У Київській області створили заказник "Річка-Герой Ірпінь" (ФОТО)

Подробиці розповіли столичні екологи

Київська обласна рада створила заказник "Річка-Герой Ірпінь" біля міста Буча площею 55 гектарів. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на Київський еколого-культурний центр (КЕКЦ).

За даними організації, під охорону взято фрагмент річки Ірпінь завдовжки 8,5 кілометрів із берегами по 20 метрів. Саме Ірпінь відіграв одну з найсуттєвіших ролей у захисті Києва за останні тисячу років. Оборонила річка Ірпінь столицю і тепер, у березні 2022 року, коли йшли бої за Київ.

"Наші військові підірвали мости через Ірпінь, щоб не пустити ворожу техніку до столиці. Вибухом була пошкоджена дамба в районі села Демидів, вода з Київського водосховища потекла у долину річки Ірпінь, і росіяни, які перли з району Чорнобильської зони, разом зі своєю технікою опинилися перед залитою водою заплавою річки-рятівниці", — нагадали в КЕКЦ.

Російських окупантів, які намагалися навести понтонні мости через річку Ірпінь, українська авіація та артилерія щоразу нищила. Тепер настала черга врятувати річку Ірпінь від забудови, оголосивши її русло і берега заказником, підсумували в Київському еколого-культурний центрі. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Київській області почали створювати ландшафтний заказник "Ріка-герой Ірпінь". Його планували створити на території Білогородської громади, а Білогородська сільська рада вже погодила проект. Під охорону мали взяти фрагмент річки Ірпінь загальною довжиною 19,7 кілометри та площею у 198 гектарів. В захисних зонах заказника не можна буде забудовувати та приватизувати землю. Під час перевірки екологи з’ясували, що на території Білогородської громади є щонайменше 20 незаконно розпайованих участків в прибережній смузі річки Ірпінь. Водночас, представники Київського еколого-культурного центру, які опікуються створенням заказника, проводили перемовини й з Ірпінським міським головою Олександром Маркушиним. Однак Маркушин не погодився на створення на території Ірпінської громади заказника "Річка-герой Ірпінь". Екологи пов’язують це з незаконною забудовою в заплаві річки Ірпінь.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися