У Зеленського планують обмежити повноваження Кличка до кінця року

У фракції "Слуга народу" розповіли про стан розгляду законопроєкту про владу у Києві

Дискусія про управління Києвом не вщухає серед політичних сил вже кілька років, тому це питання потрібно вирішити на законодавчому рівні. Про це в кулуарах Верховної Ради України, коментуючи законопроєкт №2143-3 "Про місто Київ — столицю України", заявив перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко, передають "Коментарі".

"Треба шукати відповідь на питання, як облаштувати управління містом так, щоб воно було на користь киянам. Тому що зараз є багато нюансів, які унеможливлюють якісне управління містом, зокрема — пряме поєднання посад, на яке вказує нібито досить давнє роз’яснення КСУ. Це призводить до того, що в нас єдиний у країні неконтрольований ніким і ніяк посадовець — голова КМДА", — заявив перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

Згідно з рішенням Конституційного суду України (КСУ) №21-рп/2003 від 25 грудня 2003 року, посаду голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) може обіймати виключно мер Києва. Таким чином, крім Віталія Кличка, цю посаду ніхто не може обіймати. Рішення КСУ обов’язкове до виконання та не може бути оскаржене. Проте у фракції президента України Володимира Зеленського вважають інакше та хочуть розділити повноваження мера Києва та голови КМДА.

"Голова Київської міської державної адміністрації — це призначений президентом України за поданням Кабінету міністрів посадовець. Це не обрана людина. Просто так у нас виявилося, що персонально він збігається з обраною людиною — мером міста. Звідси виникають проблеми. Тому у нас є законопроєкт №2143-3. Він вже кілька разів розглядався, готувався до другого читання", — сказав Корнієнко.

За його словами, до законопроєкту "Про місто Київ — столицю України" є дуже багато зауважень від міжнародних партнерів та від Головного юридичного управління Верховної Ради.

"Це дає нам можливість його переглядати. Ми сьогодні на комітеті запустимо процес його перегляду. Щодо інформації, що ми сьогодні щось приймемо, це неправда. Ми сьогодні нічого не приймемо, бо 900 правок за пів години комітету ніхто не обробить", — продовжив нардеп.

На опрацювання правок до законопроєкту №2143-3 потрібно пару тижнів, зазначив Корнієнко. Саму модель документу планують винести на обговорення з експертами та киянами.

"В основі буде виділення голови КМДА. Стратегічно треба працювати над тим, щоб він мав функції префектурного типу і міг робити нагляд за діяльністю законно обраного мера, якому довіряють кияни, й вказувати йому на недоліки або якісь моменти в роботі, які потрібно усунути", — прокоментував перший заступник голови фракції "Слуга народу".

Корнієнко не відповів на питання, чи є підтримка цього законопроєкту серед інших фракцій, сказавши, що це буде відомо з голосувань у залі парламенту. Він додав, що часу на розробку інших законопроєктів щодо повноважень столичної влади немає, тому розглядати будуть саме законопроєкт №2143-3. За два-три тижні правки до документа має розглянути профільний комітет парламенту. Винести законопроєкт №2143-3 на голосування у Верховній Раді планують до кінця року, повідомив перший заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко.

"Там виписана зовсім нова конструкція управління містом, починаючи з назв, що РДА буде називатися ратушею, якісь там базарні площі… Там дуже багато новел, які експериментальні, і я не впевнений, що треба такі експерименти у Києві починати. Ми відокремимо важливе від неважливого, зробимо акценти, що треба, щоб вже зараз працювало, а креативні ідеї щодо ратуші й іншого можна поступово далі вводити", — підсумував Корнієнко.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що профільний комітет Верховної Ради України в екстреному порядку повернеться до розгляду законопроєкту про столицю, який суттєво обмежить повноваження чинного мера Києва Віталія Кличка.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися