В Міноборони РФ заявили про часткове відведення військ з під Києва та Чернігова

Заяви представників України та Росії після перемовин у Туреччині

Росія кардинально скоротить військову активність на Київському та Чернігівському напрямах. Про це за підсумками перемовин української та російської делегацій у Стамбулі заявив заступник міністра оборони РФ Олександр Фомін, передають "Коментарі".

Перемовини між Україною та Росією розпочалися з зустрічі лідерів делегацій сторін та продовжилися у розширеному форматі. За підсумками переговорів глава української делегації Давид Арахамія розповів, що головною темою став Договір про гарантії безпеки для України. Це нова система гарантій безпеки для України, зазначив він на підсумковій пресконференції.

"Ми наполягаємо, щоб це був міжнародний договір, який будуть підписувати усі гаранти безпеки. Вони будуть ратифікувати, щоб не повторювати помилку, що була колись у Будапештському меморандумі, коли виявилося, що це просто папірець", — сказав Арахамія.

За його словами, документ передбачає жорсткіший механізм активації гарантій безпеки, ніж це діє для країн-членів НАТО, коли Альянс в разі нападу на одну з країн-членів колективно стає на її захист.

"В НАТО немає обмеження, скільки вони можуть проводити консультацій: якщо щось сталося, потом консультації можуть тривати й рік. Ми кажемо — протягом трьох днів мають відбутися консультації… Щоб не трапилось, протягом трьох днів консультації, після того країни гаранти юридично зобов’язані надати нам допомогу у вигляді військової допомоги, озброєнням, збройними силами, закрити небо — все те, що нам зараз конче необхідне, і ми не можемо отримати. Така наша пропозиція", — розповів глава української делегації.

Заяву щодо підсумків перемовин зробив й заступник очільника Міністерства оборони РФ Олександр Фомін. Він зазначив, що відведення російських військ сприятиме перемовинам між Росією та Україною для подальшого підписання затверджених сторонами документів.

"Міністерство оборони Російської Федерації з метою підвищення взаємної довіри… ухвалено рішення кардинально, у рази, скоротити військову активність на Київському та Чернігівському напрямах, виходячи з того, що в Києві будуть ухвалені відповідні рішення та мають бути створені умови для подальшої роботи", — заявив заступник міністерства оборони РФ.

Раніше у Генеральному штабі Збройних Сил України повідомили, що російські окупанти частково відводять свої підрозділи з території Київської та Чернігівської областей



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися