захистити від забудовників

Екологи розповіли про ситуацію

В Київської області намагаються створити заказник "Ріка-Герой Ірпінь" та Білогородська сільська рада вже погодила його створення. Про це заявив директор Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) Володимир Борейко, передають "Коментарі".

За його словами, в Київської області почали створювати ландшафтний  заказник "Ріка-герой Ірпінь" спільно з Комісією по екології Київської обласної ради.

"Під охорону береться  фрагмент річки Ірпінь на всій території Білогородської ОТГ Бучанського району Київської області загальною довжиною 19,7 км, та площею 198 га", — заявив Борейко.

В КЕКЦ зазначили, що територія річки Ірпінь має величезне історичне значення як місце оборони Києва на протязі тисячі років. За часів Київської Русі з півночі та північного заходу Київ прикривала болотиста річка Ірпінь. На ній були також дві сильні фортеці-Бєлгород (тепер селище Білогородка) і фортеця Вишгород (тепер місто Вишгород) — західні оборонні форпости столиці Київської Русі.

Екологи зазначили, що річка Ірпінь довжиною 162 кілометрів мала широку болотисту долину, яку важко проходити для ворожої піхоти та кінноти, що неодноразово захищало древній Київ. Наступ на столицю загарбників захлинувся не один раз. У 1941 році до річки Ірпінь вийшли частини танкової німецької дивізії, які застрягли в болотистій долині річки і частково були знищені радянською артилерією. Стратегічну та тактичну важливість долини Ірпеня ще раз було доведено в наші дні, коли захисники Києва підірвали міст через річку, а споруджений російськими окупантами понтонний міст знищили. Через це ворожі війська вперлися в залитуталою водою болотисту долину річки Ірпінь.

"Ріка Ірпінь наче ангел, захистила своїми руками Київ від окупантів весною 2022 року. Нажаль, заплава річки Ірпінь незаконно забудовується. Особливо це можна побачити біля міста Ірпінь. Це може взагалі знищити історичну річку", — наголосили в КЕКЦ.

Голова Комісії по екології Київської обласної ради, депутат Київської обласної ради Роман Титикало та Київський еколого-культурний центр почали створювати ландшафтний заказник "Ріка-Герой Ірпінь". Організатори сподіваються, що вже в цьому році Київська обласна рада прийме рішення про створення цього заказника.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися