Законопроект про столицю: чого хочуть слуги народу

Ініціативу президентської партії розділити повноваження мера і глави КМДА українські політологи розглядають як новий переділ влади

Фракція "Слуга народу" хоче встигнути до місцевих виборів розглянути законопроект про столицю. Він передбачає чіткий розподіл повноважень мера Києва і голови Київської міської державної адміністрації (КМДА). Про сенс такої ініціативи розповіли українські політологи.

Результати соціологічних досліджень демонструють, що партії "Слуга народу" (СН) не вдасться виграти вибори мера столиці і завести переконливу більшість у Київраду. Єдиний спосіб отримати вплив на місцях в столичному регіоні - розділити повноваження мера і глави КМДА, як це було при президенті Януковичі. Так коментує ініціативи СН професор кафедри політичних наук у Київський Національний університет ім. Тараса Шевченка, політолог Анна Малкіна.

"Ідея дуже проста, - пояснює вона. - Згідно з чинним законодавством, мер Києва, обраний на місцевих виборах, указом президента призначається на посаду голови КМДА та отримує значні повноваження представницької і виконавчої влади в столиці. Що робить його фігурою всеукраїнського масштабу. Київ є місцем вирішення кадрових питань, формування фінансово-економічних, політичних, електоральних ресурсів. Цим можна пояснити особливу привабливість поста Київського міського голови в порівнянні з аналогічними посадами в інших українських містах ".

КМДА же, нагадує політолог, є виконавчим органом Київської міської ради (органу місцевого самоврядування) і паралельно здійснює функції виконавчої державної влади.

"Таким чином, глава КМДА одночасно є і главою виконавчої влади органу місцевого самоврядування (Київради), і главою місцевого органу виконавчої влади держави, який виконує контролюючі функції, - зазначає Анна Малкіна. - У випадку, якщо мер Києва і голова КМДА - різні люди, місцева влада в Києві перетворюється в "двоголового орла". Причому у мера залишаються повноваження, подібні до повноважень королеви Великобританії: зустріч делегацій, покладання квітів і розрізання стрічок при відкритті парків і скверів ".

Реальна ж влада концентрується в руках глави КМДА, підкреслює експерт. При цьому, якщо мер Києва несе політичну відповідальність перед Київрадою і повинен з нею рахуватися, то глава КМДА, який призначається на посаду указом президента, несе політичну відповідальність тільки перед останнім - і фактично перетворюється в обличчя, повністю залежне від волі Банкової. У цьому випадку про реальний місцеве самоврядування можна забути, не дивлячись на будь-який склад Київради, резюмує Ганна Малкіна.

"Новий переділ влади"

Експерт Українського інституту політики (УІП) Микола Спиридонов вважає, що ми бачимо недобросовісну конкуренцію з боку СН.

"Простежується явне бажання взяти під контроль київську владу, незалежно від результатів виборів, - говорить експерт УІП. - Нагадаю, що близько року тому "слуги" вже намагалися провернути таку операцію. 3 жовтня 2019 го Верховна Рада підтримала законопроект № 2143-3 про внесення змін до закону "Про столицю України - місто-герой Київ" в першому читанні. Згідно з ним, мер очолюватиме Київський магістрат (виконавчий орган Київради) і головувати на засіданнях. А голова КМДА здійснюватиме нагляд за дотриманням Конституції і законів ".

Але у Кличка, підкреслює Микола Спиридонов, тоді знайшлися за кордоном, в тому числі в США, потужні союзники-адвокати. Їх впливу вистачило, щоб "слуги" відступилися від ідеї переділу влади в столиці. А зараз, схоже, готують все спочатку.

"Чи вдасться? Я б дав 50 на 50, - зазначає експерт УІП. - Теоретично можуть. Адже в США, де основна частина зв'язків Кличко, зайняті своїми виборами і боротьбою з пандемією і її наслідками. Але ж і СН зараз набагато слабкіше електорально, ніж в минулому році. Так що питання - якою ціною у них це вийде, і чим потім обернеться ".

"Все вирішить другий тур"

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк також нагадує, що рік тому "слуги" вже "качали" історію з повноваженнями мера Кличко і передачі їх Олександру Ткаченко, який тоді котирувався як майбутній голова КМДА.

"По факту, з Кличко тоді домовилися - і залишили цю історію. А сьогодні її реанімували знову, щоб зафіксувати майбутнє місце роботи Ірини Верещук (балотується в мери Києва від СН - ред.). За задумом партії влади, саме вона повинна стати головою КМДА . Правда, право на таке місце вона може отримати тільки тоді, коли її партія займе перше місце на виборах до міської ради. Або, принаймні, якщо Верещук вийде до другого туру мерської гонки ", - пояснює аналітик.

Саме в цьому, на думку Тараса Семенюка, складається в даний момент суть боротьби за першість в столиці.

"За вихід у другий тур буде змагатися теж Андрій Пальчевський, якому останнім часом деякі соцопитування дають другу позицію, - нагадує експерт. - Якщо для нього це - старт у велику політику, то для пані Верещук це - амбіція стати жінкою-лідером" слуг ". Другий Тимошенко, іншими словами".

Тарас Семенюк сумнівається, що команда Кличка (безумовного лідера у битві за крісло мера) погодиться на поділ повноважень від міського голови.

Експерт зазначає: "Зараз" Удар ", згідно з опитуваннями, займає перше місце - і має шанси сформувати коаліцію в міськраді. Чи будуть" слуги "в цій коаліції - невідомо, тому що незрозуміла позиція самих" слуг ". Нагадаю, що глава фракції СН Давид Арахамія недавно заявив , що "слугам" краще програти місцеві вибори, щоб не брати відповідальність за місцеву політику ".

На думку Тараса Семенюка - це дивна позиція як для топ депутата "Слуги народу". Втім, підкреслює експерт, орієнтуватися все ж слід на президента Зеленського, якого періодично доводиться виправляти політичні помилки своїх депутатів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися