У Києві дозволили знести пам'ятник Пушкіну: подробиці

Що відомо про дерусифікацію в столиці

Верховна Рада ухвалила закон, яким дозволять знести у Києві пам'ятник Олександру Пушкіну і перейменувати парк та вулиці, названі на честь цього російського поета. Про це розповів міністр культури та інформаційної політики (МКІП) Олександр Ткаченко, передають "Коментарі".

"Завжди питаюсь навіщо нам 400 вулиць Пушкіна, на частині з яких ще й стоять пам'ятники російському поету? Якщо з перейменуванням вулиць процес є легшим, то зі знесенням або перенесенням пам’ятників — законодавчо зарегульований", — зазначив Ткаченко.

На його думку, треба спростити процедури очищення українського публічного простору від російських маркерів. Тому в МКІП розробили законопроєкт, який  став відомий як "АнтиПушкін".

"Сьогодні депутати в другому читанні більшістю ухвалили наш Проєкт Закону "Про внесення змін до Закону України "Про охорону культурної спадщини" щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та вилучення з Реєстру окремих об'єктів культурної спадщини", — повідомив міністр культури.

Очільник Міністерства культури та інформаційної політики пояснив, що тепер є законні підстави для вилучення пам’яток культурної спадщини з Державного реєстру нерухомих пам’яток України, що є символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології.

Пів року тому у Києві пропонували в петиції знести пам'ятник Пушкіну, розташований по проспекту Перемоги поблизу станції метро "Шулявська", та перейменувати парк на честь Олександра Довженка. До речі, парк імені Пушкіна у Києві розташований поблизу кіностудії імені Олександра Довженка. Тож автор петиції не випадково пропонував саме таку зміну назви столичної зони відпочинку. Однак петиція не зібрала достатню для розгляду кількість голосів.

Читайте також, що у Києві закликали владу перейменувати парк Пушкіна. Однак петиція не набрала необхідну кількість голосів для розгляду в Київській міській раді.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися