Зайти до Київради: політологи прокоментували свіже соцопитування

Згідно зі свіжим опитуванням соціологічної групи «Рейтинг», вісім політпартій можуть зайти до Київради за підсумками виборів. Експерти на прохання видання «Коментарі» оцінили ці результати, а також - що може змінитися до дня виборів

За даними "Рейтингу", шанси потрапити до Київради мають: "УДАР" (28,6%), "Європейська солідарність" (14%), "Слуга народу" (10,7%), "Перемога Пальчевський" (6,9 %), ОПЗЖ (6,8%), "Голос" (6,5%), "Батьківщина" (6,4%), "Сила і Честь" (5,5%).

Дослідження проходило 31 серпня та 1 вересня серед 1200 респондентів - жителів Києва від 18 років і старше. Метод опитування: CATI (computer-assisted telephone interviews - телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,8%.

"Трійка лідерів стабільна"

Політолог Валентин Гладких попереджає, що незабаром ми побачимо цілий шквал різних соцдосліджень. І вони, м'яко кажучи, будуть відрізнятися один від одного.

"В умовах виборчої кампанії будь-які соцдослідження не тільки відображають дійсність, а й формують її, - пояснює експерт. - На це потрібно звертати увагу, розуміючи, що зараз в хід щосили йдуть політтехнології ".

Аналізуючи свіже дослідження "Рейтингу", Валентин Гладких назвав закономірним результат "УДАРу".

"Кличко залишається фаворитом виборів мера. І, судячи з цієї соціології, дві третини респондентів позитивно оцінили його роботу на цій посаді. Тобто, гіпотетично, є куди рости рейтингу і Кличко, і його політсили. Люди розуміють, що без підтримки в Київраді мер буде обмежений у своїх повноваженнях. Так що ті, хто проголосує за Кличка на виборах мера, швидше за все, підтримає і його політсилу на виборах у Київраду", - каже політолог.

Він також звертає увагу на те, що "Слуга народу" має в Києві досить міцні позиції. І пояснює, що як рейтинг "УДАРУ залежить від рейтингу Кличко, так і рейтинг СН - від рейтингу Зеленського. Так що і в тієї, і в іншої політсили є як певний запас міцності, так і - можливості для зростання.

"Ряд політсил зберігають свої електоральні ядра в Києві - ЄС, ОПЗЖ, Батьківщина. Головне завдання для них - вийти за межі ядерних електоратів, збільшивши свої показники, - зазначає Валентин Гладких. - Багато залежить від того, як ефективно будуть проводитися кампанії. Адже є ще чимала кількість невизначених, за голоси яких розгорнеться боротьба".

Цікавими вважає експерт показники партії Пальчевського. У них, за словами політолога, відображається те, що тенденція на оновлення, очищення, альтернативу, протестні політсили - зберігається.

"По суті, рейтинг цієї партії - це персональний рейтинг Пальчевського внаслідок його медійності, впізнаваності. Він може згуртувати навколо себе "противсіхів". Цікаво, як він пройде випробування виборчою кампанією. Адже доведеться зіткнутися з критикою, дискредитаційною кампанією", - попереджає Валентин Гладких.

Важливим, за словами експерта, буде і протистояння між "Голосом" і партією Смешко "Сила і Честь". Обидві вони, згідно з даними дослідження, мають шанси потрапити до Київради. Але балансують на межі проходження.

"Саме їх кампанії повинні бути найбільш ризиковані і експериментальні, - вважає політолог. - Якщо інші можуть поборотися за те, щоб збільшити свою фактично гарантоване представництво в Київраді, то "Голосу" і "СіЧ" потрібно буде попрацювати, щоб взагалі туди потрапити. При цьому "пастися" вони будуть на чужих електоральних нішах, так що додаток їх відсотків буде автоматично позбавляти цих відсотків інших. Перш за все, думаю, ту ж ЄС Порошенко".

"Групи ризику"

"До наведених цифр треба ставитися стримано, - вважає політолог, директор Інформаційно-аналітичного центру" Перспектива "Павло Рудяков. - Вони щось відображають і показують, однак, можуть бути реально показовими тільки при зіставленні з більш ранніми опитуваннями".

Політолог підкреслює, що видно явна трійка лідерів: "УДАР", "ЄС", "Слуга".

"Вона, думаю, не зміниться. Хоча всередині її можливі зміни. "Слуга", наприклад, може обійти" ЄС "за рахунок активної виборчої кампанії", - говорить Павло Рудяков.

На його думку, з п'яти партій до Київради потраплять не всі. У групі ризику тут - "Голос" і "Сила".

На думку політолога, голови платформи "Єдиний координаційний центр" Олега Саакяна, Кличко вдалося по максимуму скористатися періодом карантину і раннім стартом виборчої кампанії для чіткого позиціювання від інших кандидатів. Зокрема - від СН, а також від ЄС, яка намагалася розчавити його в обіймах, пропозиціями йти під їх прапорами.

"У тому, що вийшло мобілізувати виборця вже на старті кампанії, є як позитив, так і негатив для Кличка, - вважає експерт. - Позитив у тому, що він нав'язує власне лідерство і виграє соціологію. Негатив у тому, що на ньому тепер сходяться приціли інших політсил - і він буде атакований з усіх боків ".

"Лідер антирейтингу"

Також політолог зазначає, що висока ступінь мобілізації на початку виборчої кампанії може обернутися фальстартом і згасанням під кінець. Таке неодноразово відбувалося на українських виборах з різними політсилами.

Олег Саакаян пояснює: "Поки в інших партій залишається потенціал зростання, для Кличка і його партії ситуація представляється як біг заради того, щоб стояти на місці. Це може серйозно змінити сьогоднішню соціологічну картинку вже в другій половині кампанії - на фінішній прямій. До того, як "УДАР" вище на перше місце в соціології, політсили боролися один з одним. Активної гри на мінусовий рейтинг партії Кличко не велося. Тепер це зміниться".

Коментуючи рейтинг самого Кличка, експерт зазначає, що той стартує на голову вище опонентів. Рейтинг чинного мера столиці в півтора-два рази вище, ніж у інших кандидатів.

"Однак поряд з високим рейтингом Кличко - у нього і найвищий антирейтинг серед усіх лідерів гонки, - зазначає Олег Саакян. - І це не дозволяє на сьогодні гарантувати йому перемогу в першому турі. Відповідно, з високою ймовірністю, буде тур другий. І він нівелює важливість того, з яким рейтингом туди потрапить спаринг-партнер Кличка. Навіть якщо з удвічі меншим - це не буде мати значення для результату кампанії".

За словами політолога, ключовою будівлею опозиційного Кличко кандидата буде - мобілізувати антирейтинг чинного мера, перетворивши другий тур не в вибори за себе, а в вибори проти Кличка.

"Таким чином, здавалося б, безапеляційне лідерство в першому турі може перерости для Кличка в нищівної поразки у другому - в битві ні з опонентом, а з власним антирейтингом", - прогнозує Олег Саакян.

Експерт вважає, що спаринг-партнером Кличка в другому турі можуть виступити:

- кандидат від СН Верещук, спираючись на медійний і політичний ресурс;

- Кучеренко від "Батьківщини", який зможе розраховувати на всеосяжну підтримку політсили і самої Тимошенко;

- Притула від партії "Голос", який активно під'їдає рейтинг Пальчевського - на факторі новизни та при відсутності стійкого антирейтингу.

Як повідомляв портал "Коментарі", територіальна виборча комісія (ТВК) в Києві нарешті визначилася з кількістю виборчих округів. З'явився навіть "суперокруг" з максимальним числом виборців.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися