Декомунізація монументу "Батьківщина-мати" стартувала у Києві (ФОТО)

Затверджено зображення, на яке замінять старий радянський герб

Державна інспекція архітектури та містобудування України сьогодні, 13 липня, видала дозвіл на ремонт щиту монумента "Батьківщина-мати" у Києві. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

За даними відомства, проєктом декомунізації монумента "Батьківщина-мати" передбачається влаштування тризуба на щиті, як на зображенні на малому Державному гербі України. Тризуб замінить старий радянський герб.

Замовником будівництва виступає Національний музей історії України у Другій світовій війні. Очікується, що роботи стартують в найближчому майбутньому. Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України оприлюднило фото нового зображення щита з тризубом на монументі "Батьківщина-мати" у Києві.

"Залучено нуль коштів з бюджету, гроші на відновлення історичної справедливості зібрано виключно від великого бізнесу, який хоче бути причетним до великого в усіх сенсах проєкту. Вартість проєкту — 28 млн. грн. Це значно менше, ніж прораховували раніше", — прокоментував проєкт міністр культури України Олександр Ткаченко.

Монумент "Батьківщина-мати" розташований на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Цей пам’ятник у Києві відкрили у 1981 році. Столична скульптура загальною висотою у 102 метри є найвищою в Європі. Вага сталевої фігури жінки зі щитом та мечем становить пів тисячі тон. На пам’ятнику обладнані два оглядових майданчика, з яких відкривається панорама Києва.

Через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну у Києві та інших містах активізувався процес дерусифікації. Це стосується й монументу "Батьківщина-мати". Один з символів столиці пропонували змінити, зокрема — прибрати герб СРСР або замінити його на Державний герб України. Декомунізувати Батьківщину-мати у петиції пропонували ще у 2021 році. Автор вважав, що монумент можна перетворити на скульптура Архистратига Михаїла.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві затвердили нові шрифти, які будуть використані на перейменованих станціях столичної підземки. Архітектори станцій метро "Звіринецька" (до перейменування — "Дружби народів") та "Площа Українських Героїв" (до перейменування — "Площа Льва Толстого") зустрілися з автором шрифтів для нових назв Богданом Гдалем та надали всі необхідні погодження. У Києві перейменували станції "Площа Льва Толстого" на "Площу Українських Героїв" та "Дружби народів" на "Звіринецьку" у травні. Зараз Київський метрополітен міняє інформаційні покажчики і вивіски.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


ufo

14 липня 2023, 14:55

Мне больше интересно, сколько денег уйдет на, мягко говоря, не самые актуальные сейчас вещи и сколько на всей этой схеме с переименованиями/памятниками и прочей ерундой распихают по карманам. И это все весьма недешевые проекты. Не лучше ли будет тризуб повесить как-нибудь потом, а сэкономленные средства бойцам на снаряжение отправить?

огонь

14 липня 2023, 13:43

лучше бы с крыльями человека.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися