Місцеві вибори: які сюрпризи готують українцям

Українські експерти поділилися своїми думками про майбутні місцеві вибори в Україні

Місцеві вибори, які повинні відбутися 25 жовтня цього року готують кілька сюрпризів для громадян. Крім небезпеки, пов'язаної з коронавірусом, про те, що їх можуть відкласти або перенести, існує ще кілька відмінностей від інших виборчих процесів. Про тонкощі майбутнього народного волевиявлення читачам видання "Коментарі" розповіли українські політологи.

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), доктор політичних наук Ігор Петренко вважає, що частково ми вже побачили "темних конячок" (від англ. Dark horse - несподівано сильний кандидат або претендент на перемогу, чия претензія на перемогу раніше не обговорювалася - ред.).

"Так, "Батьківщина", яка спочатку говорила, що за Київ від них буде боротися молодий політик Віталій Нестор, виставила більш досвідченого кандидата - колишнього міністра ЖКГ, нардепа Олексія Кучеренка. Таким чином, трохи знизили увагу до своєї політсили, а потім - "вистрілили" Кучеренко. Він - медійний, впізнавана людина. Це не означає, що він виграє (Кличко - безперечний лідер, який має понад 41% на старті кампанії), але це може допомогти збільшить кількість мандатів "Батьківщини" в новій Київраді ", - каже Ігор Петренко.

Він також нагадує, що днями з'явилася і Екологічна альтернатива" екснардепа Єгора Фірсова.

"Раніше не було партії на цьому фланзі, яка могла б зайняти важливу для столиці екологічну нішу, - підкреслює експерт. - А тут хлопці об'єднали ряд організацій - природоохоронні, зоозахисні. Там серйозні люди з хорошим бекграундом. Теоретично можуть позмагатися за потрапляння до міськради".

Ігор Петренко акцентує увагу на формуванні виборчкомів. За його словами, там багато різних політпартій, які не будуть активно брати участь у виборах, але працюють на конкретного кандидата. Також він називає відмінною рисою цієї кампанії жорстку критику діючої влади.

Ось, що думає з цього приводу Ігор Петренко: "Така критика буде розколювати суспільство, поглиблювати недовіру до центру. Прозвучать закиди в тому, що і коронавірус вони не в змозі нормально побороти (все за рахунок місцевої влади), і карантином економіку підкосили, і децентралізацію не можуть нормально провести, побоюючись віддати більше влади на місця. Окремість і самодостатність свого регіону буде протиставлятися центру. І це буде серйозний виклик, який може запустити новий виток регіонального сепаратизму".

"Високий рейтинг у локальних партій"

Попри те, що до виборів ще понад два місяці, сьогодні вже можна говорити про деякі тенденції, пов'язаних з ними, вважає політичний експерт Денис Гороховський.

"По-перше, у всіх ключових регіонах, високий рейтинг мають локальні партії, які існують не один рік, але присутні виключно в рамках однієї конкретної області, - зазначає експерт. - Так, наприклад, в Одесі з "Слугою народу" (СН) та ОПЗЖ за місця в міськраді конкурують локальні проекти "Довіряй справам" і "Українська морська партія". У Харкові - місцева партія мера "Успішний Харків" є фаворитом гонки. У Дніпрі - місцева партія "Громадська Сила", попри те, що є опозиційною до місцевої влади, впевнено йде другий в рейтингу. А її керівник розглядається як найвірогідніший опонент у другому турі виборів діючому меру ".

Другим цікавим моментом, на думку Дениса Горохівського, є той факт, що, хоч партія влади досі не озвучила кандидатів на посади міських голів ні в одному місті, крім Києва, рейтинг партії у всіх обласних центрах досить високий. А тому можна з упевненістю говорити, що СН буде представлена у всіх міських радах.

Також сьогодні можна говорити про те, що історія з коронавірусом не зможе якось принципово вплинути на явку виборців, а також на роботу виборчих дільниць, вважає політексперт. Винятком, на його думку, можуть стати лише окремі ділянки, які розташовані безпосередньо в епіцентрі поширення вірусу, наприклад, на території лікарень тощо.

"Карантинні тенденції - світова фішка"

"Перша і основна тенденція сьогодні - пошук свого виборця, - упевнений політичний консультант Олександр Вербицький. - Партії кілька розгубили авторитет і саме тому змушені замовляти собі "рейтинги", щоб показати потенційним виборцям свою потрібність, особливо на місцевому рівні. Адже загальнонаціональні гасла, погодьтеся, мають мало спільного з ремонтом водопроводів, каналізації, доріг і будинків в містах".

На думку політконсультанта, якщо говорити про новітні технології, то їх необхідно привносити, перш за все, в управління комунальним господарством. Не кажучи вже про придбання техніки, обладнання та просто витратних компонентів.

Олександр Вербицький вважає, що слід зупинити тенденцію малих, або нових партій, точніше кажучи - проєктів по заходу у владу: "Всі ці "Нові обличчя", "За майбутнє", "Довіра", "Порядок" і іже з ними. Суть насправді проста - боротьба за мандати в обласних радах і за фінансові потоки в передчутті ліквідації обласних адміністрацій. Це раз. А два - це земля, яку отримують ОТГ і яка є в ОТГ".

Експерт сподівається, що виборець розбереться, хто за ким стоїть і навіщо йде у владу, проаналізувавши біографії конкретних кандидатів. По ходу справи спливуть і спонсори проєктів.

"Є тенденція небажання ставати кандидатами у тих, хто вже реально розуміє, скільки підводних каменів таїть декларування в НАЗК (Національне агентство з питань запобігання корупції). Особливо, якщо це - директори підприємств, власники фірм і так далі, - продовжує Олександр Вербицький. - Їх замінять "нові обличчя", або простіше кажучи - ті, кого ці самі керівники замість себе поставлять. Нічого нового! Як вгорі, так і внизу. Лобіювання інтересів ніхто не скасовував".

Політконсультант прогнозує, що знаходження населених пунктів в різних колірних зонах (жовтих, оранжевих, зелених) вплине на явку для певних політичних сил. Наприклад - на електорат ОПЗЖ або стійку частину виборців "Батьківщини". Причому карантинна тенденція, підкреслює Олександр Вербицький, придумана не нашим владою - це світова "фішка".

Як повідомляв портал "Коментарі", На місцевих виборах, які   відбудуться вже в жовтні, українці отримають абсолютно нові бюлетені. Їх форма стане іншою завдяки змінам до виборчого кодексу. Як не заплутатися в нововведеннях і проголосувати правильно, - пояснили   представники ГО "Опора". Тепер українцям вибирати доведеться не тільки партію, а й кандидата. Таким чином вони самі будуть формувати список партії. Чим більше голосів отримає кандидат, тим вище він виявиться в списку політичної сили.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися