Обеліск місту-герою Києву опинився під загрозою знищення вибухом

Столичні депутати обговорили процес декомунізації — що вирішили

У Київській міській раді розглянули питання знесення обеліску місту-герою Києву на Галицькій площі (до перейменування — площа Перемоги). Заступник голови Київської міської державної адміністрації Володимир Прокопів наголошував на необхідності повного демонтажу пам’ятника, передають "Коментарі".

"Після повномасштабного вторгнення жоден киянин не хоче бачити на вулицях свого міста пам’ятні знаки Росії часів Радянського Союзу", — заявив Прокопів.

Перед депутатами виступив один з співавторів петиції щодо знесення обеліску місту-герою Києву, яку попри підтримку громади і столичної влади реалізувати не вдалося. Комісія з питань культури Київради виступала за усунення окремих елементів обеліску, автори ж петиції — за повне знесення монументу.

Заступник мера Києва Володимир Прокопів закликав профільний департамент Київради зробити розрахунок вартості щодо повного, а не часткового обеліску місту-герою Києву. Спікер Київради Володимир Бондаренко дав відповідне протокольне доручення.

Водночас, голова Постійної комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики Київради Вікторія Муха розповіла, що попри підтримку громади і влади Києва в питанні повного демонтажу, є величезна проблема. За її словами, демонтувати обеліск місту-герою Києву на Галицькій площі можна лише вибухом. Таку відповідь отримали після консультації з фахівцями з Державного науково-дослідного інституту будівельного виробництва.

"Це, напевно, в умовах воєнного часу без розуміння наслідків для оточуючої забудови точно не той спосіб, в який ми хочемо з вами це робити. Я би пропонувала зараз першим етапом демонтувати елементи, дозволити це зробити. Профільна комісія доручила Департаменту культури поінформувати нас про технології виконання робіт з демонтажу обеліску повністю, які вони отримують від фахових інституцій", — зазначила Муха.

За результатами обговорення депутати Київської міської ради вирішили на першому етапі демонтувати лише окремі елементи на стелі місту-герою Києву.

Нагадаємо, Державна інспекція архітектури та містобудування України сьогодні, 13 липня, видала дозвіл на ремонт щиту монумента "Батьківщина-мати" у Києві. Проєктом декомунізації передбачається влаштування тризуба на щиті, як на зображенні на малому Державному гербі України. Тризуб замінить старий радянський герб. Замовником будівництва виступає Національний музей історії України у Другій світовій війні.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися